Sosiaaliset taidot teknologian taustalla
Vaikka tapahtuman ytimessä oli teknologia ja sen edistysaskeleet, yksi keskeisistä viesteistä oli sosiaalisten ja työelämän metataitojen merkitys. Korkean teknologian alalla ei riitä, että osaamme ohjelmoida, suunnitella ja innovoida – meidän tulee osata viestiä, johtaa ja tehdä yhteistyötä. Etenkin monitieteisissä ja kansainvälisissä projekteissa nämä taidot ovat välttämättömiä. Innovaatio syntyy usein monialaisessa yhteistyössä, minkä vuoksi yrittäjyystaitojen integroiminen koulutukseen nähtiin tarpeellisena.
Eurooppa valmistajana ja kaupallistajana
Tapahtumassa esitettiin huoli siitä, että Euroopan vahva tutkimusosaaminen ei muutu riittävästi kaupallisiksi menestystuotteiksi. Innovaatioita kehitetään korkeakouluissa ja tutkimuslaitoksissa, mutta niiden kaupallistaminen jää jälkeen erityisesti Yhdysvaltoihin ja Aasiaan verrattuna.
Jatkuvasti kehittyvien teknologioiden osaajien puute ja kilpailu resursseista ovat myös merkittäviä haasteita. Alueen kilpailukykyä voitaisiin parantaa investoimalla tuotantokapasiteettiin ja infrastruktuuriin. Tämä vahvistaisi Euroopan asemaa korkean teknologian valmistajana.
Osaajien jatkokoulutuksen merkitys
Teknologian kehitys on nopeaa, ja nykyiset osaajat tarvitsevat jatkuvaa jatkokoulutusta päivittääkseen osaamistaan. Esimerkiksi tekoälyn, robotiikan ja bioteknologian kaltaiset alat vaativat yhä syvempää erikoisosaamista, mutta myös kykyä omaksua uusia teknologioita nopeasti.
Tapahtumassa korostettiin erilaisten koulutusratkaisujen merkitystä. Modulaariset paketit mahdollistavat osaamisen päivittämisen joustavasti työuran aikana. Tämä voisi tarjota ratkaisun myös eurooppalaisen työvoiman osaamisvajeeseen ja edistää innovaatioiden käytännön soveltamista.
Meillä oli myös mahdollisuus esitellä TAMKin tapoja toteuttaa ja edistää jatkuvan oppimisen palveluja, sekä RoboKop-hanketta, jossa toteutettiin kolmen oppilaitoksen yhteistyönä (TAU, TAMK ja TAKK) robotiikan ja konetekniikan pilottikoulutus. Iina Niemisen pitämä esitys herätti kuulijoissa mielenkiintoa mahdolliseen kansainväliseen koulutusyhteistyöhön.

Pitäisikö TAMKissa kehittää modulaarisia jatkokoulutuspaketteja?
Jäimme pohtimaan, voisimmeko tarjota aktiivisemmin ammattilaisille suunnattuja modulaarisia jatkokoulutuspaketteja, jotka keskittyisivät esimerkiksi tekoälyyn, datan hallintaan tai kestäviin teknologiaratkaisuihin? Tällaiset paketit voisivat olla merkittävä lisä sekä alueelliselle että kansainväliselle teknologiaosaamiselle.
Lisäksi olisi tärkeää integroida näihin koulutuksiin pehmeitä taitoja ja yrittäjyysnäkökulmaa, jotta osaajamme olisivat valmiita viemään innovaationsa kaupallisiksi menestystarinoiksi. TAMKilla on jo nyt vahva asema koulutuksen kentällä, mutta tämänkaltaiset ratkaisut voisivat viedä meitä merkittävästi eteenpäin korkeakoulujen ja yritysten yhteistyössä.
EIT Deep Tech Skills Days 2024 jätti paljon ajattelemisen aihetta. Jos haluamme pysyä mukana teknologian kehityksen eturintamassa, meidän on paitsi panostettava tutkimukseen myös varmistettava, että osaajat saavat jatkuvasti uusia taitoja ja työkaluja käyttöönsä. Tässä korkeakouluilla on keskeinen rooli.
Lue lisää koulutuksesta: RoboKop – Robotiikan ja konepajateollisuuden koulutuspolku | Tampereen korkeakouluyhteisö
Lue lisää EIT Tech Talentista: EIT Deep Tech Talent Initiative
Teksti: Topi Talvitie ja Iina Nieminen
Kuvat:
Kuva 1: EIT Deep Tech Talent arkisto
Kuva 2: Topi Talvitie
Kommentit