Vertaisohjaaja on vertainen ystävä

Kysyimme Kiipulan ammattiopiston PYRY-ryhmän vertaisohjaajilta, mikä vertaisohjaajana toimiessa on ollut heille tärkeää ja minkälaisia vahvuuksia PYRY-ryhmä on heille antanut.

Vertaisohjaajat Julia, Siiri ja Janette kokevat, että ovat saaneet harjoitusten kautta itseluottamusta ja rohkeutta ryhmän ohjaamiseen. He kertovat, että ystävien löytäminen sekä vertaistuki ovat olleet PYRY-ryhmän parhaimpia asioita. Ystävyys on kantanut ryhmän tapaamiskertojen ulkopuolellekin ja yhdessä on lähdetty asioita hoitamaan – esimerkiksi Ohjaamossa käymään.

Ystävän kanssa yhdessä on helpompi tehdä asioita, jakaa kokemuksia ja päästä eteenpäin, kun ollaan samanlaisessa tilanteessa. Vertaisohjaajat kertovat, että on ollut mahtavaa tutustua oman koulun eri alojen opiskelijoihin.

Yhdessä oleminen ja tekeminen on koettu mukavaksi pitkien koronavuosien jälkeen ja tietokoneet on jätetty usein ryhmästä pois. Ryhmässä on saanut vapaasti jakaa omia kokemuksiaan erilaisten harjoitusten kautta. Työllistymisen haasteet ja kysymykset ovat tulleet esiin usein kokemuksia jakamalla ja keskustelemalla yhdessä.

Ryhmässä kaikki ovat saaneet osallistua vertaisohjaajien lisäksi sisällön suunnitteluun. Vertaisohjaajat ovat kokeneet olevansa ohjaamisien lisäksi kuuntelijoita, joka auttavat ja ovat vertaisia ystäviä. Vertaisohjaajat kertovat, että meidän PYRY-ryhmän tapa toimia ja tehdä on kehittynyt yhdessä kaikkia ryhmäläisiä kuunnellen ja toiveet huomioiden.

Teksti ja kuva: Anni-Maria Lehto, työhönvalmentaja, Kiipulan ammattiopisto

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *