Me teemme tulevaisuutta!

Selatessani puhelimeni näyttökuva-aarteita, törmäsin kollegani postaukseen, joka otti ja kolahti.  Tulevaisuudentutkija Ilkka Halava sanoo, että ”opiskelumotivaation rapautumisen suurin yksittäinen syy on opiskelijan intuitiivinen epäily siitä, ettei tämä koulutusjärjestelmä valmista häntä hänen omaan tulevaisuuteensa, vaan jonkun opettajan menneisyyteen.”

Me TAMKissa olemme vuodesta toiseen saaneet valita maan parhaat tutkinto-opiskelijat ja täydennyskoulutusopiskelijoitakin on riittänyt. Koulutuksemme imu maailmalta on myös vuosi vuodelta lisännyt kansainvälisiä opiskelijoita. Moninaisten opiskelijoidemme odotukset TAMKin kyvystä valmistaa heitä tulevaisuuden työmarkkinoille tai pätevöittää heitä työmarkkinoilla ovat lähtökohtaisesti ”kaakossa”. Tämä pistääkin pohtimaan, miten me varmistamme jatkuvasti järjestelmämme huippukunnon ja miten me vielä mielellään ylitämme opiskelijoidemme odotukset?

Olen varma, että vastaus löytyy siitä, miten kokonaisvaltaisesti TAMKin tiimi – ihan kaikki tamkilaiset – pelaa yhteen ja on sitoutunut opiskelijan motivaation ylläpitämiseen ja tulevaisuuden tekemiseen. Meidän tulee varmistaa ja pitää huolta siitä, että palveluorganisaatiomme on moderni ja sujuva. Siihen ei aina tarvita investointiesitystä tai pitkiä prosessikaavioita. Siihen tarvitaan aina paljon arjen intuitiota ja tahtoa auttaa asiakastamme onnistumaan. Palvelut ovat tärkeä osa perustehtäväämme.

Keskeinen rooli tulevaisuuteen valmistamisella on luonnollisesti opetuksella ja opettajilla. Aloitan maailmalla lähes aina esitykseni sanomalla, että olen pitkän koulumaailmaurani aikana tullut siihen johtopäätökseen, että opettajan ammatti on maailman tärkein ammatti. Yleensä lausun tämän ministeriöissä tai koulun johdon keskusteluissa. En ole kohdannut vastaväitteitä. Me Suomessa ja TAMKisssa olemme maailmalla kuuluisia erityisesti siitä, miten opetamme. TAMK on jo nyt rikas yhteisö opetusmenetelmien moninaisuuden ja opiskelijakeskeisen ajattelun suhteen. Kunnon säilyttämiseksi on tehtävä jatkuvasti työtä, jotta uudistuisimme niin sisällöllisesti kuin menetelmällisesti. Toivon, että voit käydä tiimisi kanssa usein keskusteluja siitä, onko menetelmämme relevantteja tähän tilanteeseen ja tähän aikaan? Tulevaisuuden tekemiseen liittyy vahvasti myös aina uusien ajatusten kokeilut ja riskinotto.  Niihinkin haluan kannustaa kaikkia. Erityisen tärkeätä on muistaa hyvien kokemusten jakaminen. Tämäkin on meidän kaikkien tehtävä. Siten me varmistamme oman tulevaisuuden tekemisemme.

Kuulen jo nyt kysymyksen, että mikä se johdon rooli sitten tässä keskustelussa on? Jos johdon ja esimiesten tekemisestä vähintään puolet ei ole tulevaisuuden tekemisen varmistamisessa, jotain on vialla. Johdon katse pitää olla tukevasti horisontissa. Johdon pitää erityisesti mahdollistaa uusien ajatusten kokeilut. Täällä TAMKissa haastamme kaikki tamkilaiset tulemaan ulos siiloista kuokkimaan maaperää uusille törmäytyksille. Siitä saattaa syntyä sellaista opiskelijapörinää, ettei ole ennen nähty. Se, että tehdään yhdessä monialaisesti, on taatusti vahva valtti nyt ja tulevaisuudessa.

Hämärtyvän illan malja tulevaisuuden tekemiselle!

 

 

Kirjoittaja: Carita Prokki, johtaja, Liiketoiminta ja kansainvälisyys

Kommentit

Hyvin sanottu! Tästä voisi joku näppärä muotoilla inspiroivan huoneentaulun meille tamkilaisille.

Leena

3.11.2021 09:41

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *