Opiskelu, työ ja rahankäyttö

Nyt kun aloitin työsuhteen ennen kesää ja joudun käymään myös koulua samalla, ajattelin kirjoittaa aiheesta. Monet muutkin opiskelijat joutuvat todennäköisesti samaan tilanteeseen jossain kohtaa opiskeluja ja siksi päätinkin keskustella hieman luokkalaisteni kanssa myös heidän kokemuksistaan.

Opiskelu ja rahankäyttö

Monet opiskelijat aloittavat opiskelun ilman erityisempiä säästöjä. Opiskelijoiden tuet eivät taloutta pelkästään kanna joten, jossain kohtaa myös töitä on tehtävä. Mikäli joka kesä tekee tyypillistä kesätyötä koko kesän, saa siitä suunnilleen 6000-8000€ vuoden aikana. Kun tähän lisätään vielä vuoden opintotuet, joita saa noin 2000€ vuodessa ja asumistuet, joita saa noin 2000-4000€ vuodessa niin pystyy näillä jo elämään kohtuullista opiskelijaelämää. Tämä tarkoittaa, että käyttörahaa koko arjen talouden hoitamiseen olisi noin 1000€ kuukaudessa.

Tuhat euroa kuukaudessa on mielestäni kohtuullinen määrä elämiseen, mikäli asuu suhteellisen edullisessa asunnossa, jos mietitään mielikuvaa opiskelijaelämästä. Usein opiskelijat haluavat kuitenkin enemmän käyttörahaa. Opiskelijalla voi olla myös esimerkiksi perhe elätettävänä. Tietysti jonkin verran ilmenee myös perinteistä motivaation loppumista, jolloin saatetaan miettiä opiskelualan vaihtoa ja muita vaihtoehtoja, milloin tuet sitten loppuvatkin. Itsellänikin meinasi käydä näin, mutta kelalta tulleen viestin jälkeen sain opintopisteitä kuitenkin kerättyä kasaan sen verran, että tuet jatkuivat. Kesällä töidenkään saaminen ei ole täysin varmaa ja usein tässä tilanteessa tulee käytettyä opintolainaa. Opintolainan pienestä korosta ja ajallaan valmistumisen hyvityksestä johtuen opintolainaa voisikin käyttää elintason nostamiseen hyvillä mielin, kuten itse esimerkiksi olen tehnyt, mutta monet haluavat kuitenkin elää ilman lainaa, vaikka sitä nostaisivatkin.

Käytännössä monien ei kuitenkaan tarvitsisi tehdä töitä koulun kanssa päällekkäin, mutta tämä on kuitenkin erityisen yleistä. Onko muutama sata euroa kuukaudessa sen arvoista, että joutuu tekemään erittäin pitkiä päiviä sekä koulussa että töissä? Tai jaksaako kouluun edes panostaa haluamallaan tasolla, mikäli tietää etukäteen, että viikonloppu ei olekaan vapaata? Vai onko syy edes taloudellinen, jos taustalla onkin muita syitä?

Opiskelu ja työnteko

Itse olin ensimmäisen vuoden puoliväliin asti töissä 15 tuntia viikossa, jotka tein pääasiassa viikonloppuisin, mutta jossain kohtaa totesin, ettei se ollut sen arvoista. Monet kaverini kuitenkin ovat tehneet lähes koko ajan osa-aikaisesti töitä opiskelun ohessa. Siinä mielessä tämä olisikin ollut aika fiksua, koska opiskelun loppuessa on tällöin täysi lainamäärän hyvitys käytössä ja tähän vielä lisätään mahdolliset korkotuotot sijoituksista.

Omasta asenteestani huolimatta olen nyt taas päätynyt tilanteeseen, jossa teen sekä koulua että työtä samaan aikaan ja olen vielä kokoaikaisella työsopimuksella täysillä viikkotunneilla. Voinkin siis kysyä itseltäni, mikä meni pieleen? Eikö suunnitelmana ollut juuri välttää tätä tilannetta? Syynä oli tietysti rahan tarve, mutta minulla oli myös harjoittelua suorittamatta. Olin siis tilanteessa, jossa tarvitsin sekä harjoitteluun kelpaavan työpaikan että palkkaa. Oma tavoitteeni on nyt ollut ehdottomasti valmistua ajallaan ja tarvitsin myös rahaa viimeistään kesällä. Päätin, että otan mahdollisimman vähän riskejä. Täytin hakemuksia ja kun sain ensimmäisen haastattelupyynnön, olin valmistautunut heittäytymään täysillä. Vasta tässä vaiheessa huomasin, että työt alkaisivat jo ennen kesää, mutta olin jo saanut haastattelukutsun, joten nyt ei kannattanut enää peruuttaa. Totesin, että vaihtoehdoista, jotka olivat maalis- tai huhtikuun alussa töiden aloittaminen, sanoisin huhtikuun käyvän. Haastattelun jälkeen tuli puhelinsoitto ja sieltä oltiin sitä mieltä, että huhtikuussa olevat koulun tentit sopisivat paremmin, jos työhön perehdytys olisi jo tehty ennen poissaolopäiviä. Ja niin tässä ollaankin sitten kirjoittamassa blogia jo perjantain puolella 01.30.

Työnteon ja opiskelun yhdistäminen ei siis ole mitenkään välttämätöntä, mutta usein siihen ajaudutaan opiskellessa jossain kohtaa. Joskus myös työsuhteen ylläpitäminen on tärkeä motiivi opiskelijalle rahan lisäksi. Ja muuten, onko minun pakko tehdä kouluhommia keskellä yötä, nyt kun olen myös töissä? Ei todellakaan ole! Mutta jos en halua viikonloppuisin tehdä kouluhommia, enkä myöskään joka työpäivän jälkeen halua vähentää omaa vapaa-aikaani, jää yhden vuorokauden vääntö ainoaksi vaihtoehdoksi. Ja itse koen kaiken lisäksi torstain motivoivaksi päiväksi, kun viikon työnteon palkinto, viikonloppu, on jo tulossa.

Miten työn ja koulun pystyy parhaiten yhdistämään vain vähällä stressillä? Kuulostaako mahdottomalta? No, sitä se onkin. Itse olen merkinnyt kaikki kouluasiat kalenteriin, jotta mitään ei tarvitse muistaa. Tietysti osa-aikainen työ vielä meneekin pienellä joustolla, mutta kokoaikaisena oleminen ei vaikuta hyvältä idealta opiskelun ohessa, mikäli se ei ole vain hetkellistä niin kuin minullakin tällä hetkellä. Monien kavereideni mielestä ylimääräisen rahan saaminen on kuitenkin tärkein asia, joten nämä ovat täysin mielipideasioita.

Joka tapauksessa. Opiskelu, työ, raha-asiat, ongelmat, haasteet, päätökset. Mitä ikinä. Mikäli luit blogin loppuun asti, toivottavasti sait tästä jotain irti. Onnea ja menestystä opiskeluun ja elämään!

 

 

Elias

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *