Wiki-kirjoitusalusta opiskelijoiden ohjauksen välineenä (Riitta Raimovaara)

Jossain vaiheessa viime syksynä päätin, että perehdyn tämän hankkeen aikana moodlen digitaalisiin ominaisuuksiin. Olen nimittäin huomannut, että moodlessa on monia tuntemattomia ja siten käyttämättömiä apuvälineitä. Kokeilussani tarkastelin wiki-alustan käyttöä opiskelijoiden ryhmäytymisen tukena sekä ruotsin kielioppiasioiden harjaannuttamisessa.

Kokeiluryhmänä minulla oli – kuten aiemmin –  ruotsin kielen valmentavan opintojakson (3 op) opiskelijat, jotka eivät yltäneet B1 taitotasolle AMK-opintojen alkutestissä. Kyseisten opiskelijoiden tulee käydä valmentava opintojakso jossain vaiheessa ennen varsinaisia ammattikielen opintoja.

Valmentavan opintojakson opiskelijoilla on usein vaikeuksia hahmottaa kielen rakenteita järjestelmänä eli esim. substantiivien ja adjektiivien yhteistaivutusta tai sanajärjestyksen merkitystä. Lisäksi useimmilla kurssilaisilla on hyvin suppea sanavarasto. Ongelmien taustalla saattaa olla eriasteista lukivaikeutta tai muuta diagnoosia.

Valitsin Wiki-kirjoitusalustan kokeiluuni, koska se on avoin kaikille kurssilaisille ja ajattelin sen soveltuvan opiskelukokemusten jakamiseen ja vertaistukeen. Kaikki voivat julkaista ja nähdä Wikin materiaalit ja toimia siellä omalla nimellään tai nimettömänä.

Aloitin verkkokurssin tutustumis-tehtävällä, jossa pyysin opiskelijoita joko kirjoittamaan hieman itsestään tai linkittämään videoterveiset wiki-alustalle ruotsiksi – tai suomeksi. Minulta itseltä oli videotervehdys ruotsiksi. Tällä eleellä yritin kannustaa ruotsin kielen käyttämiseen. Opiskelijat esittäytyivätkin intoa puhkuen kuten alla olevasta kuvakaappauksesta ilmenee, mutta useimmiten suomeksi. Kaikki kirjoitukset olivat hyvin asiallisia ja positiivisia.

Seuraavana on kuvakaappaus wiki-työskentelystä. Tehtävänä oli täydentää alustalla julkaistuille tynkävirkkeille (20 kpl) alkuja tai loppuja. Virkkeiden aihepiirit sivusivat opiskelijoiden ammattialoja. Panostin ohjaukseen ja vierailin alustalla parin päivän välein katsomassa uusia tuotoksia ja kommentoimassa niitä. Tein korjauksia tai muutosehdotuksia ja yritin antaa merkinnöilleni selityksen sekä vinkata opiskelijaa tutkimaan jotain asiaa tarkemmin. Toisaalta pyrin huomioimaan onnistumiset ja rohkaisemaan eteenpäin kirjoittamalla kannustavia kommentteja.

Opiskelijat kirjoittivat lausetäydennyksiä nimettöminä, mutta Wikin tapahtumahistoriasta sain selville, että alustalla oli käynyt neljä opiskelijaa työskentelemässä, mikä oli yllättävän vähän 20 opiskelijan kokonaismäärästä. Wiki-tehtävä oli tosin vapaaehtoinen ja vain yksi lukuisten sanajärjestystehtävien joukossa (kts. seuraava kuvakaappaus). Veikkaisin, että laatimani tehtävä oli koettu vaikeaksi tai epäselväksi. Kun yksi oli täydentänyt alun tai lopun, niin muut olivat saattaneet tulkita tehtävän tyhjentävästi tehdyksi eivätkä olleet kirjanneet omia vaihtoehtojaan. Kirjoituspohjan tuotoksia ja palautteita oli toki saatettu käydä katsomassa, mikä sinänsä olisi edistänyt oppimista. Uskoisin näin.

En kerännyt erillistä palautetta tästä tehtävästä, sillä verkkokurssilla oli neljä sanajärjestys-osion laajuista opiskelupakettia ja koko verkkokurssin kattava sähköinen palaute kerätään aina oppilaitos-tasolla. Mainitulla verkkokurssilla ei ollut lainkaan lähiopetusta.

Yhteenvetona sanoisin, että Wiki on hyvä väline edistää ja ohjata yhdessä tekemisen meininkiä, mikä ilmeni alustalle kirjoitetuista esittelyistä, mutta sanajärjestys-tehtävä ei inspiroinut parhaalla mahdollisella tavalla. Jatkossa yritän aktivoida ruotsiksi kirjoittamista jollakin helpommalla ja vapaamuotoisemmalla wiki-tehtävällä.

Riitta Raimovaara

Kommentit

Hei!

kiinnitin huomioita siihen, että olit tässä toteutuksessa aktiivisesti itse ”näkyvissä”. Olen sitä mieltä, että opettajan malliksi heittäytyminen todellakin inspiroi opiskelijoita osallistumaan ja opettajan näkyvyys sivustolla, tai henkilökohtaisten kannustuskommenttien muodossa, on äärimmäisen tärkeää, varsinkin etäopetuksessa ja verkkokurssilla ja erityisesti arkojen ja heikompien opiskelijoiden ollessa kyseessä.

Minäkin uskon, että oppimista tapahtui, vaikka kaikki eivät lopulta kirjanneet omia vaihtoehtojaan, vaan kävivät ehkä pelkästään katsomassa. Kirjoitusalustalla äänessä oleminen on joillekin taatusti vaikeampaa kuin kontaktiopiskelussa, koska jälki jää pysyväksi.

4. osan kokeilusi kuulosti jo alussa mielenkiintoiselta ja oikein hyväksi se myös osoittautui. Tämä oli varmasti opettavainen kokemus sellaisesta välineestä, jolla voi kannustaa opiskelijoita yhdessä tekemiseen. Ja mikä tärkeintä, otit jälleen haltuun yhden sovelluksen oppilaitoksesi käyttämältä työskentelyalustalta. Itse toivoin poikkeuksellisen etäopetuksen alkaessa, että olisin opetellut Digilust-hankkeen alussa useampia Office 365-sovelluksia (Teams, Forms, jne.) Toisaalta hankkeen kuluessa olemme rohkaistuneet tarttumaan lähes mihin tahansa. Voisin jopa kuvitella ottavani Wiki-kirjoitusalustan käyttöön ryhmäytymismielessä lukion 5. jakson alkaessa.

Tiina Nokkonen

Tiina Nokkonen

31.3.2020 16:06

Hienoa, että olet keskittynyt moodlen ominaisuuksiin ja pohdit, miten esim. wikiä voisi käyttää eri tarkoituksiin. Wiki-alusta selkeästi toimi hyvin tutustumis-tehtävässä. Varmasti omalla esittäytymiselläsi oli osuutensa siihen, että opiskelijat lähtivät tehtävään hyvin mukaan.

Ohjauksen kannalta on hyvä, että olet pystynyt tarkistamaan ja kommentoimaan wiki-alustaa lyhyin ja säännöllisin väliajoin. En tiedä olisiko yhteinen viesti/yhteydenotto kannustanut lisää opiskelijoita vierailemaan wikissä, varsinkin kun ottaa huomioon, että ehkäpä he ovat innostuneet enemmän muista substantiivitehtävistä. Joka tapauksessa on hyvä tietää, että wikiä voi käyttää erilaisiin tehtäviin ja sinun tapauksessasi selkeästi toimivampi oli sen käyttö tutustumiseen.

Tanja Tervonen

31.3.2020 11:54

Wiki-kokeilu hyvä idea ja samoin myös se, että yritit saada opiskelijat kirjoittamaan lyhyitä lauseita alkuun. Näin matala kynnys kirjoittamisen aloittamiseen. Voisiko samaa ideaa jatkossa ehkä kokeilla jossakin muussa ympäristössä, jotta jokainen opiskelija kirjoittaisi ne omat lauseensa? Esim. jokin sellainen, jossa voisi yhdistää kuvia niihin lauseisiin. Yksinkertaisimmillaan voisi olla vain ppt-esitys, sovelluksista esim. Story Scrapbook kiva tällaiseen.

Taina

6.4.2020 09:39

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *