Mielipidekirjoitus Satakunnan Kansa 5.1.2019

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansa -sanomalehdessä 5.1.2019.

Ratkaisuja Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden työllistymiseen                 

Porin opiskelijayhdistys Pointer ry:n väistyvä puheenjohtaja Aleksi Olander nosti vuoden vaihteessa (SK 31.12.2018) esiin tärkeän kysymyksen yliopistokoulutettujen työllistymisestä Satakunnassa. Porin yliopistokeskuksessa koulutetaan maistereita ja diplomi-insinöörejä, mutta suuri osa hakeutuu töihin kasvukeskuksiin.

Ratkaisuksi tarvitaan kaksisuuntaista liikettä. Työelämässä ei kaikilla aloilla ole tarpeeksi tietoa Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden asiantuntijuudesta. Toisaalta opiskelijoille on tärkeää näyttää, millaisia työskentelemisen mahdollisuuksia akateemisesti koulutetuilla on Satakunnassa.

Useilla aloilla vaikuttaa olevan tarve muutoksille. Sote-ala on kärkipäässä. Täytyy osata monenlaista, tehdä yhteistyötä ja toteuttaa uudistuksia. Ongelmat, joita palveluilla yritetään ratkaista, ovat monimutkaisia. Tarvitaan ymmärrystä eri tieteenaloilta ja kykyä ylittää itsestäänselvyydet – akateemista asiantuntijuutta ja ennakkoluulotonta poikkitieteellisyyttä.

Tampereen yliopistossa (yhteiskuntatieteet, Pori) haaste on huomioitu ja siihen halutaan tarttua. ASTe-hanke (ESR, 2018 – 2020) tuo yhteen Porin yliopistokeskuksen eri tutkinto-ohjelmien opiskelijat ja alueen työttömät korkeasti koulutetut työnhakijat sekä työelämän. Toimintaympäristö rajautuu satakuntalaisiin sosiaali- ja terveysalan toimijoihin yksityisellä ja kolmannella sektorilla. Korostamme, että hankkeen tulokset ovat myös muiden alojen hyödynnettävissä.

ASTe-hankkeessa ratkotaan ongelmia, luodaan uutta, tunnistetaan haasteita ja kehitetään tapoja työelämän ja Porin yliopistokeskuksen opiskelijoiden oikea-aikaiseksi kohtaamiseksi. Samalla kasvaa eri tahojen tietämys toisistaan ja ihmiset verkostoituvat. Seuraukset ovat positiivisia opiskelijoiden, elinvoiman ja uusien hyvinvointia tukevien palveluiden näkökulmasta, unohtamatta ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Lisää tietoa hankkeesta löytyy osoitteesta blogs.uta.fi/aste/.

Porin yliopistokeskuksessa on reilusti toista tuhatta alansa uusinta tietoa hallitsevaa asiantuntijaa. On tärkeää, että heille muodostuu uusia reittejä soveltaa oppimaansa opintojen aikana Satakunnassa. Opiskelijoiden kanssa yhteistyötä tekemällä ala kuin ala pärjää paremmin muuttuvassa toimintaympäristössä. Tartu mahdollisuuteen!

Kirjoittajat

  • YTM Eveliina Kaukkila, projektipäällikkö
  • YTK Vilma Wiro, projektikoordinaattori

ASTe – Akateeminen asiantuntijuus Satakunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen tueksi (ESR)

 Tampereen yliopisto, Yhteiskuntatieteiden tiedekunta, Pori

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *