Työelämätaitoja järjestötoiminnalla

Olen ollut läpi opiskeluaikani jollakin tapaa mukana erilaisessa järjestötoiminnassa. Jo opiskelujen alkuvaiheessa lähdin mukaan tutkinto-ohjelmani ainejärjestön, Staabin, toimintaan ja ryhdyin järjestämään erilaisia järjestön jäseniä kokoavia tapahtumia. Järjestöurapolkuni on sittemmin kulkenut viihteellisten tapahtumien järjestämisestä tiukkaan edunvalvontaan ja jokainen järjestövuosi on antanut paljon. Koen, että järjestötoiminta on erityisesti kartuttanut sosiaalisia taitojani sekä opettanut työelämäosaamista.

Järjestötoiminta on verkostoitumista, vaikuttamista ja erilaisten näkemysten sovittamista yhteen. Erityisesti järjestön puheenjohtajana sosiaalisten taitojen merkitys korostuu – puheenjohtajana johdat hallituslaisia kohti yhteistä maalia ja purat esteitä hallituksen jäsenien onnistumisen tieltä. Johtaminen järjestökentällä on vapaaehtoisten luottamushenkilöiden johtamista, joten esimerkiksi motivoinnin keinot tulee löytää jostain muualta kuin vaikkapa rahallisista korvauksista. Lopulta tässä kaikessa onkin kysymys ihmissuhteista, taidosta ymmärtää muita ja osata kuunnella. Järjestötoiminta on opettanut minulle todella paljon siitä, miten erilaisten ihmisten kanssa työskennellään tuloksellisesti ja miten entuudestaan toisilleen tuntemattomien ihmisten joukkiosta ryhmäytetään tiivis ystäväporukka.

Opiskelen hallintotieteiden tutkinto-ohjelmassa ja haluan tulevaisuuden työurallani suuntautua yhteiskuntavaikuttamisen ja viestinnän työtehtävien pariin. Kulunut vuosi Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen jäsenenä onkin ollut täysin ”oman alan duunia”. Tehtäväkenttääni Tamyn hallituksessa kuuluu esimerkiksi viestinnän suunnittelua ja toteuttamista, aine- ja harrastejärjestöjen toimijoiden tukemista sekä uuden yliopiston ylioppilaskunnan syntyyn liittyvää suunnittelutyötä. Työ on käytännön tasolla pitkälti tiimityötä ja erilaisten sidosryhmien kanssa toimimista. Olenkin löytänyt tiimityöskentelystä oman vahvuuteni: olen huomannut, että tykkään työskennellä yhdessä muiden kanssa ja saavuttaa tuloksia tiiminä.  Järjestötoiminta on opettanut myös paljon käytännöllisiä työelämätaitoja: neuvottelutaitoja, kokouskäytäntöjä, oman työn organisointia ja ajanhallintaa. Järjestökokemuksen perusteella voin sanoa kestäväni työskentelyä paineen alla ja olevani valmis erilaisiin projektinhallinnan ja vaikuttamisen tehtäviin.

Kaikissa Johtamiskorkeakoulun piirissä toimivissa järjestöissä etsitään uusia aktiivitoimijoita parhaillaan. Kannustan kaikkia tarttumaan toimeen ja lähtemään mukaan – kehittävää, mielekästä ja tosi hauskaa tekemistä löytyy jokaiselle!

Kuvituskuva: Janne Kajander, Venlan kasvokuva: Julius Tavasti

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *