Vertaisryhmässä on voimaa!

Niin se vuosi vierähti. Vertaisryhmätoiminnan ensimmäinen pilottivuosi on saatu päätökseen.  Mennyt vuosi on antanut ja tuonut paljon uutta monen ihmisen elämään. Syksyllä en vielä uskonut mitä kaikkea voimme vuodessa saavuttaa. Vuosi ei toki ole ollut mutkaton ja haasteitakin olemme kohdanneet, mutta se ei ole menoa tai opiskelijoita haitannut.  

Olemme pysyneet suunnitelmassa ja vertaisryhmäläiset ovat kokoontuneet noin kahden viikon välein yhteen jakamaan kokemuksiaan arjesta sekä ajatuksia ja haaveita tulevaisuudesta. Menneen työvuoden aikana ryhmäläiset ovat kasvaneet yhtenäiseksi, luottavaiseksi ja avoimeksi ryhmäksi.

”Täällä saa vertaistukea ja olla oma itsensä.”
”Pyryssä sinut hyväksytään sellaisena kuin olet.”
”Saa hyvän mielen, rohkaisua ja kannustusta sekä uusia kavereita.”

Nämä ovat ryhmäläisten omia mielipiteitä vertaisryhmätoiminnasta. Se on koettu suurena rikkautena normaalin arjen rinnalla. Siitä kertoo myös se, että suurin osa Luovin ryhmäläisistä haluaa jatkaa syksyllä vertaisryhmätoiminnassa.

Ryhmän tapaaminen on pieni hetki viikosta, mutta tärkeä hetki pysähtyä pohtimaan itseään, osaamistaan ja tulevaisuuttaan turvallisessa ympäristössä jättäen hetkeksi muun arjen sivummalle.

Vertaisryhmätoiminnan vaikutukset on myös huomattu henkilöstömme keskuudessa.
Pyysin henkilöstöltämme palautetta vertaisryhmätoiminnasta. Se nähdään tärkeänä ja tarpeellisena.

”Itseluottamus ja -tuntemus vahvistuvat parhaiten vastavuoroisessa turvallisessa, aidossa ja positiivisessa vuorovaikutuksessa, jota vertaisryhmät tarjoavat. Toiminta on arvokasta niin yksilön hyvinvoinnin kuin hänen työllistymismahdollisuuksienkin kannalta.”

”Aivan korvaamatonta. Toivoisin kovasti, että näitä hankkeessa esiin nostettuja teemoja vietäisiin meillä joka ryhmässä arkeen ja huomattaisiin niiden tärkeys. Opiskelijoiden sitoutuminen opiskeluun lähtee juurikin näistä itsetuntemuksen ja minäpystyvyyden asioista, eikä niiden merkitystä voi vähätellä. Tämä on ollut tärkeää työtä <3”

Kaikilta ryhmäläisiltä sekä henkilöstöltä on tullut toivetta siitä, että vertaisryhmätoiminta pitäisi olla mahdollista kaikille ja itse olen samaa mieltä. Nyt vuoden pilotoinnin jälkeen lähdemme suunnittelemaan vertaisryhmätoiminnan juurruttamista osaksi luovilaisten arkea. Jotain näin hienoa, arvokasta ja toivottua pitää vaalia ja edelleen kehittää.

Mukavaa ja voimauttavaa kesää!

Iida Niemelä
Ohjaaja
Hanketoimija, Pystyväksi ryhmässä PYRY -hanke
Ammattiopisto Luovi

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *