Jo opintojen aikana työelämä alkaa pikkuhiljaa ujuttautumaan opiskelijan elämään, enemmän tai vähemmän huomattavasti. Sitä kuulee kavereilta juttuja harkkapaikoista, linkkarista luetaan uratarinoita ja kursseilla pohditaan yhdessä, mihin opittua tietoa tulee käytännössä tarvitsemaan. Vaikka työelämään siirtyminen ei olisikaan omalla opiskelu- ja urapolulla ajankohtaista, niin silti tämänkaltaiset pohdinnat laittavat usein kelat pyörimään siitä, mitä sitten joskus isona haluaisi tehdä.
Viestinnän alalta ei valmistuta yhteen tiettyyn ammattiin, mikä tekee oman tulevaisuuden hahmottamisesta haastavampaa. Mistä löytää oman suunnan, kun mahdollisuuksia on niin paljon? Mistä ylipäätään voi tietää mitä kaikkia mahdollisuuksia on? Yhtä oikeaa vastausta näihin kysymyksiin ei ole, mutta toivon helpottavani niiden pohdintaa jakamalla muutaman hyväksi havaitun keinon viestinnän työelämän hahmottamiseen jo opintojen aikana.
Opintojen työelämäsisällöt
Luit oikein, opintojen työelämäsisällöt! Viestinnän opintosuunnassa on toisinaan käyty keskustelua siitä, voisivatko jo kandivaiheen opinnot pitää sisällään enemmän työelämäorientoituneita opintoja. Tähän tarpeeseen on vastattu ja muutaman viimeisen vuoden sisällä opintoihin on tupsahdellut työelämäaiheisia kursseja. Kandivaiheen aineopinnoista löytyvät tällä hetkellä työelämän viestinnän kehittämisen kurssi sekä työelämä- ja asiantuntijuusprojekti.
Kävin itse viime syksynä työelämän viestinnän kehittämisen kurssin, jossa pääsimme ryhmätyönä tekemään Ähtärin eläinpuistolle viestintäkampanjasuunnitelmaa. Kurssi auttoi hahmottamaan mitä kaikkea viestinnän ammattilaiset voivat tehdä tällaisissa projekteissa, esimerkiksi minut yllätti positiivisesti tekemämme laaja kohderyhmäanalyysi. Tämän kaltaisilla kursseilla hoksaakin konkreettisemmin sen, kuinka monia asioita viestijän tulee työskennellessään ottaa huomioon. Kandin aineopinnoista löytyy myös perinteisempi organisaatioviestinnän kurssi, mielestäni myös tämä kurssi auttoi erittäin hyvin hahmottamaan ammattiviestijän monipuolista työnkuvaa.
Harjoittelu ja vapaaehtoistoiminta
Viestinnän maisteriohjelmaan kuuluu vähintään kolme kuukautta kestävä harjoittelu osana opintoja. Harjoittelusta saa siis sekä opintopisteitä että työkokemusta, win win! Olen itse tällä hetkellä kolmannen vuoden opiskelija ja näillä näkymin valmistun kandiksi ensi keväänä. Niinpä harjoittelupaikkojen haku alkaa olla itsellenikin ajankohtaista, ja toivoisinkin tulevassa harjoittelussa pääseväni hyödyntämään yliopistossa opittuja tietoja ja taitoja sekä kehittämään omaa asiantuntijuutta. Harjoittelut ovat kuulemani mukaan monille viestinnän opiskelijoille ensimmäinen kosketus alan työelämään ja näiden kokemusten kautta päästään hahmottamaan sitä, mikä on niin sanottu oma juttu alan työelämässä. Toivon löytäväni tulevaisuudessa mahdollisimman monipuolisen harjoittelupaikan, jossa pääsee kokeilemaan viestinnän työtehtäviä laajasti. Täältä blogista löydät Ilonan ja Aliisan harjoittelukokemuksia vuodelta 2020.
Kokemusta viestinnän tehtävistä ja työelämätaidoista voi saada myös muualta kuin ainoastaan viestinnän töistä. Tämän blogin puolella Vanessa on kirjoittanut vapaaehtoistyöstä viestinnän kokemuksen kerryttäjänä. Mikäli siis varsinaiset harjoittelut tai työt eivät tunnu tällä hetkellä ajankohtaiselta, niin vapaaehtoistyö erilaisissa järjestöissä ja muissa organisaatioissa voi olla yhtä hyvää kokemusta! Olen itse ollut koko opiskeluaikani ajan aktiivinen toimija Tampereen yliopiston viestinnän opiskelijoiden ainejärjestössä Reettorit ry:ssä ja koenkin saaneeni tästä paljon työelämässäkin hyödyllisiä taitoja. Usein ainejärjestöissä hommia tehdään porukalla, joten erityisesti ryhmätyöskentelytaidot ovat kehittyneet kuin itsestään työn touhussa. Järjestötoiminnassa pääsee myös suunnittelemaan omaan pestiin kuuluvia projekteja ja tapahtumia, jolloin projektinhallinta- ja organisointitaidotkin kehittyvät. Kannattaa lukea myös Elisan kirjoitus ainejärjestötoiminnasta!
Vierailut ja tapahtumat
Opintojen ja työkokemuksen lisäksi myös erilaisista työelämätapahtumista ja -vierailuista voi saada paljon ideoita tulevaan. Usein juuri ainejärjestöt ovat aktiivisia järjestämään alan yritysten ja organisaatioiden kanssa yhteistyötapahtumia, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan työmaailmaan. Olin itse tänä syksynä järjestämässä Reettorit ry:n Työelämäviikkoa, jonka aikana vierailtiin seitsemässä eri yrityksessä ja organisaatiossa. Vierailukohteet olivat viestintätoimistoja, järjestöjä, julkishallinnollisia virastoja ja media-alan yrityksiä, joten viikon aikana päästiin kuulemaan varsin monipuolisia uratarinoita sekä nähtiin, mitä kaikkea viestinnän alalla voi esimerkiksi tehdä. Opin ainakin sen, että viestinnän työtehtäviä voi löytyä yllättävistäkin paikoista eikä opiskelijana kannata liikaa pelätä yhteydenottoa alan ammattilaisiin, sillä heiltä voi löytyä paljon hyviä vinkkejä oman uran rakentamiseen.
Toinen esimerkki enemmän työelämäorientoituneesta vapaa-ajan tekemisestä on valtakunnallinen viestinnän ja journalistiikan opiskelijoille suunnattu Ydinviesti -tapahtuma, joka järjestetään vuosittain. Menin 2019 syksyllä Ydinviestiin fuksina hieman jännittyneenä, miettien mitä oikein osaan kyseisessä tapahtumassa antaa itsestäni, mutta käteen jäi paljon hyviä muistoja ja kirkkaampi käsitys viestinnän osaamisesta! Tapahtumassa opiskelijat työskentelevät päivän ajan workshopeissa, joissa ratkotaan eri yritysten ja organisaatioiden viestintähaasteita. Kyseessä ovat siis ihan oikeat toimeksiannot, joten tapahtumassa pääsi todella käyttämään päätään ja osaamistaan. Olen menossa tänäkin vuonna Ydinviestiin, joten nähdään mahdollisesti siellä!
Tässä siis muutamia vinkkejä siihen, mistä työelämäkokemuksia voi saada jo opintojen aikana. Vaikka haluan kannustaa opiskelijoita ja viestinnästä kiinnostuneita kurottamaan työelämän puolelle jo opintojen aikana, niin silti kannattaa muistaa nauttia myös opiskelusta ja opiskelijaelämästä. Vierailujen, tapahtumien, opintojen, harjoittelujen ja ynnä muun toiminnan myötä voi saada paljon ideoita ja ajatuksia siihen, mitä voisi joskus työelämässä tehdä. Tällaisten kokemusten myötä työelämä ei toivottavasti näyttäydy pelottavana mörkönä, vaan odotettavana ja kiinnostavana asiana omassa tulevaisuudessa.
Tsemppiä loppuvuoteen!
– Ingá
Kommentit