Vinkkivideo opiskelijan ohjaamisen tukena (Pirjo Hentinen)

”Pitääkö sen oikeasti olla video?” ”Emmä osaa puhua ruotsia, voisko sen vaan lukea ääneen?” ”Mä varmaan teen sitä videota koko viikonlopun.” Tässä otoksia opiskelijoiden reaktioista, kun esittelen Työelämän ruotsin kurssin ensimmäisen suullisen tehtävän. Nämä reaktiot ja lukuisat kauhistuneet katseet olivat mielessäni, kun valitsin aihetta opiskelijan ohjaamisen opetuskokeilulle.

Kontaktitunneilla ei aina kerkeä kertomaan kaikkia hyödyllisiä vinkkejä, jotka haluaisin jakaa opiskelijoiden kanssa. Käymme kyllä yhdessä läpi kurssin tärkeiden tehtävien ohjeistukset ja treenaamme niitä varten erilaisilla harjoituksilla. Olen tehnyt yleisiä opetusvideoita ja ohjevideoita kursseille, mutta välillä kuitenkin tuntuu, että opiskelijoita voisi ohjata tarkemmin ja antaa täsmävinkkejä tiettyihin tehtäviin, jotta niiden tekeminen olisi helpompaa ja suoriutuminen parempaa.

Tässä opetuskokeilussa päätinkin toteuttaa kauan ajatuksissani olleen vinkkivideon tekemisen. Kohderyhmänä oli Työelämän ruotsin kontaktitoteutuksen opiskelijat. Tarkemmaksi aiheeksi valikoitui vinkit suullisen videon tekemiseen, koska puhuminen kameran edessä ja vielä ruotsiksi on monelle opiskelijalle vaikeaa. Toiveissani oli, että opettajan tekemä video inspiroisi opiskelijoita oman videon tekemiseen ja antaisi konkreettista apua kurssin alkuvaiheessa suoritettavaan työnhakuvideoon.

Halusin videostani visuaalisen, mutta samalla tarpeeksi informatiivisen, jotta opiskelijat hyötyisivät siitä mahdollisimman paljon. Minun oli siis yhdistettävä visuaalinen esitys ja videon tekeminen. En halunnut tehdä tuttua ja turvallista Powerpoint-esitystä, joten päätin kokeilla AdobeSparkia esitysalustana. Sieltä valitsin verkkosivu-työkalun (Sp Page), jolla sai nopeasti perusselkeän vieritettävän sivurakenteen esitykseen. Mukaan pystyi liittämään tekstiä, kuvia, videoita ja linkkipainikkeita. Sain lisää visuaalisuutta esitykseen Glideshow-toiminnolla, joka toi esityksen taustalle liukuvat kuvat. Esitystyökaluna AdobeSparkin Page ei ehkä ole ideaalisin, koska tekstin muokkaustyökalut, esim. värit ja luettelot, ovat ilmaisversiossa rajalliset ja esitysnäkymänä on vieritettävä verkkosivu. Tällaisen esitysrungon sain kuitenkin aikaan AdobeSparkilla.

Kuva 1. AdobeSpark-esitys suunnitteluvaiheessa.

Harkitsin Screencastomaticin käyttöä videointityökaluna, mutta päädyin kuitenkin Zoomiin, joka on käytössä oppilaitoksessani. Zoomiin on tarjolla myös ilmaisversio. Zoom on ensisijaisesti suunniteltu verkkotapaamisiin, mutta se toimii mielestäni oikein mainiosti esim. normaalien oppituntien tallennuksessa ja myöskin videoiden tekemisessä. Kun Zoom on ladattuna koneelleni, pääsen yhdellä napin painalluksella omaan Zoom-huoneeseeni, jossa voin aktivoida mikrofonin ja web-kameran, jakaa tietokoneen näyttöni ja aloittaa videon nauhoittamisen heti.

Kuva 2. Zoomin videointinäkymä valikkoineen.

Zoomissa on mielestäni kolme hyvää ominaisuutta, jotka tekevät siitä hyvän videointityökalun. Ensinnäkin puhujan kuva on siististi esityksen vieressä eikä sen päällä. Toiseksi videon pituudella ei ole aikarajaa (paitsi ilmaisversiossa 40 min). Kolmanneksi videon voi tallentaa pilveen, josta tulee jakolinkki vähän ajan kuluttua omaan sähköpostiin. Suora linkki toimii 120 päivää. Videon voi myös tallentaa suoraan koneelle tai ladata pilvipalvelusta talteen. Tässä kokeilussa siirsin videon koneeni kautta Youtubeen ja jaoin sen opiskelijoille sitä kautta.

Kuva 3. Web-kameran sijainti Zoom-videossa.

AdobeSparkin ja Zoomin yhteistyön tuloksena syntyi jonkinlainen vinkkivideo. Itseäni jäi mietityttämään videon selkeys ja pituus, mutta mitä mieltä opiskelijat olivat? Opiskelijoiden näkökulmasta video oli selkeä ja helposti seurattava. He pitivät tärkeänä sitä, että videossa oli visuaalista apua ja puhuja näkyi koko ajan. Ruotsin ja suomen yhdistäminen videossa sai myös hyvän vastaanoton opiskelijoilta. Videon pituus jakoi odotetusti mielipiteitä hieman enemmän, mutta vain yksi opiskelija piti videota liian pitkänä.

Noin 80 % opiskelijoista koki, että video auttoi paljon tai hieman oman suullisen videon tekemisessä. Muutama opiskelija ei hyötynyt videosta juurikaan. Alla on muutamia opiskelijoiden kommentteja videon hyödyllisyydestä.

  • Auttoi hahmottamaan miten aloittaa, mitä kaikkea kannattaa huomioida
  • Sain ajatuksia siitä, miten kokoan työni ja miten teen hyvin pohjatyön. Ylipäätään ruotsin kuuleminen ja suomen lukeminen samaan aikaan jotenkin toimi.
  • Koska en ole vielä aloittanutkaan videotehtävän suunnittelua, videosta oli kovasti apua, ja uskon että pystyn nyt kiinnittämään huomiota olennaisiin kohtiin.
  • Vinkit puheen sujuvuuteen (toiston välttäminen ja eri pituiset pää- ja sivulauseet) olivat hyviä.
  • Pystyin tarkistamaan osittain ohjevideon avulla onko kielelliset asiat oikein jne.
  • Ääntämisesimerkkinä oli ihan hyvä, mutta eipä siitä paljoa loppujen lopuksi käteen jäänyt.
  • Se auttoi suunnittelemaan tehtävää, mutta en kokenut videota kovin tarpeelliseksi muuten.

Kokeilun ja palautteen perustella voisin tehdä vinkkivideoita ja esimerkiksi kieliopinkertausvideoita jatkossakin, mutta hieman lyhempinä versioina.

Pirjo Hentinen

Kommentit

Hei Pirjo,

olipa kiva päästä katsomaan vinkkivideosi! Sillähän on huimat melkein 120 katselukertaa jo. 🙂

Minusta olet tehnyt hyvän rajauksen aiheeseen eli mihin tarkoitukseen teet videon ja sille on selkeästi ollut tarve. Oli myös kiva lukea kokemuksistasi Zoomin käytöstä videoinnissa, sillä monesti Zoom on juurikin verkkotapaamisissa käytössä. Kiitos myös selkeistä vinkeistä Zoomin ominaisuuksiin liittyen.

Mielestäni videosi on hyvä kokonaisuus ja koska videon voi aina pysäyttää ja palata siihen, myös sen kesto on sopiva. Puhut selkeästi, joten uskon, että opiskelijoiden on helppo seurata puhettasi.

Kiva kuulla, että kokeilu onnistui ja tsemppiä seuraavien videoiden tekoon!

Tanja Tervonen

1.4.2020 13:57

Kiitos monipuolisesta tekstistäsi. Itselleni hyödyllistä tietää, että Zoomilla voi tehdä ilmaiseksi noinkin pitkän esityksen, vaikka toki 40 min. on opettajallekin jo aikamoinen saavutus. Mutta 15 min. maksimi Screencastomaticilla on tosiaan välillä liian vähän.

P.S. Miksiköhän pitivät niin tärkeänä sitä, että puhuja näkyy videolla koko ajan?

Merja Saariaho

12.2.2020 07:35

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *