Kevättä rinnassa! 

Opiskelija pitää kädessään paperia,josaa lukee #Pystyväksiryhmässä ja #Mepystymme

Minä Pystyn -video. Niin mikä se sellainen on? Tätä käsitettä on pyöritelty hankkeessa useissa keskusteluissa ja se on mielletty eri tavoilla. Perusajatus on se, että video tuo esille henkilön vahvuuksia ja osaamista, ja sitä voidaan hyödyntää esim. työnhakutilanteissa.  

 

PYRY-vertaisryhmissä kuuma aihe ovat olleet ollut Minä Pystyn -videot ja niiden kuvaaminen.Videon tekemiseen ei ole määrätty tietynlaista toteutustapaa tai raameja muutenkaan, mikä antaa jokaiselle vapauden olla luova ja tehdä videosta juuri sellaisen kuin itse haluaa.

Pohdimme PYRY-ryhmissä sitä, miten omaa monipuolista osaamista voi tuoda esiin ja mikä on kenellekin mieluinen tapa. Vaihtoehtoja löytyi monia. Kameralle esiintymisen ja puhumisen lisäksi voit esimerkiksi ottaa siivoustyöstä ennen ja jälkeen kuvat, voit pyytää kaveria ottamaan sinusta videokuvaa, kun ajat trukilla tai voit ottaa kuvan työkohteestasi ja kirjoittaa tai äänittää puhetta kuvan päälle. Vaihtoehtoja ja toteutuksia on niin monta kuin on tekijöitäkin.

Luovissa ensireaktio videoiden kuvaamiselle ei ollut pelkästään positiivinen. Kaikille ryhmäläisille syntyi aluksi mielikuva siitä, että kameralle täytyisi itse puhua ja osata kertoa luontevasti itsestä. Näitä kauhukuvia saatiin pyyhittyä pois, kun pohdittiin erilaisia tapoja toteuttaa video.

Tällä hetkellä PYRY-ryhmäläisten mielipide videoita kohtaan on huomattavasti positiivisempi. Olemme saaneet muutaman videon valmiiksi ja katsoneet niitä ryhmissä. Se on antanut muille ryhmäläisille rohkeutta toteuttaa oma video. Tässä muutaman ryhmäläisen kommentti Minä Pystyn-videon tekemisestä:

”Hauskaa ja mukavaa puuhaa”
”Jännittää vähän”
”Ihan kiva”
”Tosi hyvä”

Helmikuun viimeisessä tapaamisessa aloimme toden teolla kasata materiaalia ja yllättäen sitä löytyikin aika paljon. Osa kävi ottamassa lisää kuvia, kun käytettävissä olivat koulun tilat ja oman ammattialan välineet. Varasimme jokaiselle ryhmäläiselle ajan oman videon editointiin maaliskuulle. Käytämme yksinkertaista editointiohjelmaa ja kukin ryhmäläinen saa editoida videostaan haluamansa näköisen.

Ryhmien vastuuohjaajana koin tarvetta oman videon kuvaamiselle. En ole aikaisemmin kuvannut itsestäni videota ja on pakko myöntää, että kyllä jännitti ja tuntui oudolta, mutta koin päässeeni ryhmäläisten ajatusmaailmaan ja ymmärrän nyt heidän reaktionsa paljon paremmin. Tein omasta videostani huomattavasti pidemmän, kuin mitä ryhmäläiset, sillä halusin omalla videolla tuoda esiin erilaisia toteutustapoja ja esimerkkejä. Pidän Minä Pystyn-videon ajatuksesta ja varmasti tulen tekemään itselleni video-cv:n tai vastaavan tulevaisuudessa.

Kuka tahansa pystyy tekemään oman Minä Pystyn-videon!

Tee sinäkin!

Iida Niemelä
Ohjaaja
Ammattiopisto Luovi

Kuva: Iida Niemelä

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *