Nyt kun vapusta on selvitty ja katseet käännetty tulevaa kesää kohti, on hyvä pohtia omaa jaksamista pitkän lukukauden jälkeen. Pohdinnan aiheena voisi olla esimerkiksi se, onko palautuminen luonnollinen osa päivän rytmiä, ja onko sille varattu kalenterista aikaa. Jotkut saattavat pitää palautumista palkintona, jonka saa, kun koulutyöt on tehty. Siinä vaiheessa on kuitenkin jo myöhäistä. Opiskelun vastapainon pitäisi olla yhtäjaksoista, ja kiireisinäkin aikoina palautumiseen tulisi panostaa.
Monet aloittavat kesätyöt heti koulun päätyttyä ja kesälomaa ei ole mahdollista pitää. Työssäkäynnissä on se hyvä puoli opiskeluun verrattuna, että työt useimmiten jäävät työpaikalle, eikä iltaisin tarvitse tehdä kouluprojekteja ja muita kotiläksyjä. Töissä käyminen ja varsinkin uuden työn aloittaminen saattaa kuitenkin olla stressaavaa, joka vain pahenee, jos ei muista palautua. On siis työhyvinvoinninkin kannalta tärkeää nukkua hyvin, syödä riittävästi ja terveellisesti sekä harrastaa liikuntaa, erityisesti jos oma arki ei ole erityisen aktiivista.
Mikäli palautuminen pääsee helposti unohtumaan tai prioriteettilistan häntäpäähän, kannattaa varata kalenterista sille erikseen aikaa. Esimerkiksi liikunnan harrastamiselle tai rentoutumiselle voisi varata päivästä tunnin tai kaksi. Mikäli tällaista aikaa ei kalenterista löydy, on arki liian hektistä. Keneltäkään ei tulisi vaatia eikä kenenkään tarvitse pystyä mahdottomuuksiin.
Monelle rentoutuminen on vaikeaa, kun deadlinet tai muut velvoitteet lähestyvät. Jos tunnistat itsesi tästä, kannattaa muistaa, että mikäli palautumisesta ei huolehdi, seuraukset voivat kestää kauan. Esimerkiksi burnout on yleinen seuraus pitkään jatkuneesta stressistä ja pitkistä työpäivistä. Siitä parantuminen taas kestää usein todella kauan. Tämä kannattaa pitää mielessä stressaavissa elämäntilanteissa: vaikka nyt tuntuisi siltä, että jaksaa vähäisellä palautumisella, ihmistä ei ole luotu kestämään sitä pitkään.
Huolehtikaa palautumisestanne ja mukavaa kesää!
Kommentit