TAMKin liiketalouden opiskelijat voivat hakea opiskelijavaihtoon 3-12 kuukaudeksi. Pääasiassa vaihtoaika on 3-5 kuukautta. Syyslukukauden vaihtoon haetaan alkuvuodesta, ja kevätlukukauden vaihtoon alkusyksystä. Pääasiassa opiskelijat lähtevät vaihtoon kolmannella lukuvuodella, mutta vaihtoon voi kyllä lähteä myös toisella tai neljännelläkin lukuvuodella. TAMK tarjoaa liiketalouden opiskelijoille kymmeniä eri maita ja sitäkin enemmän korkeakouluja, joissa opiskelijavaihdon voi tehdä.
Oletko miettinyt vaihtoon lähtemistä? Jos olet, jatka lukemista. Jos et, jatka silti lukemista, koska tekstin luettuasi mietit lähtöä varmasti uudelleen. Katsotaanpa, mitä kaikkea vaihto voi tuoda tullessaan.
1. Täysin uudet ja erilaiset aihealueet opinnoissa
Sulla on vaihdossa mahdollisuus opiskella aineita ja aiheita, joita ei omassa koulussasi välttämättä ole tarjolla. Koska tarjolla on älyttömät määrät eri kouluvaihtoehtoja, on tarjolla myös vielä älyttömämmät määrät eri kurssivaihtoehtoja. Koulujen opetustarjontaa tutkimalla löytyy todella mielenkiintoisia opintokokonaisuuksia, eli sinulla on ihan loistava mahdollisuus opiskella todella spesifiäkin aihetta tai jotain sellaista, mitä et muuten pystyisi opiskelemaan. Esimerkiksi meidän koulussa Hollannissa jotkut opiskelivat urheilumarkkinointia ja järjestivät urheilutapahtumia, joista yksi oli Karibialla. Kyllä, luit oikein, he tekivät viikon kouluprojektin Karibialla.
2. Täysin uudet ihmiset uusista kulttuureista
Sulla on mahdollisuus tavata ihmisiä kymmenistä eri maista ja kulttuureista. Sulla on mahdollisuus oppia asioita erilaisten ihmisten hyvin erilaisista elämistä. Vaihdossa on helppoa tavata uusia ihmisiä ja saada uusia kavereita – se on vähän niin kuin ensimmäinen opiskelijasyksy mutta kertaa kymmenen, kaikki haluavat tutustua, koska pääasiassa kaikki ovat siinä uudessa maassa ja tilanteessa yksin. Paikasta riippuen erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia järjestetään varmasti, jotta kaikki löytävät uusia kavereita. Kavereita saa jo vaikkapa kämppisten kautta, kun muuttaa vaihtareiden opiskelija-asuntoloihin. Et varmasti jää yksin.
3. Uusi maailma nähtävänä ja koettavana
Sulla on mahdollisuus nähdä maailmaa. Vaihdossa on aikaa muullekin kuin opiskelulle ja sen voi hyödyntää niin monella eri tavalla. Halutessasi pääset matkustelemaan eri kaupunkeihin, maihin, näkemään uusia paikkoja ja asioita. Esimerkiksi Euroopassa välimatkat eri maiden välillä ovat älyttömän lyhyet ja bussien, junien ja lentojen hinnat melko huokeat. Vaihto varmasti avartaa ja antaa suuret kasat uusia kokemuksia ja muistoja eri maailman kolkista. Jos matkustaminen ei houkuta, asut kuitenkin eri maassa, jossa on aivan uusia mahdollisuuksia kuin Suomessa – varmasti näet maailmaa uusin silmin jo pelkästään asumalla toisessa maassa.
4. Kontakteja tulevaisuuteen
Sulla on mahdollisuus luoda kontakteja. Liiketalouden alalla kun ollaan, on kansainvälisyys vain jatkuvasti kasvava ominaisuus. Vaihdossa pystyt luomaan kontakteja niin opettajiin kuin paikallisiin oppilaisiin, ja tietenkin kaikkiin muihin vaihtareihin. Monissa kouluissa tehdään projekteja oikean elämän yritystenkin kanssa ja sinulla on loistava mahdollisuus hyödyntää niitä. Vaihto-opiskelu on myös hyvä polku hankkia vaikkapa samaisesta maasta työharjoittelupaikka ja jäädä vaihto-osuuden jälkeen suorittamaan sitä.
5. Kielitaito kasvaa
Tätä mahdollisuutta ei vain voi korostaa liikaa. Monelle kynnyskysymys vaihtoon lähtemiselle saattaa olla se, että pärjäänkö tällä suomalaisella rallienglannilla, tai osaanko edes sanoa mitään englanniksi tositilanteen tullen. Suurin osa ihmisistä vaihdossakin puhuu äidinkielenään muuta kuin englantia, joten kaikki ovat samassa tilanteessa. Aksentteja ja taitotasoja on hurjat eri määrät, eikä kukaan niistä pahastu tai katso väheksyen. Vaikka tuntuu, ettei hallitsisi englanninkieltä tarpeeksi, tulet hallitsemaan sen todella nopeasti. Vaihto-opiskelu harjaannuttaa englanninkieltä älyttömästi, mutta myös tekee itsevarmemman ja luontevamman puhujan.
Vaihtarikokemus Hollannissa
Oma vaihtarikokemukseni oli 5 kuukautta Hollanin Utrechtissa syksyllä 2018. Voin lämpimästi suositella Hollantia vaihtokohteena, ja meille liko-opiskelijoille sieltä löytyykin useita eri kohdevaihtoehtoja. Hollannissa englanninkielen taso on todella hyvä, opetus on pääosin laadukasta ja kielimuurta ei tule eteen missään päin maata, tai ainakaan minulle ei tullut koko vaihdon aikana. Hollantilaiset ovat myöskin hyvin suomalaisen tapaisia, tosin hieman vielä avoimempia ja rennompia, joten heidän kanssaan on helppo tulla toimeen. Hollanti maana on kaunis, omaperäinen ja viihtyisä, siellä on myöskin helppo kulkea paikasta toiseen. Opiskelijakulttuuria myöskin löytyy, ja aika lailla joka kaupungista, jossa on korkeakoulu, löytyy opiskelijatapahtumia ja muuta toimintaa. Iso suositus!
Jos tämän postauksen myötä vaihto-opiskelukuume alkoi nousemaan, käy nostattamassa sitä vielä lisää tutustumalla TAMKin opiskelijoiden vaihtokokemuksiin eri kaupungeista ja maista blogista Far Away But Still So Near. Ehkäpä sieltä löydät juuri itsellesi mieluisan vaihtokohteen!
Alina
Kommentit