Mistä apua, kun kohtaat kriisin?

Henkilökohtaisen elämän kriisit tai kansainväliset kriisit koskettavat meitä eri tavoin. Esimerkiksi vaikeat kokemukset, menetykset, ilmastonmuutos ja sota voivat olla sellaisia tilanteita, joihin meillä ei ole valmista toimintamallia.

On tavallista, että erityisesti alkuvaiheessa keho ja mieli reagoivat monella tapaa. Voit kokea muutoksia unessa, ruokahalussa tai vireystilassasi. Usein herää erilaisia tunteita, kuten pelkoa, surua ja vihaa. Ahdistus ja huoli voivat olla jatkuvasti mielessä. 

 Kriisin keskellä on tärkeää pyrkiä huolehtimaan omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Huomio kannattaa kiinnittää oman arjen jatkamiseen. Oloa voi helpottaa tekemällä mukavia ja rauhoittavia asioita, esimerkiksi ulkoilu tai lämmin suihku. Älä jää huoliesi kanssa yksin, vaan juttele ystävien ja läheisten kanssa. Mikäli huolet kuormittavat kovasti tai häiritsevät merkittävästi opiskeluun keskittymistä, nämä tahot tarjoavat tukea matalalla kynnyksellä: 

 Jos ahdistus hallitsee elämääsi tai tilanne horjuttaa mielenterveyttäsi, et saa nukuttua, arjessa toimiminen ei onnistu tai aiempi mielenterveyden häiriö pahenee, hae ammattiapua terveydenhuollosta. Apua saat esimerkiksi kotikuntasi terveysasemalta, YTHS:ltä tai nykyiseltä hoitotaholtasi, jos sellainen on.  

 Opintopsykologit tukevat yliopistoyhteisöä kriisitilanteissa esimerkiksi tarjoamalla tukea tutkinto-ohjelmille ja henkilökunnalle huolestuneiden opiskelijoiden kohtaamiseen. Opintopsykologit eivät tarjoa kriisiapua, sillä opintopsykologin vastaanotolle on tyypillisesti jonkin verran jonoa, minkä vuoksi reagoiminen nopeasti opiskelijan kriisitilanteeseen ei ole mahdollista. Opintopsykologin yksilövastaanotolla työskennellään opiskelutaitojen ja opiskelukykyyn liittyvien asioiden vahvistamiseksi. Opintopsykologista ohjausta tarjotaan vain ajanvarauksella. Ajanvarausta voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta opintopsykologit.tau@tuni.fi