Tarmokas tammikuu tubettajana – Ohjevideot yo-kirjoituksiin valmistautumiseen eri taitotasot huomioiden (Kirsi Sirén)

Tammikuun alun Zoom-palaverissa minulle kirkastui yhtäkkiä, että haluan tehdä abeille ohjausvideoita muutamiin asioihin. Nukuttuani yön yli, minulla oli jo useita erilaisia ideoita. Kysyin abeilta oppitunnilla, millaisia videoita he kaipaisivat. Monia kiinnosti video oman tavoitetason määrittämisestä yo-kirjoituksia varten ja tuntui, että kaikki halusivat vinkkivideon eri tavoitetasoille. Yksi opiskelija sanoi, että opettajat kertovat kyllä kaikissa aineissa, mitä vaaditaan läpipääsyyn ja miten saa Laudaturin. Mutta suurin osa tavoittelee ja myös saa arvosanan C tai M. Mitä niihin vaaditaan?

Seuraavana päivänä otin haltuun omatoimisesti Screencastomaticin, joka vaikutti varsin helppokäyttöiseltä. Hetken pyörittelin silmiäni ja sormiani tallentamisen kanssa mutta sitten olikin jo testivideopätkä tehtynä. Tallensin sen tiedostona ja lähetin kokeiluna kollegalle meilinä. Aika pian valkeni, että Wilma ei tietenkään taivu näiden lähettämiseen, joten perustin oman Moodle-kanavan, jonka nimesin Kipan tubekanavaksi – lähinnä omaa lastani kiusatakseni.

Seuraavan illan vietin yöhön asti materiaaleja työstäen. Lähinnä harmitti, että kaikki piti tehdä taas niin nopeasti. Näistä olisi voinut tulla ihan mahtavia videoita mutta tällä aikataululla se oli mahdotonta. Parin vuorokauden sulattelun jälkeen kirjoitin Power Point –muotoon neljä erilaista videota.

Kuva 1. Kipan tubekanava

Seuraavana päivänä videoin kaikki neljä videota. Samalla opin Screencastomaticin salat. Editoida ei voinut, joten pistin paussille välillä mutta päätin olla olematta perfektionisti. Jos joku haluaa kelata edestakaisin jotain kohtaa, jossa vahingossa vaihdan dian väärään aikaan tai takeltelen sanoissani, niin se ilo hänelle suotakoon. Pidin myös mielessäni, että koska videot olivat kaikki pitkiä (7-15 minuuttia kpl), niiden täydelliseen työstämiseen olisi mennyt viikkoja. Ajankäyttöön nähden olin erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Samalta istumalta siirtelin videot Moodleen.

Abikurssilleni tein velvoitteen katsoa ainakin tavoitetasovideo ja siihen sopiva vinkkivideo. Koska olin kerännyt kielioppivinkit tasojen mukaan, korkeampia arvosanoja tavoittelevien täytyy myös jaksaa kelata edellisten videoiden kielioppivinkit läpi. Pohdin etukäteen, teenkö kielioppivinkit erillisiksi videoiksi mutta päädyin kuitenkin tekemään kootun videon jokaiselle porukalle. Yllätyin siitä, kuinka paljon asiaa oli. Tajusin 15 minuutin aikarajan liian myöhään ja pisimmässä videossa havahduin asiaan 12 minuutin kohdalla. Päätin kuitenkin runnoa kaikki videot kerralla purkkiin ja kävin loppuvideon nopeammin läpi. Muutamasta sekunnista jäi kiinni loppukommenttien sanominen. Olen oikeastaan ylpeä siitä, että pystyin pistämään jakoon videon, joka loppui vähän kesken. 15 minuuttia asiaa ja vähän huono lopetus – perfektionismi on totisesti selätetty! Kehotan kaikkia muitakin olemaan itselleen armollinen näissä videointijutuissa. Nämähän eivät omaan korvaan ole ikinä hyviä!

Opiskelijoille annoin viikon aikaa ihastella tuotoksiani ja tein Formsiin palautekyselyn. Velvoitin heidät vastaamaan siihen ennen päättöviikon alkua eli viimeistään 23.1.2020. Tein kyselystä monipuolisen ja laitoin samaan kurssipalautteen. 23 opiskelijasta 18 vastasi määräpäivään mennessä, lopuilta saan vastaukset myöhemmin, koska laitoin sen osaksi kurssisuoritusta. Omien aikataulujeni vuoksi en jäänyt kuitenkaan odottamaan niitä tähän raporttiin.

Kuva 2. Yleinen palaute ensimmäisestä videosta ja videoista yleensä

Tavoitetason asettamisesta tekemäni video sai todella hyvän vastaanoton. Samalla kysyin mielipiteitä videoista yleensä. Tästä näkee, että vain yksi pitää opettajan luokassa selittämää asiaa parempana. Videon paremmuus tai molempien tapojen samanarvoisuus olivat yhtä suosittuja vaihtoehtoja (tuo 11,1% on oikeasti 44,4%!).

Kuva 3: Yleiset kommentit ohjevideoista
Kuva 4: Tavoitetaso A-B
Kuva 5: Tavoitetaso C-M
Kuva 6: Tavoitetaso E-L

Saamani palaute oli murskaavaa, sydäntä murskaavaa! Kannatti nähdä vaiva videoiden tekoon ja opiskelijat odottavat nyt vielä, että ehtisin tehdä yleiset ohjeet kirjoituksia varten kaikille. Sellaiset, joissa käyn läpi, miten koe kannattaa tehdä ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Käyttämässämme kirjassa on kattavat vinkit tähän mutta kuulemma haluavat kuunnella vinkit läpi minun puhumana ja omilla lisävinkeilläni höystettynä. En olisi ikinä uskonut tekeväni yhtäkään videota opiskelijoille mutta tämän palautteen jälkeen taidan tehdä videoita jatkossakin.

Kirsi Sirén

Kommentit

Kuten Merja ja Pirjo totesivat, olet nähnyt paljon vaivaa tässä kokeilussa! Siksi oli ihana lukea, että olet itse tyytyväinen videoihisi samoin kuin opiskelijat. Ne ovat varmasti mahtavia. 🙂 Moni videoita tekevä opettaja varmasti tuskailee ja pohtii onko videoni tarpeeksi hyvä ja voiko sitä näyttää opiskelijoille. Mielestäni tekstisi rohkaisee kaikkia, jotka videoita tekevät.

Täytyy myös todeta, että hyvä idea tuo, että palaute kokeilusta on pakollinen osa kurssisuoritusta, tällöin kukaan ei voi jättää sitä antamatta.

Tanja Tervonen

4.4.2020 14:20

Oletpa tehnyt valtavan urakan, mutta materiaalit ovat onneksi sopivia abeille jatkossakin. Näin iso työmääräsi ei siis ole kertakäyttöistä.
Palautteissa oli erikoista tuo, että video koettiin tehokkaampana kuin oppitunnilla esitetty sama asia kasvotusten! Ehkä se on tubettajasukupolvelle juuri noin.
Verkkohan on täynnä kaikenlaisia ohjevideoita, mutta oma opettaja on varmaankin katu-uskottavin, kun videot jaetaan suoraan kurssin sivuilla.

P.S. Hauska tuo kommentti, että joku epäili, ettei M-tasolla tarvinne epäsuoria kysymyslauseita (jos opiskelijan sanamuoto sitä tarkoitti)

Merja Saariaho

12.2.2020 07:49

Moi Kirsi!

Mielestäni kokeilusi vaikutti erittäin onnistuneelta, ja tämä tuli ilmi myös opiskelijoiden palautteesta. Arviointikriteereiden ja taitotasojen vaatimusten selkeyttäminen opiskelijoille saattaa olla välillä hieman haastavaa, joten uskon, että tämän kaltaisista vinkkivideoista voisi olla hyötyä myös esim. korkeakoulutasolla (voisi jollakin tavalla havainnollistaa kurssin arviointikriteereitä ja taitotasoasteikkoa).

Tuli mieleen, että olisiko näitä videoita mahdollista nähdä jotakin kautta? Minua ainakin kiinnostaisi kovasti nähdä, millaisia asioita eri tasoilla/eri arvosanoihin vaaditaan ja miten olet videot toteuttanut 🙂 Ja tuo oli erittäin hyvä pointti, että videoiden kanssa perfektionismi kannattaa heittää romukoppaan, muuten videoiden tekemiseen saa kulumaan ikuisuuden (nimimerkillä useampi otto, ennen kuin olin tyytyväinen).

Sanni Kalliosaari

11.2.2020 21:23

Voi miten ahkera olet ollut! Opiskelijat arvostavat tällaista varmasti todella paljon! Omat videot eivät ikinä ole hyviä omasta mielestä, mutta muiden silmissä ne ovat 🙂 Mahtava panostus ja nyt sinulla on ohjevideot, joita voit käyttää pitkän aikaa 🙂

Pirjo Hentinen

11.2.2020 20:33

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *