Joillekin urapolku on selvä jo varhain, ja he siirtyvät raketin lailla urallaan eteen- ja ylöspäin kohti aina vain haastavampia tehtäviä. Sitten on sellaisia ihmisiä, joiden polku on ohdakkeisempi. Siitä huolimatta tai oikeastaan juuri siitä syystä hekin ansaitsevat tilaisuutensa.
Työnteon tavat ovat muuttuneet paljon viime vuosina ja alaa ovat vallanneet esimerkiksi freelancer-työn ja kevytyrittäjyyden kaltaiset tavat tehdä töitä – saattaapa joku yhdistääkin ”perinteisen” palkkatyön ja yrittäjyyden.
Tästä syystä keskiössä ei ole enää yksinomaan se tapa, jolla töitä tehdään vaan se, millaista osaamista ihmisellä on ja miten hän kykenee tuomaan sen esiin.
Tässä tullaan myös PYRY-hankkeen kovaan ytimeen: oman osaamisen tunnustamiseen, tunnistamiseen ja esille tuomiseen. Sitä me hankkeessamme teemme mm. vertaisryhmätoiminnan kautta.
Vastinparina oman osaamisen tunnistamiselle on se taho, joka antaa opiskelijalle tai muulle työtä hakevalle henkilölle mahdollisuuden näyttää oma osaamisensa. Me PYRY-hankkeessa ajattelemme niin, että tuo vastinpari ovat yritykset. Myös ne tarvitsevat tukea polullaan. Niiden tapauksessa tuki tarkoittaa lähinnä tietoa. Tietoa opiskelijoiden osaamisesta. Tietoa palkkaukseen liittyvistä tukimuodoista, ja niin edelleen.
Työllistymisen edistäminen tarkoittaa siis ennen muuta kohtaamisten järjestämistä. Sellaisten kohtaamisten, jossa kysellen ja keskustellen selvitellään, voisiko osapuolten välille niin sanotusti syntyä diili. Se syntyy silloin, kun sopiva työ kohtaa sopivan tekijän. Tällaisten diilien syntymisen edistäminen on toinen hankkeemme tärkeä tavoite.
Tämä työ on vasta alussa, mutta meillä on kaikki syy otaksua onnistuvamme siinä hyvin!
Marko Jääskeläinen
Projektiasiantuntija, vastuualueena yritys- ja sidosryhmäyhteistyö
Tampereen ammattikorkeakoulu
Kommentit