Työelämään on hyvä valmistautua jo opiskeluaikana

TAMKin liiketalouden opiskelijat osallistuivat maanantaina 2.12. Tuunaa työnhakutaitosi -pajapäivään. Teemoina vilisi niin video-CV:tä, henkilöbrändäystä, vahvuuksien tunnistamista kuin hissipuhettakin. Päivässä kerättyjä näkökulmia pääsee moni hyödyntämään varmasti jo pian, kun kesätöiden haku pärähtää alkuvuodesta käyntiin…

Varmasti isoa osaa opiskelijoista kutkuttaa saada jo opiskeluaikana mahdollisimman paljon kiinni työelämästä. Monet tekevätkin töitä opiskelun ohessa, jotkut ovat olleet töissä ja palanneet koulunpenkille ja loputkin todennäköisesti saavat kosketuspintaa kesätöiden merkeissä tai viimeistään harjoittelussa.

Työ tekijäänsä opettaa, parhaan käsityksen saa varsinaisesti töitä tehdessä ja loppujen lopuksi työmaailmassa päärjää ihan samoin kuin missä tahansa muuallakin, kuten kohteliaisuudella, itseensä luottamalla, vastuunsa kantamalla yms. Mutta lisäksi me opiskelijat saamme vahvistaa valmiuksiamme Hyvät työelämävalmiudet -opintokokonaisuuksilla.

Tuunaa työnhakutaitosi -pajapäivä

Ensimmäisen ja toisen vuoden HTV-kokonaisuuteen kuuluu osallistuminen toisen vuoden opiskelijoiden järjestämiin työnhakutaitojen työpajoihin. Tänä vuonna Tuunaa työnhakutaitosi -pajapäivä järjestettiin 2.12. ja ensimmäistä kertaa tässä mittakaavassa. Viime vuonna se oli vain toisen vuoden opiskelijoille. Kokonaisuuden suunnittelussa aikatauluineen ja ilmoittautumisineen riitti tehtävää.

Kommelluksiltakaan ei vältytty, kun alkuun kukaan ei tuntunut tietävän, mitä oikein kuuluu järjestää ja myöhemmin ilmoittautumislinkki lennähtikin osalle osallistujista etuajassa. Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin: tapahtuma onnistui, pajoihin saatiin myös vierailevia asiantuntijoita, kokonaisuus pysyi hyvin kasassa ja palaute oli pääosin tyytyväistä.

Kehittävätkin palautteet olivat varsin selkeitä, joihin ensi vuoden toteuttajien on helppo tarttua. Toivottavasti tapahtuma kehittyy vuosi vuodelta!

Motivaation etsintää

Itse osallistuin kahteen pajaan, joista ensimmäinen oli Hanna Tuomisen pitämä motivaatiopaja. Pureuduimme siihen, mitä motivaatio on, mistä se syntyy ja mitä hyötyä siitä on työnhaussa.

Mielestäni motivaatio on työelämässä ihan avainasemassa. Sen lisäksi, että se määrittelee vahvasti mielekkyyttä ja jaksamista, on se tärkeää jo työnhaussa. Kun tuntee tavoitteensa ja unelmansa sekä millaiset asiat johtavat niitä kohti, osaa paremmin hakea itselle sopivia työpaikkoja ja todella tietää, miksi työtä hakee.

 

Hanna kertoi muun muassa, kehollisten asioiden vaikutuksesta motivaatioon: Teimme harjoituksen, jossa sanoimme ensin aivan lysähtäneessä asennossa, pää alakenossa ”Elämä on paskaa”. Sitten otimme suoran asennon, avasimme rintakehän, levitimme kädet sivuillemme ja toistimme saman lauseen. Voit vaikka kokeilla. Tuo toinen versio ei tunnu kovin vakuuttavalta. Kuulemma on tehty tutkimus, jossa työhaastatteluvastaukset olivat aivan erilaisia ryhmällä, joka täytti ennen haastattelua lomakkeita huonossa asennossa kuin ryhmällä, joka oli tehnyt kehoa avaavia harjoituksia. Olen myös aiemmin kuullut, että mielialaansa voi stimuloida positiivisemmaksi pitämällä kynää poikittain hampaidensa välissä, sillä tämä aktivoi samoja lihaksia kuin hymyily.
Jos siis tuntuu, että koulutyöskentely tökkii, niin kokeilepa huijata mieltäsi pienen taukojumpan, happihyppelyn tai voitontanssin avulla!

Verkostoituminen ja muita työnhaun kannalta oleellisia taitoja ja tietoja

Osallistuin myös verkostoitumispajaan. Tässä pajassa opiskelijat alustivat meille verkostoitumista ja sen merkitystä. Lopuksi teimme hauskan harjoituksen: keskustelimme hetken pareittain kunnes paria kierrätettiin ringissä niin, että harjoituksen aikana ehti keskustella useamman uuden ihmisen kanssa. Vaikka harjoituksen aikana ei tietenkään ehtinyt syvästi tutustua tai verkostoitua, herätteli se mielestäni hyvällä tavalla verkostoitumisessa tarvittavia taitoja kuten rohkeutta avata keskustelu ja avoimesti kertoa vieraalle ihmiselle itsestään ja siitä, mitä tekee.

Muita tänä vuonna pidettyjen pajojen aiheita olivat CV:n ulkoasu ja muotoilu, portfolion rakentaminen, video-CV, LinkedIn, henkilöbrändäys, ryhmähaastattelu, hissipuhe, yksilöhaastattelu, oman osaamisen tunnistaminen, saatekirje, piilotyöpaikat ja erilaiset työhakemukset. Erityisen nopeasti täyttyneitä pajoja olivat mm. LinkedIn, piilotyöpaikat ja henkilöbrändäys. Työnhakuun liittyy siis hyvin monenlaisia teemoja, joihin voisi pureutua vaikka kuinka syvälle.
Pistä vaikka kommenttia, millaiset teemat olisivat sinusta kiinnostavia tällaiseen tapahtumaan 😉.

Hyvien työelämätaitojen hengessä haastan jokaisen miettimään:

 

Millainen olisi sinun unelmiesi työtehtävä?
Millaiset asiat auttavat sinua sitä kohti?
Millaisia taitoja tarvitset ollaksesi huipputyöntekijä?

Senni

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *