Opehaku kiinnostaa – mikä askarruttaa?

Mies pohtii jotain kahvikuppi kädessään

Mietitkö opettajaopintoihin hakemista? Tässä kirjoituksessa vastaamme muutamiin hakijoitamme usein askarruttaviin kysymyksiin.

Mikä on ammatillisten opettajaopintojen tavoite?

Ammatillisessa opettajankoulutuksessa voit kehittyä oppimisen ohjaajana ja kasvattajana sekä työyhteisön ja yhteiskunnan jäsenenä. Ammatillisen opettajankoulutuksen suorittaneella on valmius: 1) ohjata erilaisten opiskelijoiden oppimista ja 2) kehittää opetusalaansa ottaen huomioon työelämän ja ammattien kehittyminen (A 1128/2014, 6. §).

Minkäikäinen voi hakea opiskelemaan ammatillisia opettajaopintoja?

Hakijoiden ylä- tai alaikärajaa ei ole määritelty. Sen sijaan kolmen vuoden tai joillain tutkinnoilla (esim. sairaanhoitaja AMK, sosionomi AMK) 5 vuoden työkokemusvaatimus on ehdoton vaatimus. Yhteisten tutkinnonosien opettajaksi aikovilla ei taas ole työkokemusvaatimusta.

Opinnot toteutetaan elinikäisen oppimisen hengessä, joten kaikenikäiset opiskelijat ovat tervetulleita mukaan opintoihin.
Jos sinua kiinnostaa tietää niin hakijoista kuin valituistakin, niin Opeke-hankkeessa asiaa tutkittiin. Tästä artikkelista löydät lisätietoja hakijoista.

Onko kasvatustieteen perusopintojen suorittamisesta hyötyä?

Kasvatustieteen perusopintojen suorittamisesta on hyötyä sekä hakuvaiheessa, että itse opiskelussa. Perusopintojen myötä orientoidut opiskeluun ja muistutat mieleesi kasvatustieteen perusteoriat. 60 opintopisteen laajuiset ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot sisältävät myös sisällöllisesti kasvatustieteen perusopintojen teemat.

Onko tohtori ylikoulutettu hakemaan opeopintoihin?

Ei ole. Jos tohtorikoulutuksen suorittanut osallistuu työtehtävissään ammatillisen opettajan työtä vastaaviiin koulutustehtäviin, hänen nimenomaan kannattaa suorittaa opettajan pedagogiset opinnot. Myös esimerkiksi kansalais- ja työväen opistojen opettajat hyötyvät opinnoista, myös palkkauksessa. Hakijan oma tausta määrittelee hakukelpoisuuden.

Millainen on koulutuksen sisältö?

Ammatilliseen opettajankoulutukseen kuuluu kasvatustieteellisiä perusopintoja, ammattipedagogisia opintoja, opetusharjoittelua ja muita opintoja (A 1129/2014, 2. §).

Opintojen rakenne

Ammatillisessa opettajankoulutuksessamme on tarjolla seuraavat opiskelumuodot:
• Monimuotoinen opiskelu Tampereella
• Tekniikan ja luonnontieteiden opetukseen suuntautuva monimuotoinen opiskelu Tampereella
• Monimuotoinen opiskelu Itä-Suomessa (kokoontumiset Lappeenrannassa ja Savonlinnassa)
• Monimuotoinen opiskelu Porissa
• Monimuotoinen opiskelu Seinäjoella
• Verkko-opiskelu
• Monimuotoinen englanninkielinen opiskelu Tampereella (erillisvalintaryhmä) / Programme in English in Tampere (seperate admission group)

Tarkemmat tiedot opiskelun käytännöistä ja eri paikkakuntien opiskelumuodoista löydät verkkosivuiltamme.

Opintojen kesto määräytyy opiskelijan aiemman osaamisen ja henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.

 

Teksti: Heli Antila

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *