Valintakurssin suorittamalla opo-opintoihin?

Opinto-ohjaajankoulutukseen ilman aiempaa ohjausalan työkokemusta?

Yksi valintatapa on parhaillaan pilotoitava valintakurssi, jonka suorittaneista parhaat pääsevät meille ammatillisen opinto-ohjaajankoulutukseen opiskelemaan.

Voidaanko erilaisilla valintatavoilla vaikuttaa hakijoiden, opiskelijoiden ja valmistuvien monimuotoisuuteen tai osaamiseen? Tai mihin muuhun sillä voidaan vaikuttaa?

Entä miten valintojen aiheuttamaa resurssointia – niin rahallista kuin työmäärällistä voidaan vähentää tinkimättä valittujen opiskelijoiden opiskeluvalmiuksista tai ammattiin soveltumisesta? Nämä eivät ole ollenkaan mitään uusia kysymyksiä korkeakoulusektorilla viimeisten vuosien aikana.

Yksi valintatapa muiden joukossa on valintakurssi, jonka suorittaneista parhaat pääsevät koulutukseen opiskelemaan. Tätä pilotoidaan parhaillaan Tampereen ammatillisen opettajakorkeakoulun opinto-ohjaajankoulutuksen haussa.

Valintakurssi on parhaillaan käynnissä. Sitä ilmoittautui suorittamaan kaikkiaan 336 hakijasta 319. Opo-koulutukseen valitaan 23 parhaiten kurssin suorittanutta hakijaa. Vertailun vuoksi samaan koulutukseen haki vuotta aiemmin 73 hakijaa ja vuonna 2021 99 hakijaa. Uusi valintatapa selvästi kiinnostaa.

Miksi se kiinnostaa? Uusi valintatapahan on huomattavasti työläämpi hakijalle kuin aiempi. Viime vuosina on riittänyt sähköisen hakulomakkeen täyttäminen ja liitteiden lisääminen Opintopolussa. Nyt täytyy varata yli sata tuntia omaa aikaa opiskeluun, lukea materiaaleja ja tehdä vaadituissa aikaraameissa tehtäviä. Silti erinomainenkaan suoritus ei takaa valituksi tulemista.

Oppilaitoksissa, muussa työelämässä ja työelämän ulkopuolella on iso joukko opettajan pätevyyden omaavia, erilaisissa tehtävissä toimivia opinto-ohjaajan työstä haaveilevia osaajia. Jos heillä ei ole ohjaustyön kokemusta tai ohjausalan koulutuksia suoritettuna, he eivät ole saaneet tarvittavia lisäpisteitä aiempien vuosien haussa.

Nyt heillä on tasavertainen mahdollisuus päästä opinto-ohjaajan koulutukseen kaikkien muiden kanssa. Iästä ja kokemuksesta riippumatta. Olettaa saattaa että tällä on iso vaikutus haun kiinnostavuuteen tänä vuonna.

Valintakurssin suorittamisaika päättyy 6.3.2023 ja valinnat julkaistaan 21.3.2023. Tulemme kysymään kaikilta hakijoilta kokemuksia ja palautetta ja teemme tutkimusta vastausten pohjalta. Analysoimme myös resurssien käytön verrattuna aiempaan valintapaan.

Jännittävää nähdä, mitä tuloksia pilotoimamme valintatapa tuottaa!

Pysy kanavalla, palataan asiaan!

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *