Ainakin itselläni tuntuu ote välillä lipsuvan varsin liukkaasti. Laitanpa siis jakoon muutaman omiin oivalluksiini ja kompastuskiviini liittyvän etäopiskeluvinkin. Josko näistä olisi hyötyä sinullekin:
1. Munakello käyttöön
Niin kuluneelta kuin se kuulostaakin, ei kannata yrittää nielaista koko elefanttia kerralla. Pienemmillä palasilla pääsee paremmin liikkeelle. Itse olen saanut kovasti apua Pomodoro-tekniikan mukaisesta rytmittämisestä: 25 min. työskentelyä + 5 min. taukoa. Välillä tosin rytmi menee sekaisin, kun en maltakaan jäädä tauolle, jos on hyvä flow päällä. Vajaa puoli tuntia on pääsääntöisesti hyvä, sillä se on sopivan lyhyt aika aloittamisen kynnyksen ylitykseen ja sen aikaa jaksaa hyvin keskittyä.
2. Mikä on sinulle paras aika työskennellä?
Rakastan rauhallisia ja hitaita aamuja. Usein suositellaan päivän aloittamista ajoissa: kello soittamaan ja reippaasti kouluhommat alta pois. Itse olen kuitenkin huomannut illat tuottoisimmaksi ajaksi ja jos yritän aloittaa kouluhommat aamusta, menee useampi tunti ruopimiseen ennen kuin pääsen edes liikkeelle. Toisaalta kaikkea työskentelyä ei kannata jättää iltamyöhään, sillä sekin alkaa pidemmän päälle väsyttämään. Rohkaisenkin tarkkailemaan itseä ja tunnustelemaan, mikä on sinulle tuottoisinta ja luontevinta aikaa työskennellä. Opi tunnistamaan, milloin homma luistaa ja milloin ei tule mistään mitään. Olemme yksilöitä ja saatamme toimia aivan erilaisella rytmillä kuin kaveri.
3. Ruoka <3
Ah, miten ihanana aihe. Tyhjällä vatsalla on kurja tehdä mitään, ja vielä kurjempi on joutua kokkailuun tai kauppareissuun silloin, kun työskentely on hyvässä vauhdissa. Ruokapuolen on siis hyvä olla kunnossa, ja senhän voi varmistaa monella tavalla: syömällä hyvin ennen opiskelua, hyvin rytmitetyillä ruokatauoilla, etukäteen valmistetulla ruoalla ja hyvillä hätävarapurtavilla kuten hedelmillä. Kun puitteet on kunnossa, pystyy paremmin keskittymään tehtäviin.
4. To do -listat
Taas se elefantti, joka kannattaa palastella… Olen usein aivan sekaisin, mitä tehtäviä mihinkin opintojaksoon kuuluu. Ja välillä on kovakin huoli, ettei vaan mitään tärkeää unohdu. Kun kaiken listaa ylös, vapautuu resursseja keskittyä itse asioihin kokonaisuuden hallinnan sijaan. Ja mikäs sen tyydyttävämpää kuin yliviivata suoritetut tehtävät.
5. Priorisoi
Älä näännytä itseäsi taakan alla tai käytä voimavarojasi stressaamiseen. Liiketalouden koulutus on niin monipuolinen, että on varsin tervettä puntaroida, mitkä ovat niitä asioita, joihin haluat panostaa? Itselle tärkeisiin opintokokonaisuuksiin kannattaa käyttää aikaa ja niissä vähemmän tärkeissä kannattaa hieman laskea rimaa. Käytä aikaa myös muuhun kuin kouluhommiin ja nauti siitä, että nyt on vapautunut aikaa ehkäpä sellaisiinkin juttuihin, joita et yleensä ehdi tehdä. Tai sitten ole välillä tekemättä yhtään mitään. Sekin tekee ihmiselle hyvää.
Pistä alle kommenttia, onko näistä jostain ollut apua sinulle. Tai onko sinulla jotain vinkkejä, mitä voisit jakaa meille muillekin?
Senni
Kommentit