Ensimmäinen aamupäivä Malagan yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa pudotti meidät heti asian ytimeen: miten tuetaan ikäihmisten ja opiskelijoiden yhteisöllisyyttä asumisjärjestelyin, millä tavoin 3D-mallinnus ja pelillisyys säilyttävät kulttuuriperintöä ja miten taiteen kautta voidaan rakentaa kotoutumista. Toimintaa ei esitelty pelkästään PowerPointeilla vaan tarinoilla, kokemuksilla ja konkreettisella tekemisellä.
Keskusteluissa espanjalaisten kollegoiden kanssa nousivat esiin meillekin tutut haasteet: tekoälyn rooli opetuksessa, NEET-nuorten tavoittaminen sekä digitaaliset, nykyaikaiset ja nopeastikin muuttuvat oppimisympäristöt. Oli lohdullista ja innostavaa huomata, kuinka samanlaisten kysymysten äärellä eri puolilla Eurooppaa ollaan. Myös meidän TAMKissa kehittämämme ratkaisut digitaalisista oppimisympäristöistä, osaamismerkeistä ja inklusiivisesta pedagogiikasta herättivät kiinnostusta.
Viikon aikana syntyi paitsi äänitteitä tulevaan podcast-jaksoon, myös monta keskustelua, jotka eivät olisi koskaan syntyneet sähköpostin tai Teamsin välityksellä. Erityisen puhuttelevaksi jäi vierailun toiseksi viimeinen päivä, jolloin isäntämme Jose Jesús Delgado Pena, opettaja ja maantieteilijä, johdatti meidät Málagan historiaan kävelyttämällä meitä kaupungin katuja ja kujia ja kertomalla kaupungin historian monista vaiheista ja merkittävistä paikoista. Tämä oli eläväistä pedagogiikkaa aidossa oppimisympäristössä.
Opettajankoulutus on ennen kaikkea kohtaamista. Nyt tiedämme, keitä lähestyä, kun kiinnostava projektihaku aukeaa, ja mihin palata, kun seuraava idea kaipaa eurooppalaista näkökulmaa. Uninoviksen myötä Málagasta tuli meille osa yhteistä oppimisympäristöämme. Vierailu poiki myös kutsun syksyllä pidettävään digitaalisen pedagogiikan seminaariin. Lisää vierailusta piakkoin ilmestyvässä podcastissa – ole kuulolla!
Ville Palkinen & Jukka Kemppi
Tampereen ammattikorkeakoulu, TAOK
(Artikkelin kirjoittamisessa on käytetty tekoälyä siten, että paikan päällä tehdyt äänitallenteet litteroitiin Wordilla ja niistä tehtiin generatiivisen tekoälyn avulla blogipostauksen runko. Tä-hän tekstiin teimme luonnollisesti omia muokkauksia ja lisäyksiä.)

Kommentit