Hankkeen käynnistäminen on ollut melkoisen haasteellista, mutta siitä huolimatta pyrypöhinää on ilmassa, kuten Suomen keväässäkin. Tänäänkin toukokuun 14. päivä olemme Tampereella saaneet lumiräntää maahan.
Käynnistäminen on ollut haastavaa monestakin eri syystä. Ensinnäkin hanketoimijat työskentelevät tällä hetkellä pääosin etänä, ja etänä toimivat myös hankkeen kohderyhmään kuuluvat henkilöt. Hankkeen tavoitteiden edistämisen näkökulmasta ei verkossa tapahtuva työskentely ole paras vaihtoehto. Odotammekin hanketiimissä jo hetkeä, jolloin ensimmäisen kerran kohtaamme toisemme ilman etäyhteyksiä.
Tiimityön näkökulmasta tavoitteenamme on rakentaa elinvoimainen ja pystyvä hanketiimi. Pystyvän tiimityön kehittämisen keskiössä on vahva luottamus – luottamus omaan toimintaan ja luottamus yhteiseen tekemiseen. Kehittämisen ideana onkin mahdollistaa hyvän porukan rakentuminen, mikä tekee hankkeen tärkeiden tavoitteiden saavuttamisesta realismia.
Olemme PYRY-hanketiimillä isojen ja tärkeiden tavoitteiden äärellä. Tärkeänä tavoitteena on erityistä tukea työllistymiseensä tarvitsevien henkilöiden työllistymisen mahdollisuuksien kehittäminen. Käytännössä näitä mahdollisuuksia kehitetään vertaisryhmätoiminnassa, jossa osallistujien osaamista tunnistetaan sekä tunnustetaan ja vahvistetaan työnantajakontakteja. Ryhmätoiminnan isona tavoitteena on osallistujien minäpystyvyyden kehittäminen, jotta työllistyminen mahdollistuisi.
Hankkeen lähtökohtana on vahva tilaus kentältä sekä vaikeasti työllistyvien että työnantajien ja yritysten näkökulmista. Hankkeen tarve työnantajien ja yritysten näkökulmasta käy ilmi esimerkiksi Mikko Kesän tutkimuksesta Osatyökykyisistä osaavaa työvoimaa (2017). Tutkimukseen osallistuneet liki tuhat työnantajaa vakuuttivat, että he ottaisivat osatyökykyisiä töihin, jos tietäisivät, miten toimia ja hallita riskejä. Tutkimuksen mukaan riskien kompensoinnin ohella työnantajien olisi tärkeä saada realistista tietoa osatyökykyisten ominaisuuksista ja rajoitteista rekrytointiprosessin tueksi.
Tähän tarpeeseen PYRY-hanke pyrkii vastaamaan esim. tarjoamalla koulutusta ja valmistamalla helppokäyttöistä materiaalia työnantajien käyttöön.
Hankkeen tärkeä liikkeellepaneva voima on sen merkityksellisyys. Pystytään yhdessä – Pystyväksi ryhmässä – PYRY!
Minna Seppälä
PYRY-hankkeen projektipäällikkö
Tampereen ammattikorkeakoulu
Lehtori, pedagogiset ratkaisut
minna.seppala@tuni.fi
040 635 1582
Kommentit