Vertaisuus vahvistaa

Valo-Valmennuksen PYRY-ryhmä on kokoontunut koko pimenevän ja erikoisen syksyn kerran viikossa kahden vertaisohjaajan vetämänä. Kuluneiden viikkojen aikana ryhmästä on muodostunut melko tiivis porukka, jossa kipeitä ja vaikeitakin asioita nousee keskusteluun spontaanisti.

Pitkäaikaistyöttömillä on usein kuntouttavaan työtoimintaan tullessa melko lannistunut asenne omaan työllistymiseen, ja itsetunto on painunut työttömyyden pitkittyessä matalalle. Vertaisryhmän ehdottomasti suurin vahvuus – toisten ihmisten kohtaaminen aidosti ja rehellisesti – näkyy jo puolessavälissä PYRYn ryhmätoimintaa hyvin selvästi. Ryhmäläisten asenne omaa tulevaisuutta kohtaan on muuttuneet positiivisemmaksi, unelmat ovat alkaneet kirkastua ja polku kohti unelmia näyttää selkeämmältä.

Vastuuohjaajan roolissa itseäni eniten lämmittää ryhmässä oleva aito, sydämestä tuleva toisten tukemisen tunnelma. Positiivista palautetta annetaan paljon toisille niin osaamisesta kuin henkilökohtaisista ominaisuuksista ja persoonan piirteistä. Jokaiseen kokoontumiseen kuuluu paljon naurua, joskus myös kyyneleitä, mutta aina kannustamista, myötätuntoa ja rohkaisua.

Kokoontumissa on tehty pohdittu työn merkitystä elämässä eli sitä, mikä tekee elämästä merkityksellisen tuntuista ja miten työ liittyy tuon merkityksen tunteen luomiseen. Vaikka alussa asenne työtä kohtaan oli osittain kielteinenkin, syksyn aikana asenne ryhmässä on muuttunut ainakin varovaisen innostuneeksi.  Teimme kartat unelmien selkeyttämiseksi ja olemme pohtineet vahvuuksia ja heikkouksia sekä niiden kääntämistä vahvuuksiksi.

Kevytyrittäjyys ja osuuskuntatoiminta kiinnostavat ryhmäläisiä kovasti. Osuuskuntayrittäjyys-infoa järjestellään ryhmäläisille, johon toivotaan myös muiden PYRY-hankkeen vertaisryhmien osallistumista. Myös työnhakuun liittyviä asioita on käyty läpi. CV:n tekemistä ryhmäläiset ovat harjoitelleet TE-toimiston erilaisilla kursseilla vuosien varrella useasti eikä cv:n tekniseen tekemiseen ole ollut suurta tarvetta paneutua. Sen sijaan harjoittelimme muiden kuin työ- tai koulutushistoriaan liittyvien taitojen ja osaamisen tunnistamista ja näiden dokumentointia sillä tavoin, että ne voidaan liittää CV:n tietoihin.

Vertaisohjaajamme ovat tehneet koko syksyn käsittämättömän hyvää työtä. Aikaisempaa ohjauskokemusta ohjaajilla ei ole, mutta ammatillinen mielenkiinto ohjaustyötä kohtaan on molemmilla. Ennen ryhmän ensimmäistä kokoontumista kävimme vertaisohjaajien kanssa työnjakoa läpi, ja heidän toiveestaan ryhmän vetäminen on käytännössä vertaisohjaajien vastuulla. Sovimme vertaisohjaajien kanssa, että käymme joka perjantai ryhmän kokoontumisen jälkeen läpi kokoontumisen onnistumiset, haastavat asiat ja tunnelmat sekä suunnittelemme seuraavaa kokoontumista. Oma roolini vastuuohjaajana on tukea vertaisohjaajia, osallistua ryhmän sisällönsuunnitteluun, dokumentointiin ja tehdä yksilömentorointia ryhmäläisten kanssa.

Itse olen aina uskonut vertaistuen vahvistavaan vaikutukseen pitkäaikaistyöttömien kuntoutuksessa. Ryhmäläiset ovat syksyn aikana kertoneet tarpeelliseksi ja hyödylliseksi kiireettömän ajan, jolloin voi pohtia omia unelmiaan ja vahvuuksiaan nimenomaan ryhmässä, jossa voi turvallisesti jakaa ajatuksensa ja kokemuksensa. On tullut paljon palautetta myös siitä, miten tärkeää on aito kohtaaminen ihmisten kesken, kokemus siitä, että riittää sellaisena kuin on. Uskoni vertaistuen merkitykseen on vahvistunut syksyn aikana vielä entisestään.

Tämä on ollut Valo-Valmennuksen PYRY-ryhmässä huikea, positiivinen syksy, kaikesta ympärillä olevasta epävarmuudesta huolimatta. Jokaisena perjantaina ryhmäläiset ovat luoneet ympärilleen valoa, lämpöä ja huikean määrän kaunista ihmisyyttä ja aitoa toisen kohtaamista. Näillä eväillä on hyvä mennä kohti joulua ja toivottavasti turvallisempaa kevättä.

Mukavaa joulun odotusta ja uuden vuoden alkua kaikille!

Taija Lankinen

Valo-Valmennusyhdistys ry

Kuva: Taija Lankinen

Kommentit

Minä täältä iloisena PYRYläisenä ja PYRY-pajojen vetäjänä kommentoin heti tätä Tanjan kirjoitusta, että olipa ihana kirjoitus. Uskallan jopa laittaa tuon sanan ’ihana’ tuohon – tuli niin hyvä joulumieli tästä! Lisää vaan tätä pyryä 🙂 ja terveiset kaikille Valon pyryttäjille!

Katariina Hakala

11.12.2020 10:57

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *