Vertaisryhmätoiminta antaa taitoja tulevaisuuden työelämään

Tulevaisuuden työelämän taitoja ovat tunneäly, vuorovaikutustaidot, kriittinen ajattelu ja neuvottelutaidot. Nämä ovat asioita, joita tekniikka ja digitalisaatio tuskin tulevat korvaamaan.

Mistä tällaiset taidot sitten tulevat? Itse koen niiden tulevan kokemuksesta ja itsetuntemuksesta. Itsensä tunteminen auttaa reflektoimaan omaa toimintaa ja hahmottamaan omaa toimintaa yhteisössä, ja tämä auttaa myös vahvasti toimiessa muiden kanssa vuorovaikutuksessa. Minäkuvan vahvistaminen on siis tärkeää elämän eri vaiheissa, ja sen lisäksi että tunnistamme varsinaisia työsuoritteita olisi hyvä tunnistaa erilaisia ominaisuuksia.

Työnhaun tukemisessa ei siis välttämättä tarvitse ensivaiheessa kehittää taitoja teknisesti, vaan oppia huomaamaan olemassa olevia taitoja ja ominaisuuksia. Vahva minäkuva auttaa myös kehittymään ja hyvän minäkuvan omaava on todennäköisesti myös itsevarmempi, ja tästä syystä usein myös halukkaampi oppimaan uutta.

Usein on helpompi havaita muiden hyviä puolia ja ominaisuuksia kuin omiaan.

PYRY- ja vertaisryhmätoiminta mahdollistaa minäkuvan luomista ja vahvistamista, ja usein on helpompi havaita muiden hyviä puolia ja ominaisuuksia kuin omiaan. Tällaisessa ryhmätilanteessa on myös ohjaajalla tai muulla vastaavalla on oivallinen tilaisuus tarkkailla käyttäytymistä sosiaalisissa tilanteissa. Vertaisryhmät työnhaun aikana olisivat varmasti paikallaan varsinkin niille ihmisille, jotka ovat olleet hetken pois opiskelu- tai työelämästä. Vertaisryhmä voi olla toisaalta iso kasa kokemuksia ja valmiuksia, ja yhtä lailla se voi olla myös iso nippu kontakteja.

Toivon, että tulevaisuudessa näemme työnhaussa ihmisen kokonaisuutena, emmekä vain fyysisenä listana työ- ja opiskelusuorituksista vaan kokonaisena ihmisenä omineen piirteineen liittyen psyykkiseen kykenemiseen ja sosiaalisiin ominaisuuksiin. Sosiaalisuus ja inhimilliset kohtaamiset ovat asioita, joita tekniikka ei koskaan korvaa.

Kirjoittaja: PYRY-ryhmän vertaisohjaaja Ilona Tavi, Sasky
Kuva: Unsplash/Mimi Thian

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *