Tarinoita suomalaisista naisvankiloista, muista laitoksista ja historiantutkimuksesta.

Emma Mäkisen turvakoti 1800-luvun lopun Helsingissä

Naisvankien elämää tutkiessa esiin nousee toisinaan ”langenneiden” naisten turvakodiksi kutsuttu paikka. Osa vangeista oli viettänyt aikaa erilaisissa turvakodeissa ennen vankilaan joutumistaan, jotkut taas asuivat niissä vapauteen pääsynsä jälkeen. 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Suomessa merkittävin turvakoti oli Emma Mäkisen perustama laitos, joka sijaitsi Helsingin Merikadulla.

Naisvankilaprojektin ensimmäinen arkistomatka

Syksyllä 2020 päätin koronaviruspandemiaa uhmaten tehdä pienen tutkimusmatkan Turkuun. Olin aikeissa hakea naisvankilaprojektilleni rahoitusta, ja halusin käydä katsomassa Turun kehruuhuoneen arkistoa, jota säilytetään Kansallisarkiston Turun toimipisteessä. Tuntui mukavalta ajatella, että voisin mainita hakemuksessani asiakirjoja, joita olin oikeasti pidellyt käsissäni.

Siirtymä köyhäintaloista naisvankiloihin

Olen tutkinut köyhäintaloja viimeiset kaksikymmentä vuotta. Aihepiiri on minulle tuttuakin tutumpi: tiedän, mistä köyhäintalon (vaivaistalon) mallit tulivat Suomeen, miksi kunnat kiinnostuivat niistä, miten laitosten verkosto rakennettiin, millainen oli malliköyhäintalo ja kenen tuli johtaa sitä. Nyt on aika siirtyä eteenpäin.