Ystävyyskoulutoimintaa koronasta huolimatta

Kuva, jossa norssin lukion opiskelijoita luokassa.
Valmiina tapaamaan pietarilaisia!

Koko lukio kehittää-hankkeen yhtenä tavoitteena on kansainvälisyyden tukeminen ja kehittäminen. Tarkoituksena on luoda ja ylläpitää konkreettisesti eri maiden opiskelijoiden välisiä yhteyksiä digitaalisessa maailmassa. Hanke pyrkii edistämään ja mahdollistamaan kohtaamisen paikkoja opiskelijoille luoden dialogia ihmisten välille globaalisti. Erityisesti kansainvälisyyden tavoitetta hankkeessamme ovat luomassa lukiomme kielten opettajat, jotka mahdollistavat kursseillaan erilaisin projektein kansainvälistä oppimisympäristöä koronasta huolimatta. Tästä blogitekstistä voit lukea tamperelaisten opiskelijoiden ja pietarilaisten opiskelijoiden kohtaamisesta mielenkiintoisen someprojektin puitteissa. Koko lukio kehittää kansainvälisesti!

Tampereen yliopiston normaalikoulu solmi toukokuussa 2020 ystävyyskoulusopimuksen Pietarin kaupungin suomen kielen opetukseen erikoistuneen koulun № 23 kanssa. Ystävyyskoulutoiminta on tähän asti näyttäytynyt lähinnä opiskelijoiden ja koulujen välisenä korttien ja muiden toivotusten lähettelemisenä sekä askarteluna. Saimme ensimmäiset onnittelukortit Pietarista itsenäisyyspäiväksi 2020 ja vastineeksi norssilaiset vastasivat uudenvuoden onnittelukorteilla. Jälleen helmikuussa saimme ystävänpäiväkortteja Pietarista ja Norssilta vastattiin naistenpäiväonnitteluilla.

Uudenvuoden korteissa oli Norssin lukiolaisten oma-aloitteisia yhteydenottopyyntöjä lähinnä Instagramiin ja siitä uusin idea lähti liikkeelle. Juuri nyt käynnissä on Tampereen Norssin lukion venäjän kielen opiskelijoiden ja Pietarin koulun № 23 yhteinen some-projekti, jossa nuoret opettavat toisilleen ja harjoittelevat keskenään venäjää ja suomea. Someprojekti tarkoittaa käytännössä sitä, että opettajat etsivät jokaiselle Norssin lukiolaisille oman kielikaverin Pietarista.

Kuva, jossa pietarilaisia opiskelijoita luokassa
Valmiina tapaamaan tamperelaisia!

Vielä ennen kesälomaa eli tiistaina 18. toukokuuta 2021 järjestettiin Norssin ja Pietarin koulun nuorille yhteinen Zoom-tapaaminen, jossa esittäydyttiin ja keskusteltiin tehtävänannosta sekä annetiin ryhmätyötiloissa mahdollisuus vaihtaa kuulumisia ja yhteystietoja. Kesälomaksi norssilaiset ja pietarilaiset saavat tehtäväksi selvittää erilaisia asioita kaveristaan, hänen harrastuksistaan, kesälomakuulumisiaan, tietoja kaverin koulusta, kotikaupungista ja niin edelleen. Oleellista on, että viestintää tapahtuu kesän aikana niin suomeksi kuin venäjäksi, ja että jokainen pari pääsee harjoittamaan omaa olemassa olevaa kielitaitoaan.

Kuva, jossa pietarilaisia opiskelijoita luokassa.
Valmiina tapamaan tamperelaisia!
Käytännössä nuoret vaihtavat keskenään viestejä, välillä suomeksi ja välillä venäjäksi. Toiveena on, että kun nuoret seuraavat toisiaan valitsemassaan mediassa, he voivat jättää toisilleen kannustavia viestejä, kommentteja ja kysymyksiä. Tästä voi parhaimmillaan muotoutua jatkuvampaa kanssakäymistä, ehkä jopa ystävystymistä. Vieras maa, ja vieras kulttuuri muuttuu yhteistyön myötä paljon tutummaksi. Lisäksi jokaisella Norssin venäjän kieltä opiskelevalla nuorella on oma kaveri odottamassa Pietarissa, kun me, koronan salliessa, viimein tammikuussa 2022 järjestämme Pietari-kurssin puitteissa muutaman päivän mittaisen luokkaretken Tampereelta Pietariin.
Teksti ja kuvat: Stefan Smirnov

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *