Ei siis mikään ihme, että opiskelijat työllistyvät kesken opintojen. Usein vähintään kesät vietetään opiskelun merkeissä, ja useat työnantajat tarjoavat myös mahdollisuuden jatkaa töitä opiskelun ohella esimerkiksi osa-aikaisena. Tämä tarkoittaa monelle opiskelijabudjetilla elävälle lisätienestejä ja tietysti lisää työkokemusta, mutta koulun ja työn yhdistäminen on vain harvalle täysin itsestäänselvyys.
Opinnot ja työelämä samanaikaisesti usein vaativat veronsa, ja opiskelijan onkin tärkeää hallita omaa ajankäyttöään sekä palautumistaan. Näistä teemoista on blogissa aiemmat postaukset, käy kurkkaamassa myös ne luettuasi tämän!
Itsensä johtamisen taidot tulevat erityisesti kyseeseen, kun kalenterin sivut alkavat täyttyä. Mikäli aikataulutus ei ole vahvuuksiasi, viimeistään töiden alettua sen opetteluun kannattaa varata aikaa. Aikatauluun kannattaa tehdä varaukset myös vapaa-ajan vietolle, joka saattaa arjen kiireissä unohtua.
Itselleen kannattaa myös olla armollinen, kun yhdistää opintoja ja työn tekoa – on aivan luonnollista, että välillä tämä saattaa tuntua raskaalta. Silloin kannattaa aidosti pohtia asioiden tärkeysjärjestystä ja sitä, onko töissä käyminen täysin pakollista tai tarpeellista. Usein myös työpaikoilla on ymmärrystä opiskelijoita kohtaan, joten kannattaa näissä tilanteissa myös selvittää, onko töitä mahdollista tehdä esimerkiksi pienemmillä viikkotunneilla tai vaikka vain tarvittaessa töihin kutsuttavana.
Mikäli työnteon ja opiskelun yhdistäminen tuntuu sujuvan, se voi parhaimmillaan olla hyvinkin palkitsevaa ja johtaa myös urakehityksen kannalta positiivisiin asioihin – tuttu työpaikka voi tarjota paremman palkan tai jopa paremman tehtävän valmistumisen jälkeen.
Kommentit