Tunnetko itsesi yksinäiseksi?

Noin joka neljäs korkeakouluopiskelijoista tuntee itsensä yksinäiseksi. Yksinäisyys koskettaa kaikkia jossakin kohtaa elämää eikä sitä tarvitse hävetä. Omaan tilanteeseen voi joskus tuntua vaikealta, tai jopa mahdottomalta, vaikuttaa. Sinun ei kuitenkaan tarvitse selvitä yksin: apua ja tukea on saatavilla.

On olemassa erilaisia tapoja, joilla voit löytää yliopistosta uusia kavereita. Oletko jo tutustunut Intran Vertaistuki ja Opiskeluyhteisö ja -kaverit sivuihin? Sivuilta löydät tietoa mm. Myötätuntomentoroinnista ja StudyBuddy-Moodlesta. Tutustu myös TREYn piirissä toimiviin ainejärjestöihin, kiltoihin ja harrastekerhoihin ylioppilaskunnan sivuilla.

Jos kuitenkin olet kokenut itsesi yksinäiseksi jo pidempään, etkä ole löytänyt tilanteeseen ratkaisua, voisit hyötyä yksilöllisestä yksinäisyystyöskentelystä. Työskentely koostuu yksilöllisestä keskustelutuesta ohjauksen ammattilaisen kanssa yhdistettynä aktiiviseen itsenäiseen työskentelyyn Yksinäisyys-työkirjan avulla käyntien välissä. Keskustelutuki pitää sisällään yhteensä 6 lähi- tai etätapaamista.

Työskentelyssä keskitytään mm. oman yksinäisyyden kokemuksen ymmärtämiseen ja itsetuntemuksen lisäämiseen, omien ajatusten, tulkintojen, uskomusten ja toimintatapojen tarkasteluun, omien toiveiden ja rajojen sanoittamiseen sekä yksinäisyyden kokemuksen lievittämiseen. Työskentely perustuu HelsinkiMission yksinäisyystyöskentelyn malliin.

Yliopiston yhteisten ohjauspalveluiden ohjaajat tarjoavat mahdollisuuden yksilölliseen yksinäisyystyöskentelyyn. Voit kysyä vapaita aikoja opiskelijanohjaus.tau@tuni.fi -sähköpostiosoitteesta.

Myös Helsinki Missio tarjoaa vastaavaa keskusteluapua ja muuta tukea yksinäisyyteen. Tutustu myös Nyyti ry:n ja HelsinkiMission Yksinäisyystyö korkeakouluissa -hankkeen vertaisryhmiin ja muuhun toimintaan.