Kiitos vertaisryhmä!

Kesä lähestyy kovaa vauhtia ja vertaisryhmien toinen kierros on tulossa päätökseensä ammattiopisto Luovissa. PYRY-hankkeen pilotoimaa vertaisryhmätoimintaa on kehitetty kohta kaksi vuotta. Näiden kahden vuoden aikana Luovissa vertaisryhmätoimintaan on osallistunut yhteensä 24 opiskelijaa logistiikan sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelualoilta.

Aloittaessaan vertaisryhmätoiminnan opiskelijat ovat olleet opinnoissaan eri vaiheissa, mutta katseet suunnattuna tulevaisuuteen, ainakin jonkin verran. Vertaisryhmätoiminta on avannut silmiä ja luonut uskoa, toivoa ja uskallusta suunnitella tulevaisuutta. Vertaisryhmässä on pohdittu unelmia ja omia vahvuuksia, ja näiden kautta lähdetty miettimään toivetöitä ja -työtehtäviä sekä omaa työllistymisen polkua.

Ammattiopisto Luovin 24 osallistujasta yksi kokonainen vertaisryhmä on jo valmistunut ammattiin. Ryhmäläiset ovat työllistyneet oman alansa palkkatöihin tai jatkaneet opintoja eteenpäin. Kukin omaa polkuaan. Toinen vertaisryhmä on ollut koossa kohta kahden vuoden ajan. He ovat nyt, kesän kynnyksellä ottamassa isoa askelta kohti työelämää tutkintotodistus kädessään. Kolmas ryhmämme koostuu toisen vuoden opiskelijoista. Heistä osa on hakenut kesätöitä ja opinnot heillä jatkuvat vielä vuoden verran. Toiveena ryhmällä on jatkaa vertaisryhmänä ensi syksynäkin, ja tähän me Luovissa pyrimme.

Kolmen ryhmän kommenttien ja palautteiden perusteella vertaisryhmätoiminta on ollut valtava lisä normaalin opiskeluarjen rinnalla. Vahvuuksien pohtiminen, tunnistaminen sekä niiden esille tuominen ovat isossa osassa oman minäpystyvyyden vahvistamisessa sekä työelämässä toimimiselle.

Olen vastuuohjaajana saanut ryhmäläisiltä sydäntälämmittävää palautetta vertaisryhmätoiminnasta. Eräs ryhmäläinen spontaanisti unelmapeliä pelatessamme kiitti kaikesta, mitä PYRYssä on saanut oppia ja kokea. Vertaisryhmätoiminnan merkityksestä kertoo myös se, miten ryhmäläiset ovat sitoutuneet ryhmätoimintaan. Usein ryhmäläiset varmistelevat milloin seuraava PYRY-tapaaminen on, ovat ajoissa paikalla, ja osallistuminen on hyvin aktiivista.

Opiskelijat itse kommentoivat vertaisryhmätoimintaa seuraavasti:

Pyryssä saa vapaa-aikaa työstä, ei tarvitse stressata ja pukea työvaatteita.
Täällä on mukavaa, saa olla oma itsensä.
Olen saanut paljon tietoa TE-palveluista ja Kelan avustuksista, kun muuttaa omilleen.
Epäröin pyryn aloittamista, mutta eilen tajusin, että olen käynyt täällä joka kerta. Aluksi en tiennyt mitä pyry on, mutta täällä on todella mukavaa.
Pyryssä käsitellään aiheita, joista en tiennyt paljoa ja täältä saa hyödyllisiä vinkkejä työn hakemiseen ja cv:n tekemiseen.
Käsitellään aiheita, joita ei usein käsitellä pyryn ulkopuolella, kuten kelasta ja se miten toimia, kun on valmistunut eikä ole työpaikkaa.

Iso osa ryhmäläisistä on pitänyt tärkeänä ja hyödyllisenä tutustua ja perehtyä CV:n ja portfolion laadintaan ja käyttää aikaan oman CV:n tai portfolion työstämiseen. Ryhmässä tehdyt harjoitukset vahvuuksien tunnistamisesta sekä palautteen antamisesta ja vastaanottamisesta toimivat tukena Minä pystyn -videoiden työstämisessä sekä CV:n ja portfolion kirjoittamisessa.

Vertaisryhmätoiminnan tavoitteena on ollut myös työelämätietouden ja kiinnostuksen lisääminen työelämää kohtaan. Olemme hankkeen aikana tavanneet useita yritysten edustajia ja luoneet positiivisia kohtaamisia ryhmäläisten ja yritysten välille. Nämä kohtaamiset ovat olleet arvokkaita kiinnostuksen herättämisessä. On täysin eri asia, että opiskelijaa kiinnostavan yrityksen edustaja kertoo siitä, mitä työelämässä tapahtuu ja miten siihen kannattaa valmistautua, kuin että saman asian kertoo oppilaitoksen henkilöstö.

Yritysten edustajat ovat kertoneet konkreettisia vinkkejä työhakemuksen kirjoittamiseen, haastatteluun valmistautumiseen sekä CV:n kokoamiseen. He ovat kannustaneet ryhmäläisiä ja kertoneet mitä itse arvostavat työntekijässä.

Kysyin palautekyselyssä yhdeltä vertaisryhmältä ”Onko PYRYssä käyminen lisännyt halua tai kiinnostusta kesätöitä kohtaan?” Ryhmäläisistä yli 60 % vastasi kyllä. Olin itse henkilökohtaisesti todella iloinen näistä vastauksista, sillä vertaisryhmän alkuvaiheessa kenelläkään ei ollut hinkua mennä kesätöihin.

Hankeaikaa on jäljellä enää vuoden 2022 loppuun asti. Tavoitteenamme on ollut vertaisryhmätoiminnan juurruttaminen osaksi Luovin opiskelijoiden arkea hankkeen päätyttyä. Olemme jo viime syksystä tehneet työtä sen eteen. PYRYn vertaisryhmien rinnalla on Luovin ohjaajan avulla kerätty uusi vertaisryhmä median, liiketoiminnan sekä ravintola- ja cateringalan opiskelijoista. Tämä ryhmä on kulkenut nimellä Verry (tulee lyhenteenä vertaisryhmä-sanasta) ja ensi syksystä lähtien Luovissa toimii vain Verry-ryhmiä. PYRYn vertaisryhmät eli PYRY-ryhmät jäävät taakse. Toimintaa jatketaan edelleen kehittäen ja materiaalit ovat ryhmien käytössä. Tavoitteenamme on myös levittää vertaisryhmätoimintaa ympäri Luovi-Suomen.

Antoisaa kevättä meille kaikille!

Teksti ja kuva: Iida Kononoff, ohjaaja ja hanketoimija – Pystyväksi ryhmässä PYRY
Ammattiopisto Luovi

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *