Ruokahävikin vähentäminen

Tiesitkö, että Suomessa syntyy ruokahävikkiä noin 25 kiloa per henkilö vuodessa? Se on valtava määrä hukkaan heitettyä ruokaa. Ruokahävikki on epäekologista ja käy rahapussin päälle. Artikkeliin on koottu vinkkejä ruokahävikin vähentämiseksi ja omien kulutustottumusten pohtimiseksi.

Milloin viimeksi heitit ruokaa roskiin? Omia kulutustottumuksiaan on hyvä pysähtyä aika ajoin miettimään, sillä ruokahävikkiä välttämällä säästää ympäristön lisäksi myös rahaa. Ruokahävikkilaskurilla voit arvioida, paljonko omassa taloudessasi syntyy ruokahävikkiä.

Ruokahävikin vähentämiseksi kokeile esimerkiksi seuraavia vinkkejä:

  • Suunnittele kauppareissut etukäteen. Tee tarkka ostoslista siitä mitä tarvitset ja vältä heräteostosten tekemistä. Yksin asuvan kannattaa harkita, tarttuuko esimerkiksi paljoustarjoukseen tai ostaako isomman pakkauksen tuotetta, jossa ei ole päiväystä kovin pitkälle. Isommat pakkaukset ovat monesti kilohinnaltaan halvempia, mutta rahaa menee joka tapauksessa hukkaan, jos tuote ehtii pilaantua ennen syömistä.
  • Monia tuotteita voi käyttää vielä parasta ennen -päiväyksen jälkeen. Tarkastele, onko tuotteessa muutoksia maun, hajun tai koostumuksen suhteen. Esimerkiksi oikein säilytetyt kananmunat usein säilyvät vielä melko pitkäänkin päiväyksen jälkeen.
  • Pakastimeen voi laittaa yllättäviäkin tuotteita. Jopa maitoa ja kananmunia voi pakastaa. Kananmunat kannattaa pakastaa raakana ja kuorittuna esimerkiksi erillisessä astiassa. Maitotuotteiden rakenne saattaa kärsiä sulatuksen jälkeen, joten pakastettuja maitotuotteita kannattaakin käyttää ruoanlaittoon pelkiltään nauttimisen sijasta. Kuivahtaneen juuston voi raastaa ja pakastaa, myöhemmin juustoraastetta voi käyttää vaikka itse tehdyn pizzan tai lämpimien voileipien päällä. Pakastettujen tuotteiden rasioihin kannattaa kirjoittaa päivämäärä, jolloin ne on laitettu pakastimeen. Näin tuotteet tulee käytettyä ajoissa, sillä pakastimessakaan elintarvikkeet eivät säily ikuisesti.
  • Pidä jääkaappi, pakastin ja kuivakaapit järjestyksessä, jotta olet perillä mitä kaapeista jo löytyy. Tuotteet, joista on menossa päiväys, kannattaa pitää hyllyn etureunassa, niin ne tulevat helpommin käytettyä.
  • Ruoan tähteitä hyödyntäessä kannattaa olla luova. Porkkanat voi raastaa esimerkiksi jauhelihakastikkeen tai sämpylätaikinan sekaan. Itse tehdyn pizzan tai tortillapizzojen päälle voi laittaa melkeinpä mitä vaan, kuten leikkelettä, erilaisia vihanneksia, yrttejä tai raastaa kuivahtaneen juuston loput. Myös munakkaaseen voi helposti käyttää ylijääneitä aineksia. Ylikypsät hedelmät ja marjat voi hyödyntää smoothiessa. Jo hieman nahistuneista juureksista ja vihanneksista voi valmistaa kasvissosekeiton, jonka sekaan voi heittää esimerkiksi kerman, tuorejuuston tai raejuuston jämät. Tummuneista banaaneista saa herkullista banaanileipää tai banaanilettuja.
  • Ruokahävikkiä voi pyrkiä vähentämään myös ostamalla hävikkiruokaa. Hyödynnä kauppojen ilta-alet ja tsekkaa ResQ- sovellus, josta saatat löytää vaikka ravintola-annoksiakin edullisesti. Hävikkiruokaa voi ostaa myös erilaisista nettikaupoista, kuten esimerkiksi Fiksuruoan ja Matsmartin sivuilta. Ekologista ja edullista!

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *