Videoista virtaa virtuaaliopintoihin: videoesitys välikysymyksillä (Sirja Fränti)

Koronakevät vaihtui koronasyksyksi. Koska alun perin kontaktiopetukseksi tarkoitettu AMK-opintojen alkuun sijoittuva Prepkurs i svenska -opintojakso piti siirtää verkkoon, oli keksittävä mahdollisimman mielekäs ja tehokas tapa kerrata monien ei-niin-kestosuosikkia, eli ruotsin perusrakenteita. Työkalupakkiin pakkasin mukaan niin Piktochartin, Zoomin kuin Edpuzzlen ja lähdin rakentamaan – yksi pala kerrallaan!

Opetuskokeilun kohderyhmäksi valikoituivat Prepkurs i svenska -opintojakson yhden toteutuksen osallistujat ja teemaksi sanajärjestys. Kyseinen kertauskurssi on suunnattu opiskelijoille, joiden viime ruotsinopinnoista on vierähtänyt jo tovi. Koska tarvitsin materiaalia juuri aiheen itsenäiseen kertaamiseen verkossa, päätin tehdä aiheesta videoesityksen ääniselostuksella. Päätavoitteitani opetuskokeilussa olivat selkeys ja visuaalisuus.

Esityksen luomiseen kaipasin uutta inspiraatiota minulle tutun PowerPointin sijaan, mutta monen muun ohjelman puutteena olivat rajoitteet muun muassa tekstin muokkaamiseksi havainnollistavammaksi värien ja muotojen avulla. Sopivaksi sovellukseksi valikoitui lopulta Piktochart, jolla voi luoda visuaalisesti näyttäviä esityksiä ilman edellä mainittuja puutteita.

Kuinka monimediaisen esityksen luominen sitten sujui Piktochartilla? Sovellus tarjoaa jos jonkinmoista toimintoa ja grafiikkaa – vaihtoehtoja varmasti jokaiseen makuun. Sovellukseen kirjautuminen onnistui ketterästi omilla Google-tunnuksilla. Esitysdiojen luominen oli melko helppoa, kun jaksoi sinnikkäästi testailla eri mahdollisuuksia. Miinuspuolena oli, että esitysmoodissa tekstiä ei saa ilmestymään dialle osissa, vaan koko teksti kuvituksineen plätkähtää kerralla näytölle.

Kuva 1 Piktochart-sovelluksen esityksen laatimisnäkymä monipuolisine vaihtoehtoineen

Itse esityksen videoiminen ei valitettavasti ole Piktochartin ilmaisversiossa mahdollista, joten videoin esitykseni korkeakoulumme tarjoaman Zoom-kokousjärjestelmän Record-toiminnolla. Toiminnon etu on sen ehdoton näppäryys, kun taas puute se, ettei Zoomissa ole suoraa editointitoimintoa. Käsikirjoitus ja ripaus armollisuutta itselle osoittautuivatkin kullanarvoisiksi.

Koska kyse oli itsenäisestä opiskelusta, halusin myös testata sovellusta, jolla voisin tehdä lyhyitä monivalintakysymyksiä itse videoon ymmärryksen testaamiseksi, tavoitteena välittömän palautteen saaminen. Tähän tarkoitukseen löysin erittäin helppokäyttöisen Edpuzzle-sovelluksen, johon kirjautuminen onnistui taas Google-tunnuksilla. Latasin videoni sovellukseen, ja sitten ei muuta kuin selkeitä ja napakoita välikysymyksiä keksimään.

Edpuzzlessa opettajan tekemä video pysähtyy aina välikysymyksen kohdalla, ja opiskelija klikkaa viereen ilmestyvästä monivalintakysymyksestä mielestään sopivimman vaihtoehdon sekä Submit, jonka jälkeen hän saa heti tiedon, menikö vastaus oikein. Rewatch-toiminnolla edeltävän pätkän voi katsoa uudelleen.

Kuva 2 Esimerkki Edpuzzlen avulla videoon luodusta välikysymyksestä

Vaikka opettajana kokeilussa käytin kolmea eri sovellusta, tarvitsi opiskelija kieliopin kertaamiseksi vain kurssimme Moodle-alustalle laitetun linkin Edpuzzleen. Miinuspuolena oli opiskelijoiden kannalta tarve kirjautua uuteen sovellukseen esim. Google-tunnuksilla.

Keräsin opiskelijoilta palautetta opetuskokeilusta minulle jo ennestään tutun Google Formsin avulla. Kyselomakkeessa keskityin opiskelijoiden kokemukseen videotehtävän hyödyllisyydestä ja selkeydestä sanajärjestyksen kertaamiseksi sekä Edpuzzle-sovelluksen helppokäyttöisyydestä. Kyselyyn vastasi 21 opiskelijaa. Kysymykseen siitä, kokivatko opiskelijat sanajärjestyksen kertaamisen videon avulla hyödyllisemmäksi kuin perinteisen pelkässä tekstimuodossa olevan kertaamisen, 85,7 % opiskelijoista vastasi olevansa samaa tai täysin samaa mieltä.

”Visuaalisesti kiva video, koska oli käytetty värejä ja muotoja. Ne auttavat ainakin minua oppimaan.”

Jokainen (100 %) vastaajista koki, että videoon upotetut välikysymykset auttoivat tarkistamaan, oliko opiskelija oppinut juuri katsomansa. Ainoastaan yksi oli sitä mieltä, että sovellus oli vaikeakäyttöinen. Eräs vastaajista koki tuntemattomalle sivulle kirjautumisen haittapuoleksi.

”Kaikki oli tehty erittäin helpoksi. Hyvää oli myös se, että sivulta ei voinut poistua tekemään muuta samalla koska video pysähtyi silloin.”

”Tykkäsin Edpuzzlesta erittäin paljon ja se oli mielestäni selkeä ja helppokäyttöinen. Lisää videoita sillä alustalla, kiitos!”

Opiskelijat saivat myös valita yhden annetuista kuvista kuvaamaan omaa tunnettaan videotehtävän tekemiseen liittyen sekä perustella valintansa.

Kuva 3 Vastausprosentit palautekyselyn kohtaan Valitse kuva, joka parhaiten kuvaa fiilistäsi videotehtävään liittyen (kuvat: Google Forms)

Suurimmalla osalla opiskelijoista tunne tuntui olevan positiivinen/onnistumisenkokemuksia herättävä (kuva 4), pohdiskeleva (kuva 1) tai melko iloinen/neutraali (kuva 2). Loput valitsivat turhautumista (kuva 5) tai pelkotilaa (kuva 3) kuvastavan vaihtoehdon.

”Video oli todella hyvä! Kertoja puhui rauhallisesti ja selkeästi, välikysymykset oli tosi kiva lisä ja muutenkin oli kivaa opetella teoriaa videomuodossa 🙂 ! Jättebra.”

”Vaikka osa vastauksista menikin väärin niin päällimmäisenä jäi hyvä fiilis oikeista vastauksista.”

”Kielioppi on minulle vaikeaa ja sen itseopiskelu tuntuu välillä tosi turhauttavalta. Tämä oli selkeä ja jäi semmoinen fiilis että jotain opin ja ymmärsin.”

”Tuntuu siltä, että oma haluttomuus/tarpeen puute ruotsin opiskelussa aikaisemmin jahtaa nyt itseäni kunnolla.”

Omaa tunnettani opetuskokeilua kuvaamaan valitsisin kuvan 4: opin paljon uutta ja uskon lopputuloksen auttaneen opiskelijoita sanajärjestyksen itsenäisessä kertaamisessa. Edpuzzle-ohjelmalla on mahdollista luoda välikysymyksiä myös valmiiseen videoon, ja aionkin käyttää sitä jatkossa myös esimerkiksi kuullun ymmärtämisen testaamiseksi. Upotettujen välikysymysten tuomaa lisäarvoa on silti mielestäni syytä pohtia tehtäväkohtaisesti. Vaikka Piktochart on monipuolisuudessaan houkutteleva työkalu, olisi videoiden tekeminen PowerPointilla opettajalle luultavasti vähemmän työllistävää, sillä samassa on videointimahdollisuus. Mukava lisä opetusvideoiden tekemisessä on opettajan näkökulmasta niiden pitkäaikainen hyöty – samaa videota kun voi käyttää eri kursseilla ja vaikkapa vuosia!

Sirja Fränti

Kommentit

Minullekin Edpuzzle oli uusi tuttavuus, mutta luettuani kokemuksistasi aion ehdottomasti kokeilla sitä.

Riikka Ala-Sankila

12.11.2020 11:56

Edpuzzlessa voi juu luoda omalle opetusryhmälleen ”luokkahuoneen” ja nähdä sieltä halutessaan myös opiskelijoiden edistymisen. 🙂

Toisaalta taas, jos joku haluaisi pysyä anonyyminä, voisi sovellukseen kirjautua väliaikaisia tunnuksia käyttämällä ja merkitä nimekseen esim. Nimi1.

Sirja Fränti

2.11.2020 18:07

Vautsi Sirja! Olet nähnyt paljon vaivaa ja ottanut haltuun kerralla monta ohjelmaa ja yhdistänyt ne toimivaksi ja innostavaksi opetuskokonaisuudeksi. Videon muotoon tehty kieliopin opiskelumateriaali kuulostaa ehdottomasti järkevältä tavalta toteuttaa opetus varsinkin etäopetuksessa – ei ihme, että opiskelijoiden palaute oli niin myönteistä. Välikysymykset ovat hyvä idea opiskelijan oppimisen itsearviointiin. Edpuzzlesta en aiemmin ollut kuullutkaan, joten kiitos hyvästä vinkistä. Tosiaan kuullunymmärtämiseen toimisi varmasti hyvin myös, kuten mainitsit. Näkeekö opettaja sitten ohjelmasta jotenkin, mitä opiskelijat ovat vastanneet kysymyksiin, vai näkyykö se vain opiskelijalle?
Voin kuvitella, ettei esityksen valmisteleminen ja tekeminen ollut hoidettu ihan hetkessä, mutta kuten kirjoitit, on hyvä, että samaa esitystä voi käyttää vaikka vuosia, joten pidemmällä tähtäimellä se on varmasti vaivan väärtti :).

Satu

1.11.2020 12:21

Tosi kiva! En ollut kuullut EdPuzzlesta ennen, mutta ehdottomasti haluaisin nyt kokeilla sitä.

Mirjam Särs

30.10.2020 14:42

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *