Kansainväliset kriisit, kuten esimerkiksi sota ja pandemia, koskettavat meitä eri tavoin. On tavallista, että erityisesti alkuvaiheessa herää erilaisia tunteita, kuten pelkoa, surua ja vihaa. Ahdistus ja huoli voivat olla jatkuvasti mielessä. Aluksi mielessä on usein paljon kysymyksiä, tiedontarve on suuri ja uutisia tulee seurattua jatkuvasti.
Kriisien keskellä on tärkeä huolehtia omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Huomio kannattaa kiinnittää oman arjen jatkamiseen ja tarvittaessa rajoittaa median seuraamista. Oloa voi helpottaa tekemällä mukavia ja rauhoittavia asioita, esimerkiksi ulkoilu tai lämmin suihku.
Älä jää huoliesi kanssa yksin, vaan juttele ystävien ja läheisten kanssa. Mikäli huolet kuormittavat kovasti tai häiritsevät merkittävästi opiskeluun keskittymistä, nämä tahot tarjoavat tukea matalalla kynnyksellä:
- Yliopistoyhteisössä yliopistopastorit tarjoavat keskusteluapua vakaumuksesta riippumatta. Löydät yhteystiedot Opiskelijan käsikirjasta Seurakuntien oppilaitostyö -sivulta
- Tampereen alueella Kriisikeskus Osviitta tarjoaa keskustelutukea nopeasti, ilman lähetettä tai diagnoosia ja maksutta
- Valtakunnallinen Mieli ry:n kriisipuhelin: https://mieli.fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin/
- Valtakunnallinen SekasinChat: https://sekasin.fi/
- Tukinetistä tukea elämän eri kriisitilanteisiin: tukinet.net
Jos ahdistus hallitsee elämääsi tai tilanne horjuttaa mielenterveyttäsi, et saa nukuttua, arjessa toimiminen ei onnistu tai aiempi mielenterveyden häiriö pahenee, hae ammattiapua terveydenhuollosta. Apua saat esimerkiksi kotikuntasi terveysasemalta, YTHS:ltä tai nykyiseltä hoitotaholtasi, jos sellainen on.
Opintopsykologit tukevat yliopistoyhteisöä kriisitilanteissa esimerkiksi tarjoamalla tukea tutkinto-ohjelmille ja henkilökunnalle huolestuneiden opiskelijoiden kohtaamiseen. Opintopsykologit eivät tarjoa kriisiapua, sillä opintopsykologin vastaanotolle on tyypillisesti jonkin verran jonoa, minkä vuoksi reagoiminen nopeasti opiskelijan kriisitilanteeseen ei ole mahdollista.
Opintopsykologin yksilövastaanotolla työskennellään opiskelutaitojen ja opiskelukykyyn liittyvien asioiden vahvistamiseksi. Opintopsykologista ohjausta tarjotaan vain ajanvarauksella. Ajanvarausta voi tiedustella sähköpostitse osoitteesta opintopsykologit.tau@tuni.fi.