3 vinkkiä palautumiseen

Palautumisen priorisoiminen voi tuntua hankalalta, erityisesti hektisessä elämän vaiheessa. Kun tuntuu, että palautumiselle ei jää aikaa, siitä ei välttämättä muista erikseen huolehtia, jolloin palautuminen jää vähäiseksi tai kokonaan pois. Sen varalle on hyvä tietää keinoja palautumiseen, jotka voi mahduttaa myös kiireiseen elämäntyyliin. Olemme listanneet alle kolme erilaista vinkkiä, joista voit valita itsellesi parhaan tai ottaa käyttöön vaikka kaikki.

Palautuminen on oman jaksamisen kannalta todella tärkeää. Opiskelun ja työn kanssa tasapainoilu altistaa monenlaiselle rasitukselle. Esimerkiksi paljon aivotyötä vaativan opiskelun jälkeen olisi tärkeää rentoutua, sillä erityisesti aivomme tarvitsevat palautumista ajatustyön jälkeen. Palautumisen priorisoiminen lisää henkistä ja fyysistä hyvinvointia sekä nostaa työskentelyn produktiivisuutta, joten omaa vapaa-aikaa ja rentoutumista kannattaa vaalia. Jos haluat lukea lisää palautumisesta erityisesti opintojen ohessa, vilkaise edellinen blogikirjoituksemme asiaan liittyen täältä!

Erota työ ja vapaa-aika

Opiskella voi missä vain ja milloin vain, erityisesti nykyään, kun opinnot ovat suurimmaksi osaksi tietokoneella. Muista rajata itsellesi selkeästi, milloin opiskelet tai teet töitä ja milloin rentoudut. Näin et stressaa koko ajan mielessäsi pyörivistä opiskeluun tai työhön liittyvistä asioista, vaan saat oikeasti rentoutua ajalla, jonka olet itsellesi siihen varannut.

Nuku riittävästi

Nukkuminen on yksi tärkeimpiä asioita palautumisen kannalta. Riittävä unen määrä on jokaisella yksilöllinen, mutta suositus on 7–9 tuntia yössä, josta ei kannattaisi tinkiä, vaikka välillä puhelin tai TV-sarjat saattaisikin kiinnostaa enemmän kuin nukkuminen. Myös unirytmit ovat hyvin yksilöllisiä, joten virkeyteen voi vaikuttaa paljonkin nukkuuko aikavälillä 22:00-06:00 vai 24:00-08:00, vaikka saisikin kahdeksan tuntia unta. On siis tärkeää löytää itselleen sopiva unirytmi, taatakseen virkeyttä päivän askareisiin.

Mene luontoon

Luonnossa olemisella on monia positiivisia vaikutuksia, sillä se esimerkiksi alentaa verenpainetta, sydämen sykettä ja stressihormoni kortisolin tuotantoa, lievittää fyysisiä kiputiloja, kuten päänsärkyä sekä stressistä peräisin olevia lihasjännitteitä. Pienikin hetki metsässä auttaa palautumisessa hurjasti. Sinun ei tarvitse lähteä kauas keskelle metsää, vaan esimerkiksi puistossa istuskeleminen puiden katveessa takaa saman vaikutuksen.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *