Mielihyvin duunissa – pedagoginen johtaminen hyvinvoivassa oppijayhteisössä –valmennuspolulla matkaa tekevät meidän TAMKilaisten lisäksi Mielenterveyden keskusliitosta asiantuntija Tarja Tikkanen ja neljän ammatillisen (Aitoo, Gradia, Sampo, Tavastia) oppilaitoksen pedagogista johtoa.
Valmennuksen tavoitteena on luoda konsultoiva prosessi, jossa osallistuvat organisaatiot saavat hyvinvoivan oppilaitoksen johtamisen kehittämiseen uusien ajatuksia ja työkaluja, toinen toisiltaan oppien.
Valmennuksen avaavassa vaiheessa (Isaacs, W. 2001), joka osui torstaipäivään, avasimme ja rikastimme niin omaa kuin yhteistä ajattelua teemalla: Mistä puhutaan, kun puhutaan pedagogiikan johtamisesta?
Yhteisestä pohdinnasta pystyi tekemään mielenkiintoisen havainnon, että käsitteistö ei olekaan yksiselitteinen ja vaatii koulutuksen konkareiltakin paljon yhteisen ymmärryksen luomista. Tämän avaavan vaiheen merkitys oli oleellinen myös yhteen tulemisen merkityksen kirkastamisessa eli vuorovaikutuksellisen yhteistoiminnallisuuden kannalta.
Perjantaina työskentely päättyi ajattelun kiteyttämiseen eli valmennuksen sulkevaan vaiheeseen, jossa tavoitteena on löytää ratkaisuja tai vastata syntyneisiin kysymyksiin.
Kun luottaa prosessiin niin ihmeellisiä juttuja alkaa syntymään, kuten nyt kävi. Päivän tuotoksena syntyi kolme erilaista osallistavaa ja teemaan vahvasti kytkeytyvää luovaa tuotosta, joista osaa voisi vaikka heti hyödyntää oman tiimin tai organisaation arkeen.
LOISTAVAA!!!
Ajattelu myös kehittyi lennossa ja jo valmiiksi pureskellut ajatukset ja ratkaisut, tuotiinkin yhteiseen pöytään muiden ajateltaviksi ja yhteisesti ratkottavaksi.
Mielihyvin duunissa -hankkeen mahdollistama valmennuspolku muodostuu kolmesta leiristä, joiden tavoitteena on tukea hyvinvoivan oppilaitoksen johtamista. Ensimmäisen leirin teemana oli Yhteistoiminnallisuus – Pedagogiikan johtaminen ja tätä seuraavat Vuorovaikutuksellisuus – Pedagogisen yhteisön johtaminen sekä Oppimislähtöisyys – Pedagogisesti johtaminen.
Tällä joukkueella jatketaan lokakuussa ja meidän koutsien tehtävänä on nyt löytää tavoitetta tukevat menetelmät seuraavaan leiriin, koska joukkue on varsin sitoutunut.
Oppimisympäristöillä on väliä ja vähintään sen tämä leiri osoitti. Kaksi päivää dialogia, luonnon ympäröimänä ja rauhalliseen rytmiin edeten. Kauppilan matkailutila tarjosi mitä parhaimmat olosuhteet onnistuneelle leirille sekä osallistujien välisen luottamuksen ja yhteyden luomiselle.
Leiritunnelmista!
Taina Eweiss, Tuomas Mäki-Ontto
Lisätietoa Mielihyvin duunissa -hankkeesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista opiskelijoille, oppilaitoksille ja työnantajille. https://mielihyvinduunissa.fi/
#MielihyvinDuunissa
Kommentit