Erityisesti opintojen alussa periodit täyttyvät perusopinnoista, joiden suorittamisessa usein työmäärää riittää. Opiskelu on tarkoin rytmitettyä ja lyhyen deadlinet pakottavat jatkuvaan tekemiseen. Luentoja on joka päivä ja parhaimmassa tapauksessa jokainen näistä vielä fyysisesti koulussa paikan päällä. Ei siis ole mitään suurempia vapauden aikavälejä, jolloin opintojen selkärankaa ehtisi katkaisemaan.
Näin kolmannen vuoden puolenvälin ylittäneenä voi sanoa, että selkäranka tai ehkä paremminkin sanottuna selkärankoja on katkaistu. Luentoja on mahdollisesti vain kerran viikossa ja muutamien palautettavien tehtävien deadlinet huitelevat kuukauden tai parin päässä. Rehellisesti todettuna opintoihin panostaminen on tuntunut monella vain vähenevän samassa suhteessa kuin itse työmäärä. Haastavimmalta varmasti monesta opiskelijasta tuntuu tässä vaiheessa opintoihin tarttuminen ja niihin syvällisemmän otteen saaminen.
Miten siis saada itsekuri ja opiskeluinto ylläpidettyä, vaikka opintojen rytmitys löysentyy? Tässä minun Top 5 parhaimmat vinkit siihen.
- Suunnittele opiskeluaikoja itse. Jos koulun puolelta ei tule tarvittavan tiukka rytmitystä opiskeluihin, tee ne itse. Suunnittele, mitkä päivät viikosta annat opiskelulle ja kuinka paljon päivässä käytät niihin aikaa. Tämän avulla tulee joka viikko tehtyä opintojen eteen edes vähän ja sekin on parempi kuin ei mitään.
- Tee itsellesi omia deadlineja. Aseta itsellesi isompiin tehtäviin ja projekteihin liittyen väli deadlineja ja tavoitteita. Jos esimerkiksi jonkin tehtävän palautuspäivä on kuukauden päästä, ala työstämään sitä viikko tasolla. Esimerkiksi ensimmäisellä viikolla hoidetaan suunnittelu, toisella viikolla tiedonhankinta, kolmannella viikolla itse kirjoittamis- ja kokoamistyö jne. Näiden välietappien avulla opintojen edistäminen on varmasti mielekkäämpää.
- Unohda ajattelumaailma siitä, että kyllä minulla on aikaa myöhemminkin. Vaikka tämä useimmissa tapauksissa onkin totta, se luisuttaa usein ihmisen saamattomuuden tielle. Kun aikaansaamista siirtää jatkuvasti, sille ei ole mitään lopullista reunaviivaa. Lopulta käy niin, että tehtävää tekee viimeisenä mahdollisena yönä ja jälkiviisauden ääni on usein läsnä piiskaamassa.
- Älä jää vain kotiin opiskelemaan. Oma koti ei välttämättä ole aina kaikista paras luovuuden lähde ja innoittaja opiskelukirjan käteen ottamiseen. Usein kotona kaikki muu tekeminen tuntuukin yhtäkkiä mielekkäämmältä. Siksi hyvä ratkaisu onkin opiskelujen ajaksi lähteä kotoa pois. Mene esimerkiksi koulun kirjastoon hyödyntäen samalla kouluruokailun, kahvilaan, läheiseen puistoon tai muuhun itseäsi inspiroivaan paikkaan. Opiskelu on varmasti tehokkaampaa, kun erottelee opintopaikan lepopaikasta.
- Pidä yhteyttä opiskelukavereihisi. Opiskelukaverit ovat varmasti monelle opiskeluiden parhaimpia asioita ja motivaatio, joka saa opiskelijat raahautumaan koululle huonoinakin päivinä. Vaikka luentoja ei olisikaan enää hirveästi, pidä yhteyttä kavereihin, sopikaa opiskelutreffejä ja hakekaa opiskeluintoa toisistanne. Ryhmässä on voimaa!
Tärkeintä on olla unohtamatta, että olet edelleen opiskelija. Vaikka työmäärä on vähäisempi, niin se on edelleen työmäärä, joka on saatava kunnialla suoritettua. Tsemppiä siis kaikille opiskelijoilla työmäärästä riippumatta!
Kommentit