Lokakuun -19 Soteuttamon järjestivät Tampereen yliopiston (yhteiskuntatieteet, Pori) ASTe (ESR)- ja Kampus-Sote (EAKR) –hankkeet sekä Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikön KumppanuusAkatemia (EAKR) –hanke. Päivän kantavana teemana oli ”Kohti parempaa elämää – tulevaisuuden hyvinvointipalvelut ja niiden tuottaminen”. Tilaisuus oli suunnattu yksityisen, kolmannen ja julkisen sektorin toimijoille sekä kaikille hyvinvointipalveluiden kehittämisestä kiinnostuneille. Sitä markkinoitiin sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialojen yrityksille ja elinkeinoelämän edustajille, järjestöille, julkisen sektorin asiantuntijoille ja kehittäjille, oppilaitoksille ja korkeakouluille sekä muille keskeisille toimijoille. ASTe-hankkeen kautta tietoa välitettiin myös Porin yliopistokeskuksen opiskelijoille. Tilaisuuteen osallistui noin 60 henkilöä.
Lokakuun Soteuttamo rakentui kahdesta osiosta: puheenvuoroista ja työpajoista. Ajankohtaista maakunnasta -puheenvuorot aloitti Satakunnan ELY-keskuksen kehittämis- ja asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka. Hän esitteli ELY-keskuksen tukipalveluita yritystoiminnan ja henkilöstön osaamisen kehittämiselle. ELY-keskuksen kautta on mahdollista saada mm. konsultointityyppistä apua ja eri laajuisia henkilöstökoulutuksia. Lisäksi ELY-keskus järjestää myös sotehy-aloilla toimiville suunnattua työelämän ja yhteiskunnan muutoksiin vastaamista tukevaa koulutusta. Esimerkiksi marraskuussa -19 toteutuvat DigiSoteuttamo ja Digitreenit-koulutukset.
Korkeakoulut mukana ratkaisemassa hyvinvoinnin haasteita
PK-yritysten kehittämispalveluja käsittelevää puheenvuoroa seurasi kolme alustusta ja kolme niihin liittyvää kommenttipuheenvuoroa. ASTe-hanke vastasi Soteuttamossa yhdestä kommenttipuheenvuorosta ja yhdestä työpajasta. Satasairaalassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen asiantuntijana työskentelevä Piia Astila esitteli puheenvuorossaan ”Tulevaisuuden hyvinvointi- ja terveyspalvelut rakennetaan yhdessä, ennaltaehkäisy ja asiakas keskiössä” muun muassa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen laajaa ja sektorirajat ylittävää kokonaisuutta sekä kuvaili satakuntalaisten hyvinvoinnin tilaa ja siihen liittyviä haasteita. Satakunnassa asuu keskimääräistä enemmän ikääntyneitä, väestökehityksen ennustetaan olevan laskevaa ja sekä nuorten että aikuisten elintavat ovat selvästi maan keskitasoa huonommat. Erityisinä haasteina heidän piirissään nousevat esiin päihteet, ylipaino ja liikkumattomuus. Satakunnassa on kehitetty lukuisia kunnallisia ja maakunnallisia toimintamalleja väestön hyvinvoinnin edistämiseksi ja ongelmien ennaltaehkäisemiseksi.
Ratkaisuideoita satakuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden haasteisiin pyritään tuottamaan esimerkiksi Tampereen yliopiston (yhteiskuntatieteet, Pori) Kampus-Sote (EAKR) –hankkeessa. Kampus-Sote -hankkeen päätavoitteena on luoda sote TKI –ekosysteemin malli kolmen maakunnan alueella (Satakunta, Pirkanmaa ja Etelä-Pohjanmaa). Kommenttipuheenvuorossa Kampus-Sote -hankkeen projektiasiantuntija Elina Patana kertoi hankkeesta ja yleisemmin innovaatioekosysteemeistä palveluiden kehittämisessä. Ekosysteemi voidaan määritellä yritysten, tutkimus- ja koulutusorganisaatioiden sekä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden muodostamiin kokonaisuuksiin, joita luonnehtii toimijoiden välinen keskinäisriippuvuus. Satakunnassa Kampus-Soten kehittämistyössä onkin ollut mukana laajapohjaisesti eri tahoja. Hanke avaa verkostoitumisen, kehittämisen ja innovaatioiden mahdollisuuksia yrityksille ja järjestöille, tutkijoille ja korkeakouluhenkilöstölle, julkisen sektorin sote-ammattilaisille sekä asiakkaille ja käyttäjille. Se jatkuu kesään 2020.
Kumppanuus ja kumppanuuksien johtaminen sotehy-aloilla
Toisena alustajana Lavian apteekin apteekkari Anne Lehtonen toi esiin yrittäjän näkökulmaa uusien palveluiden kehittämiseen ja innovointiin verkostossa. Lehtonen taustoitti ja esitteli käytännössä Lavian apteekin oman toiminnan kehittämistä, kuten lääkkeiden kuljetus ja mahdollisuus lääkärin verkkovälitteiseen etävastaanottoon. Lisäksi Lehtonen toi esimerkkejä siitä, miten apteekki on osallistunut laajempiin alueellisin kehittämisprojekteihin, kuten Porin perusturvan itäisen alueen lääkehoidon arviointi –pilottiin. Lehtonen kannusti lähtemään mukaan verkostoihin ja hyödyntämään niiden tarjoamia mahdollisuuksia.
Kommenttipuheenvuorossa kumppanuusjohtamisesta väitöskirjaa valmisteleva Sataedun lehtori Marja Sillanpää puhui verkosto- ja kumppanuusjohtamisesta alaotsikolla ”Välttämätöntä tulevaisuuden sotessa”. Kumppanuudella tarkoitetaan muun muassa tiivistä yhteistyöstä, jota ohjaavat yhteinen arvopohja, sovitut pelisäännöt ja jaettu tavoite. Kumppanuus edellyttää myös johtamista, jossa sen ominaispiirteet ja haasteet huomioidaan. Sote-sektorilla eletään julkisen, yksityisen ja/tai kolmannen sektorin välisessä kumppanuustyössä otollista aikaa. Erityisen tärkeitä kumppanuutta koskevat keskustelut ovat Sillanpään esityksen mukaan maaseudulla, maaseutumaisissa kunnissa ja kunnissa, joissa väestön ikääntyminen ja pitkät etäisyydet luovat reunaehtoja palveluiden tuottamiselle. Kumppanuuksia mahdollistavaa ja edistävää työtä olisi Sillanpään mukaan tarpeen tehdä kaikilla tasoilla.
Akateeminen asiantuntijuus sotehy-alojen tukena
Soteuttamossa kuultiin myös toinen yrittäjäpuheenvuoro, kun toimitusjohtaja Juha Lehtonen Activity Stones –yrityksestä jakoi kuulijoille kokemuksia yliopiston ja korkeakoulujen kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Lehtonen näki korkeakoulujen kanssa toteutuvassa yhteistyössä myös kehittämispotentiaalia.
ASTe-hankkeen kommenttipuheenvuorossa ”Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden monitieteinen asiantuntijuus Satakunnan sote-palvelujen tueksi” projektipäällikkö Eveliina Kaukkila ja projektipäällikkö Vilma Wiro kertoivat ASTe-hankkeen kehittämistyön lähtökohtana olevasta satakuntalaisten yliopisto-opiskelijoiden tai –koulutettujen ja sote-alan välisestä kohtaanto-ongelmasta sekä Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden asiantuntijaprofiilista ja sen potentiaalista hyvinvoinnin ja hyvinvointipalveluiden kehittämisen monitieteisenä tukena.
Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden ja sotehy-alojen yhteistyön vahvistaminen edellyttää sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä, mutta akateemisen asiantuntijuuden näkeminen avoimesti mahdollisuutena myös sosiaali-, terveys- ja hyvinvointisektoreilla voi auttaa vastaamaan kasvaviin osaamishaasteisiin ja yhteiskunnallisiin muutoksiin sekä tarjota opiskelijoille ja valmistuneille mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen ja oman osaamisen konkretisoimiseen – molempia osapuolia palvellen.
Paremmat palvelut, parempi elämä
Soteuttamon työpaja-osiossa osallistujat osallistuivat yhteen neljästä työpajasta. Rinnakkaisia vaihtoehtoja olivat:”Innovatiiviset palvelut pelillisyyden kautta”, ”Digitaalisuus verkostojen toiminnan tukena – miten verkostot näkyvät ja toimivat digitaalisesti”, ”Verkostoyhteistyön mahdollisuudet sote-palveluissa” ja ”Paremmat palvelut – parempi elämä: Akateeminen asiantuntijuus sote-yrityksen valttikorttina”, joista viimeisimmästä vastasi ASTe-hanke.
ASTe-hankkeen työpajassa tavoitteena oli pohtia aiemmin kuullun alustuksen johdattelemana syvemmin yliopisto-opiskelijoiden ja sote-alan välistä yhteistyötä, analysoida sen haasteita ja tuottaa ratkaisuehdotuksia. Osallistujina oli perustutkinto- ja jatko-opiskelijoita sekä työelämän edustajia – tahoja, joita varten ASTe-hankkeen kehittämistyötä tehdään. Yhteistyön haasteiksi ja esteiksi tunnistettiin muun muassa se, ettei Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden (generalista) osaamista välttämättä tunnisteta, eivätkä osaamistarpeet ja opiskelijoiden asiantuntijuus kohtaa. Niihin liittyen keskeinen kehittämiskohde on viestintä. ASTe-hankkeelle työpaja toi vahvistusta sekä hankkeen aikana rakentuneille näkemyksille yliopisto-opintojen aikaisesta työelämäyhteistyöstä, että kehittämistyön suunnalle.
Lopuksi
Soteuttamo saa Satakunnassa jatkoa myös vuonna 2020. Seuraava Soteuttamo järjestetään Porin yliopistokeskuksella 22.1.2020 klo 8.30 – 11.30. Tulevan tilaisuus keskittyy temaattisesti eettisyyteen, vastuullisuuteen ja kumppanuuteen sosiaali-, terveys- ja hyvinvointipalveluissa. Se, lokakuun Soteuttamon tapaan, pitää sisällään ajankohtaisia puheenvuoroja, käytännön kokemuksia ja uusia näkökulmia hyvinvoinnin edistämiseen ja palvelujen kehittämiseen.
Kommentit