Nopeasti laskien niitä oli ainakin 12 – siis TAOKilaisten esityksiä TAMK-konferenssissa. Tässä tekstissä tutustumme niistä kahteen.
TAOKilaiset alustivat muun muassa digitaalisesta hyvinvoinnista, hyvinvoivasta oppilaitoksesta, mielen hyvinvoinnista, abstraktien teemojen rakentumisesta osaamisiksi, tulevaisuudesta, toimijuudesta, toivosta, motivaatiosta, pelillisyydestä, aivorauhasta, osaamismerkeistä, kansainvälisistä hankkeistamme sekä tietenkin mustanaamiopedagogiikasta.


Jo hyvissä ajoin ennen esitystä luentosali alkaa täyttyä. Ihmisiä tulee – ja tulee. Monia vieraitakin kasvoja, TAMKin eri yksiköistä. Ville Palkisen esitys Mustanaamiopedagogiikasta osoittautuu varsin suosituksi – ja osallistujat myös hyvin aktiivisiksi ja innokkaiksi.
”Kun Mustanaamio puhuu, silloin kuunnellaan.”
Esityksen alkaessa salillinen ihmisiä istuu hiljaa. Ei kuulu kihinää tai kuiskuttelua, vaan kaikki kuuntelevat odottavina. Ja Ville kertoo – viidakon sananlaskuista, joista löytyy pedagogisia merkityksiä, toisinaan useampiakin.
Aihe herättää kysymyksiä ja keskusteluja. Salillinen yleisöä oivaltaa, mitä tarkoittaa ”Kun Mustanaamio kysyy, silloin vastataan.” Aihe saa heidät pohtimaan opettajuutta ja pedagogiikkaa syvemminkin.
- Kaikki lähti liikkeelle hieman yli kymmenen vuotta sitten. Osana Tredun media-alan opintojani törmäsin Mustanaamiopedagogiikkaan ja tein jo tuolloin tarran ja muistikirjan. Täysin omaa keksintöäni nämä pedagogiset ajatukset eivät ole, mutta vuosien varrella olen jakanut ajatuksia – ja tarroja useammissakin yhteydessä, Ville Palkinen kertoo.
Tämänkin luennon osallistujat saivat tarran läppärinsä kanteen liimattavaksi.
Kuulumisia Chilestä
Kansainvälisiä kuulumisia -osastolla Jiri Vilppola ja Juha Lahtinen kertoivat TAOKin Chilessä toteuttamasta AntofaEduca-ohjelmasta, jolle on luvassa myös jatkoa. Vuosina 2023-2024 toteutetussa Koulutusinnovaatio-ohjelmassa oli mukana 20 julkista oppilaitosta Chilestä. Keskiössä olivat heidän omat kehittymistarpeensa.
Palautekyselyn perusteella ohjelma on rohkaissut chileläisopettajia pohtimaan kriittisesti ja muokkaamaan opetusfilosofioita, kokeilemaan uudenlaisia menetelmiä ja digityökaluja sekä tiivistämään yhteistyötä kollegojen kanssa. Myös erityisopetuksen teemat ja käytännöt herättivät kiinnostusta Chilessä. Johtajat puhuvat palautteissaan muun muassa johtajuuden jakamisen kokemuksista sekä vuorovaikutuksen, dialogisuuden ja innovatiivisuuden lisääntymisestä.
Ohjelmalle on luvassa jatkorahoitusta, joten huhtikuussa käynnistetään Chilessä ohjelman toinen kierros. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan sen kuulumisia.

Teksti: Heli Antila.
Kuvat: Heli Antila ja Jiri Vilppola.
Kommentit