Ohjevideo ja verkkotapaaminen etäopiskelussa -turhaa vai tarpeellista? (Anna Tunkkari)

Millainen ohjeistus ja ohjaus sopisi parhaiten etäopiskeluun? Kurssillani, jonka opetus on suurimmaksi osaksi lähiopetusta, on pari etäkertaa, ja tällä kertaa halusin etäkerralle jotain uutta.

Päätin tehdä opiskelijoille lyhyen ruotsinkielisen ohjevideon, joka toimisi johdantona itsenäiseen työskentelyyn. Käytin videon tekemiseen yliopiston tarjoamaa Panopto-ohjemaa, joka on myös yksi Moodlen työkaluista. Videolla kävin lyhyesti läpi, mitä tehtäviä etätyöskentely piti sisällään ja mitä niissä oli tarkoitus tehdä. Videon lisäksi ohjeistusta oli myös kirjallisena Moodlessa, osin suomeksi ja osin ruotsiksi.

Panoptolla kuvattu ohjeistusvideo opiskelijoille

Samankaltaisia videoita olen tehnyt aiemminkin, tosin en Panoptolla, joten päätin kokeilla lisäksi vielä Zoomia, joka on hieman Skypen tyylinen työkalu verkkotapaamisiin. Tarjosin mahdollisuutta verkkotapaamiseen kahdelle ryhmälleni, joista toisessa poikkeuksellisen moni oli ollut edellisen (ja samalla kurssin ensimmäisen) oppitunnin poissa. Heillä itsenäisesti haltuun otettavaa asiaa oli melko paljon, joten ajattelin, että heille mahdollisuus selvittää epäselvät kohdat olisi erityisen tärkeä. Lopulta kuitenkin kävi niin, että Zoom-tapaamisiin ei osallistunut yhtään opiskelijaa (yksi opiskelija tosin ilmestyi Zoomiin pariksi sekunniksi, mutta ei palannut – lieneekö sitten virheklikkaus taustalla vai pelästyikö opettajan naamaa!).

Opettaja valmiina ohjaustapaamiseen Zoomissa, mutta opiskelijoita ei näy!

Etäkerran jälkeen pyysin opiskelijoilta palautetta sekä ohjevideosta että mahdollisuudesta ohjaustapaamiseen Zoomissa. Kysyin palautelomakkeella muun muassa, oliko ohjeistus työskentelyyn riittävää, enkä kysymyksessä eritellyt video- ja tekstiohjeistusta. Noin 60 % opiskelijoista totesi ohjeistuksen olleen täysin riittävää ja noin 40 % jokseenkin riittävää. Osa opiskelijoista totesi kielen olleen haaste ohjeistuksen ymmärtämisessä ja ne, jotka olivat olleet aiemman (eli ensimmäisen) kerran pois kritisoivat myös Moodle-sivun asettelua, mikä tuli minulle yllätyksenä, sillä olen saanut aiemmin hyvää palautetta sivun selkeydestä.

Suurin osa opiskelijoista oli katsonut videon, ainakin osittain. Videoon suhtauduttiin pääosin myönteisesti, ja siinä nähtiin monia hyviä puolia. Opiskelijat kertoivat videon helpottaneen tehtävien ymmärtämistä, ja video auttoi tehtäviin orientoitumisessa. Samalla tuli myös kuullunymmärtämisharjoitusta ja jonkinlainen yhteys opettajaan. Toisaalta osa myös koki, että video ei ollut välttämätön tai siitä ei ollut apua, sillä samat asiat löytyivät Moodlesta kirjallisena.

Videosta ei ollut kamalasti apua, sillä samat asiat olivat jo riittävän selkeästi kirjoitettuina kurssin Moodle-sivustolla.

Videosta oli apua, ja se toimi hyvänä johdantona kaikkeen tekemiseen. Tiesin selvemmin, mitä kaikkea oli tiedossa ja tehtäviin oli helpompi pureutua. Ohjausvideon katsominen on hyvä idea, sillä sen avulla ohjeistus tehtävään työhön tuli selkeästi ja sen jälkeen tiesi paremmin, mitä odotettiin tekevän. Samalla video sisälsi ainoastaan oleellisen, joten aikaa sen katsomiseen ei mennyt liian paljon.

Halusin palautelomakkeella kysyä myös opiskelijoiden suhtautumista Zoom-ohjaustapaamiseen, vaikka kukaan ei tällä kertaa osallistunutkaan sellaiseen. Mahdollisuus tapaamiseen nähtiin hyvänä asiana, vaikka tällä kertaa ohjaukselle ei ollutkaan tarvetta. Osa kommentoikin vain, että ei tarvinnut ohjausta ja osa totesi, että kurssin edetessä ja vaativampien tehtävien yhteydessä ohjaukselle voisinkin olla tarvetta. Toisessa kyselyyn vastanneesta ryhmästä muutama ilmoitti, ettei koe mahdollisuutta lainkaan hyödyllisenä. Zoom oli lähes kaikille opiskelijoille uusi työkalu, joten se saattoi myös osin nostaa kynnystä osallistua tapaamiseen. Jatkossa Zoomia voisikin kokeilla yhdessä tunnilla, jotta työkalu tulisi tutuksi. Alla opiskelijan kommentti Zoom-tapaamisesta.

Tämä oli erittäin hyvä mahdollisuus. Itse en ehtinyt tätä hyödyntää eikä välttämättä juuri näiden tehtävien kanssa sitä olisi tarvinnutkaan.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että opiskelijat kokevat ohjeistuksen ja ohjauksen tarpeen hyvin eri tavoin. Ehkä onkin hyvä tarjota erilaisia tapoja ohjaukseen ja ohjeistukseen etäopiskelukerralle, jotta jokainen opiskelija pääsee työskentelyssään vauhtiin.

Anna Tunkkari

Kommentit

Kiva, että kokeilit Panoptoa videon tekoon ja Zoomia ohjaustapaamisiin! Mielestäni tekemäsi kombinaatio on järkevä tuossa tilanteessa, jossa moni opiskelija on ollut poissa kurssin 1. tunnilta. Harmi vain, että Zoom-tapaaminen ei ollut suosittu, mutta ehkä jo tieto siitä auttoi montaa opiskelijaa. Ja kuten toteat, ainakin tarjosit mahdollisuuden tapaamiseen.

Kiitos myös vinkistä, että Panoptossa opettaja voi halutessaan tarkistaa kuka videon on katsonut/kauanko videota on katsottu. Tämä on varmasti hyödyllinen tieto kaikille niille, joilla Panopto on käytössä!

Tanja Tervonen

4.4.2020 15:21

Hei!

Ohjausvideo on mielestäni varsin selkeä, hyvän mittainen (ei liian pitkä tai liikaa tietoa) eri osioiltaan ja antaa juurikin tarvittavan ohjeistuksen asiaan/ asioihin.
Katsoivatkohan kaikki opiskelijat videon? Mielestäni sen kontrolloiminen opettajana voi olla haastavaa, jos ei tapaa opiskelijoita ja pidä huolta siitä, että he tekevät niin.

Itseäni jäi askarruttamaan se asia, miksi etäopiskelijoista kukaan ei osallistunut zoom-tapaamiseen, vaikka siitä olisi varmasti ollut heille hyötyä. Olisiko se pitänyt kuitenkin olla pakollinen osa etätapaamista, voi olla, että ajattelutapaani vaikuttaa se, että olen itse lukion opettaja, ja jos tehtävä on vapaaehtoinen, sitä ei kukaan/ juuri kukaan tee.

Marika Mattila

17.2.2020 09:10

Kiitos kommentista! Panopto-ohjelma kerää kaikenlaista analytiikkaa, joten sieltä pystyy tarkistamaan, ketkä ovat katsoneet videon. Tilastosta näkee myös, kuinka monta kertaa tai kuinka kauan opiskelija on katsonut videota. Screencast-o-maticissä videontekijä (jos on luonut tilin) voi myös nähdä, montako kertaa videota on katsottu. Saatan katsoa tilastoja mielenkiinnosta, mutta varsinaiselle kontrolloinnille en koe tarvetta.

Olisi kyllä ollut mukava, jos Zoom-tapaamiseen olisi tullut osallistujia, mutta mielestäni tapaamiseen on turha pakottaa, jos opiskelija ei koe siitä olevan hyötyä. Kuten osa opiskelijoista totesi vastauksissaan, tehtävät olivat tällä kertaa sen verran yksinkertaisia, että niihin ei ehkä tarvittu apua. Lisäksi tehtäviä käytiin läpi seuraavalla kerralla, joten silloin sai myös apua, jos jokin oli jäänyt epäselväksi.

Olet varmaan oikeassa, että ajattelutapaan vaikuttaa se, missä opettaa! Yliopistossa kontrollointia on varmasti vähemmän, ja opiskelijat saattavat olla oma-aloitteisempia. Olen esim. kirjallisen tentin jälkeen varannut itselleni ajan, jolloin opiskelijat voivat tulla katsomaan tenttiään ja pyytämään siitä palautetta – ja tämä on siis täysin vapaaehtoista. Hylätyn arvosanan saaneista moni hyödyntää kyllä tämän mahdollisuuden, eli ymmärtävät, mikä hyöty tapaamisesta on.

Anna Tunkkari

17.2.2020 14:25

Minulla on samanlaisia kokemuksia Zoom-opastuksesta. Jos niitä ei laita pakollisiksi, saan istua siellä yleensä yksin tehden jotain muuta. Mutta ainakin mahdollisuus verkko-ohjaukseen on tarjottu.

Pirjo Hentinen

11.2.2020 20:52

Minustakin oli nyt tärkeää, että mahdollisuus on annettu. Ei voi ainakaan valittaa, ettei ollut mahdollista saada apua!

Anna Tunkkari

12.2.2020 11:16

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *