Uutisia ei tarvitse seurata jatkuvasti eikä kaikkialta. Moni saattaa olla jo huomannut turtuneensa jatkuvaan koronaviestintään ja jättäneensä itsehoitovinkkien ja koronaviestinnän hetkeksi sivummalle. Jatkuva koronaviestinnän ja hyvinvointivinkkien seuraaminen voi ruokkia esimerkiksi ahdistusta tai saada pohtimaan pitäisikö ahdistua enemmän tai pitää huolta itsestään vielä paremmin.
On toki hyvä olla yleisesti kartalla siitä mitä tapahtuu ja millaisia toimintaohjeita viranomaiset antavat. Uutistulvan seuraamista on kuitenkin hyvä rajata vaikka yhteen tai kahteen kertaan päivässä ja seurata uutisia vain muutamasta luotettavasta lähteestä. Välillä voi myös ottaa kokonaan parin päivän tauon uutisten seuraamisesta. Tällöin voi sopia vaikka jonkun läheisen kanssa, että hän ottaa yhteyttä, jos uutisissa on jotakin niin merkittävää, että siitä on syytä tietää tauon aikana.
Hyvinvointia ei tarvitse, eikä voi, suorittaa. Vaikka näitä muistutuksia ja vinkkejä omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen on nyt paljon tarjolla, se ei tarkoita sitä, että jokaisen on nyt ryhdyttävä suorittamaan uutta ja terveellisempää elämää.
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, mutta jos alat nyt suorittamaan sitä ottamalla ohjelmaan aamujumpan, metsäkävelyn lounasaikaan, iltapäivän joogahetken ja mindfulnessharjoituksen päivän päätteeksi, puhumattakaan entistä terveellisemmästä ruokavaliosta ja aktiivisemmasta yhteydenpidosta läheisiin, voi tuo hyvinvoinnin suorittaminen jo kääntyä itseään vastaan aiheuttamalla sinulle stressiä, paineita ja epäonnistumisen mahdollisuuksia.
Kaikki nuo edellä luetellut asiat ovat hyviä tapoja huolehtia hyvinvoinnista, mutta sinun ei ole tarpeen tehdä niitä kaikkia. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on erityisen tärkeää näin poikkeusolojen aikana, mutta sen voi tehdä monella tavalla hyvin. Etsi ja kokeile itsellesi sopivia tapoja ja tee niistä rutiineja.
Kaikkein tärkein ohje omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen onkin seuraava: tee niitä asioita, joista pidät! Voit tehdä vaikka listan asioista, jotka tuottavat sinulle iloa ja virkistystä, asioista, joita tykkäät tehdä. Ne voivat olla isompia ja pienempiä, sillä erilaisissa tilanteissa tarvitsemme eri kokoisia kivoja juttuja. Joskus on mahdollisuus tehdä viikonloppuretki, joskus on aikaa kunnon lenkkeilyyn ja saunomiseen, ja joskus taas on aikaa vain hetkeen lempiteen ja hyvän kirjan kanssa.
On myös hyvä, jos listallasi on keskenään erilaisia asioita, sillä kokonaisvaltaiseen palautumiseen tarvitsemme erilaisia mukavia asioita. Osa voi olla aktiivisempaa tekemistä ja osa taas enemmän lepoa ja arjesta irtautumista. Opiskelun ja aivotyön vastapainona mielemme tykkää usein jostakin käsillä tekemisestä, vaikka ruoan laitosta tai käsitöistä, sillä silloin edistymistä, konkreettista tulosta ja onnistumisia tulee tavallisesti melko nopeasti. Myös liikunnalliset harrasteet, musiikkiharrastus sekä yhteyden pitäminen kavereihin ja läheisiin ovat usein hyvää vastapainoa ajattelutyölle.
Mitä sitten tykkäätkin tehdä, tee näitä mukavia asioita joka päivä. Sinun ei tarvitse antaa itsellesi kymmentä hyvinvointilupausta, mutta jos annat yhden, se voisi olla vaikka tämä: teen ainakin yhden mukavan asian joka päivä.
Virkistäviä hetkiä mukavien asioiden parissa toivottavat opintopsykologit Taija, Sonja, Simo ja Eero
Opintopsykologit kirjoittavat tämän kevään aikana hyvinvointikirjeitä opiskelijoiden ja koko yliopistoyhteisön hyvinvoinnin ja etätyöskentelyn tueksi. Kaikki kevään hyvinvointikirjeet löydät Ryhmäohjaus-tiedotuskanavalta.
Huomaathan, että opintopsykologinen ohjaus ja muut yhteiset ohjauspalvelut ovat käytettävissäsi myös etätyöskentelyn aikana. Lisätietoa löydät Opiskelijan oppaasta.
Etätyöskentelyn opiskelutaidot ja muut opiskelutaitosivut löydät Opiskelijan oppaasta.