Opintomatka Pietariin

TAMKissa saa hyviä mahdollisuuksia lähteä kansainvälistymään niin vaihtoon kuin lyhyemmillekin opintomatkoille. Eri ainejärjestöt järjestävät ekskursioita, mutta myös eri kursseihin voi kuulua lyhyitä matkoja esimerkiksi jonkun muun kaupungin yliopistoon.

Liiketalouden opiskelijoille järjestettiin mahdollisuus osallistua Pietarin opintomatkalle. Kohdeyliopistona oli ITMO yliopisto ja siellä tarkoituksenamme oli tehdä caseja paikallisten opiskelijoiden kanssa Business Model Canvasin avulla.

Matka alkoi 8.4. Tampereen juna-asemalta. Vaihdoimme junaa Tikkurilassa, josta matka jatkui Allegrolla Pietariin. Matkoihin meni noin 5 tuntia yhteensä ja kaikki meni suunnitelmien mukaan. Ensimmäinen päivä ja ilta kuljettiin koko opiskelijaporukan voimin ja tutustuttiin niin toisiimme kuin Pietarilaiseen kulttuuriin ravintoloiden kautta.

Passi- ja viisumitarkastukset junassa olivat uusi ja jännittävä kokemus.

Tiistaina oli ensimmäinen päivä ITMO yliopistolla. Tapasimme kurssille osallistuneet opiskelijat ja jakauduimme ryhmiin viikon tehtävää varten. Teimme myös joitain ryhmäytymisleikkejä. Meidät jaettiin viiteen eri ryhmään, joissa oli joko yksi tai kaksi suomalaista ja noin viisi venäläistä opiskelijaa. Kaikille ryhmille valikoitui eri caset. Ensimmäisenä päivänä perehdyimme omiin tehtäviimme ja saimme hieman opetusta liittyen Business Model Canvaan. Lisäksi paikalliset opiskelijat veivät meidät syömään ruokalaan, jossa tarjoiltiin venäläistä perinneruokaa.

Koulupäivät alkoivat aina kymmeneltä ja kestivät noin kolmeen saakka. Tiistaina lähdimme koululta syömään ja ostoskeskukseen. Tämän jälkeen pääsimme kuuntelemaan pianokonserttia. Sisätilat useimmissa julkisissa rakennuksissa olivat erittäin koristeelliset ja niin oli myös konserttisalissa. Kyseiset konsertit ovat selvästi enemmän vanhemman ikäluokan kulttuuritoimintaa, sillä yleisö koostui enimmäkseen eläkeikäisistä paikallisista.

Konserttisali
Ruoka ja juoma olivat Pietarissa edullista.

Kolmas päivä alkoi tapansa mukaan yliopistolta, jossa jatkoimme Business Model Canvojen työstämistä. Lisäksi kävimme paikallisten opiskelijoiden kanssa syömässä lounasta. Keskiviikkona jokaisen ryhmän yhteistyö sujui jo erittäin hyvin ja vaihtelimme kuulumisia ja näkemyksiä eri kulttuuriemme välillä.

Keskiviikkoilta sujui rennommissa merkeissä hotellilla rentoutuen ja illalla kävellen ympäri keskustaa.

Valitettavasti reissu osui juuri sateiselle viikolle.

Viimeisenä koulupäivänä tehtiin ensin loppuun omat Business Model Canvat, minkä jälkeen alettiin suunnitella niiden esittämistä muulle ryhmälle. Lopullisesta työstämme tehtiin Powerpointesitys sekä esiteltiin paperinen canvas. Suurin osa paikallisista opiskelijoista olivat innoissaan menossa esiintymään eivätkä he jännittäneet tilannetta.

Illalla paikalliset opiskelijat veivät meidät tutustumaan Pietarin ravintolakulttuuriin. Oli erittäin hieno lopetus matkalle päästä heidän kanssaan vielä vapaa-ajalla keskustelemaan ja vaihtamaan kuulumisia ja näkemyksiä.

Huomasimme paljon samanlaisia piirteitä suomalaisissa ja venäläisissä opiskelijoissa. Lisäksi kiinnitimme kaikki huomiota joihinkin mielenkiintoisiin eroavaisuuksiin esimerkiksi oppimistavoissa ja oman mielipiteen sanomisessa.

Näkymä ITMO yliopiston ikkunasta.

Matka Venäjälle jo viiden päivän aikana näytti hyvin sen kulttuuria. Opimme paljon heidän arvoistaan ja vapaa-ajan tekemisistä. Lisäksi saimme hyvä kuvan heidän paikallisesta ruuastaan, jota tarjoiltiin lähes joka ravintolassa. Aikatauluissa oli ehkä selvin ero, sillä suomalaiset ovat pääasiallisesti aina ajoissa, kuntaas heidän aikataulunsa on joustavampi. Kaiken kaikkiaan onnistunut ja opettavainen opintomatka!

Maisa, Linda ja Kiia

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *