Hyvinvointikirje – Etäopiskelun opiskelutaidot

Yliopisto työskentelee etänä, ja poikkeuksellinen tilanne on muuttanut monen opiskelijan arkea. Toisaalta etäopiskelu on useimmille jo tuttua, nyt sitä tehdään vain enemmän. Etätyöskentelytilanteessakin kannattaa huolehtia hyvistä opiskelukäytänteistä ja turvautua hyviksi ja itselle sopiviksi havaitsemiinsa opiskelutapoihin.

Uusi tilanne saattaa asettaa haasteen uusien toimintatapojen ja opiskelutaitojen kehittämiselle. Opintopsykologit ovat kirjoittaneet Opiskelijan oppaaseen opiskelutaidoista hiljalleen täydentyvän kokonaisuuden, josta saat vinkkejä alkuun pääsemiseen opiskelutaitojen kehittämisessä.

Tässä poikkeustilanteessa on hyvä tarkastella myös omaa suhdetta etätyöskentelyyn, kun opiskelu- ja työarki rakentuu sen varaan. Etätyö on arkea jatkossakin – ehkä huomaat ja kehittelet poikkeustilan aikana työskentelytapoja ja toimintamalleja, joista on iloa myös myöhemmin. Opintopsykologit ovat juuri julkaisseet uuden Etäopiskelun opiskelutaidot -sivun, josta löydät vinkkejä sujuvan arjen rakentamiseen.

Aikaansaamisen vaikeudet ovat hyvin tavallinen haaste opiskelijoilla, ja jatkuvan etätyöskentelyn tilanteessa nämä haasteet saattavat kasvaa erityisesti silloin, jos olet esimerkiksi tottunut työskentelemään kirjastossa tai muualla kodin ulkopuolella, tai hyödyntämään sosiaalisia suhteita työskentelyn tukena. Tällöin on erityisen tärkeää järjestää itselleen erillinen työskentelypiste, jos suinkin mahdollista, sekä kiinnittää erityistä huomiota työ- ja vapaa-ajan selkeään erottamiseen. Voit esimerkiksi tehdä ”työmatkan” tekemällä pienen kävelykierroksen ennen työskentelyn aloittamista. Tämä fyysinen siirtymä orientoi myös mieltäsi työskentelyn aloittamiseen. Työskentelyn päätteeksi voit tehdä ”kotimatkan” kiertämällä saman kierroksen toiseen suuntaan. Tämä auttaa sinua siirtämään mielesi vapaa-ajalle.

Sosiaalisia suhteita voit hyödyntää työskentelyn tukena myös etänä esimerkiksi sopimalla yhteisiä työskentelyn aloitus ja/tai lopetuskokoontumisia tai kahvitaukoja jonkin sähköisen välineen välityksellä. Tämä mahdollistaa myös ajatusten vaihdon opiskeltavasta asiasta, opiskelun sujumisesta, toimivista opiskelutekniikoista, tai ihan muista asioista kuin opiskelusta, mitä sitten tarvitsetkin. Jos aikaansaaminen mietityttää sinua, voit kuunnella Psykopodiaa-podcastin, jossa keskustellaan aikaansaamisesta, motivaatiosta ja tavoitteista psykologi Satu Pihlajan kanssa.

Aikaansaamisessa yksi keskeinen asia on toimivat tavoitteet. Voit harjoitella tätä miettimällä jotakin sinulle tärkeää arvoa tai elämänaluetta (esim. ihmissuhteet, opiskelu, hyvinvointi), johon liittyvän tavoitteen haluaisit asettaa. Pohdi tavoitetta kysymällä itseltäsi, millainen tavoite veisi sinua toivomaasi suuntaan ja tarjoaisi sinulle sopivasti haastetta. Aseta itsellesi 1-3 tällaista tavoitetta ja kirjoita ne ylös.

Tarkista vielä, että tavoitteesi ovat lähestymistavoitteita, eli kuvaavat jotakin, mitä kohti haluat mennä tai mitä haluat lisää elämääsi (esim. jos haluat eroon sotkuisesta kodista, käännä se lähestymistavoitteeksi niin, että toivot siistiä kotia). Ovathan tavoitteesi myös arvojesi mukaisia, tai eivät ainakaan ristiriidassa tärkeimpien arvojesi kanssa? Ovathan tavoitteesi asetettu itsellesi ja sellaisia, että voit itse vaikuttaa niiden toteutumiseen? Voimme esimerkiksi toivoa parempaa säätä tai toisenlaista toimintaa kumppaniltamme, mutta silloin emme aseta tavoitetta itsellemme. Tarkista vielä, että tavoitteesi ovat konkreettisia ja tarkasti määriteltyjä, aikaan sidottuja ja mitattavissa. Lopuksi mieti, miten voit seurata tavoitteissasi etenemistä viikoittain.

Voimia etätyöskentelyyn toivottavat opintopsykologit Taija, Sonja, Simo ja Eero

 

Lopun harjoitus tavoitteiden asettamisesta on lainattu Satu Pihlajan (2018) Aikaansaamisen taika, Näin johdat itseäsi -kirjasta.

 

Opintopsykologit kirjoittavat tämän kevään aikana hyvinvointikirjeitä opiskelijoiden ja koko yliopistoyhteisön hyvinvoinnin ja etätyöskentelyn tueksi. Kaikki kevään hyvinvointikirjeet löydät Ryhmäohjaus-tiedotuskanavalta.

Huomaathan, että opintopsykologinen ohjaus ja muut yhteiset ohjauspalvelut ovat käytettävissäsi myös etätyöskentelyn aikana. Lisätietoa löydät Opiskelijan oppaasta.

Etätyöskentelyn opiskelutaidot ja muut opiskelutaitosivut löydät Opiskelijan oppaasta.

 

Lue seuraavaksi