EU-hankkeen sidosryhmän edustajana verkottumassa ja oppimassa

Kuva tiiliseinästä, jossa lukee "Circlab".
Circlab sijaitsee Torsbyn kunnassa ja siellä tehdään 3D tulostamista sekä testaus- ja kehitystyötä.

Interreg Europe hankkeet tuovat ihmisiä yhteen jakamaan innovaatioita ja kestäviä ratkaisuja. Sain tilaisuuden osallistua sidosryhmän edustajana PLASTIX-hankkeen järjestämälle matkalle Värmlantiin syyskuussa. Metsäteollisuus on alueella erittäin tärkeä ja vierailu oli erinomainen tilaisuus verkottua myös paikallisten toimijoiden kanssa.

Muovihaaste on Euroopassa merkittävä

PLASTIX (Plastics Revolution for European Regions) hankkeessa paneudutaan muovijäteongelmaan hyviä käytänteitä ja ratkaisuja jakamalla. Muovihaaste on sama kaikkialla Euroopassa ja vihreään siirtymään kohti kiertotaloutta tarvitaan monia erilaisia ratkaisuja (mm. materiaalikierron tehostaminen, uudelleenkäytettävyyden parantaminen, uudet biopohjaiset materiaalit). Lisäksi ratkaistavana on esimerkiksi mikromuovien aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat.

Kehittäminen on tehokkainta, kun siinä on koko arvoketju mukana ja näin PLASTIX-hankkeessa toimitaan. Korkeakoulut uuden tiedon tuottajina ovat tärkeä osa myös muovien arvoketjua valmistajien, kierrättäjien ja käyttäjien lisäksi.  PLASTIX- hankkeen taustalla ovat EU:n strategiat ja ohjelmat ja sen tuloksena aluepoliittiset ohjauskeinot paranevat, mikä taas johtaa toivottavasti muovien käytön kestävyyden parantamiseen.

Tärkeimmät opit

Englanniksi verkottumistapahtuman nimi on ’On-Site Deep Dive (OSDD)’ eli paikan päällä tapahtuvaa syväsukellusta. Paikkana oli Karlstad Värmlannissa ja järjestävänä organisaationa Paper Province, joka on paikallinen sellu- ja paperiteollisuutta tukeva klusteri.

Karlstad Energi kertoi omassa esityksessään seuraavia lukuja:

  • 3 miljoonaa tonnia muovin raaka-ainetta tulee Ruotsissa markkinoille vuosittain (tieto vuodelta 2019), mikä tarkoittaa 120 kg muovia jokaista ruotsalaista kohden vuodessa
  • vuosien 2010 ja 2017 muovin käyttö lisääntyi noin 30 kg per asukas
  • vain 10 % muovista kierrätettiin vuonna 2020

Erilaisia kehittämisprojekteja on käynnistetty muovin osalta kuten kotilajittelun tehostaminen, paperisen ”Sop-pösenin” lanseeraaminen muovipussien sijaan, yrityksille tarjottava neuvonta, sekä kovamuovin kerääminen jäteasemilla. Ei mitään ”rakettitiedettä” mutta tärkeitä askeleita eteenpäin.

Blue Ocean Closures esitteli kehittämiänsä kuitupohjaisia tuotteita, jolla voidaan korvata esimerkiksi muoviset korkit pakkauksissa. Ensimmäiset korkit ovat tulleet kauppojen hyllylle Ruotsissa. Isompaa pakkausalan toimijaa edusti Stora Enso, ja pakkausten käyttäjää IKEA, jotka kertoiva kestävyyden parantamiseen tähtäävästä kehitystyötään.

Korkeakoulutoimijana tärkeä oli myös vierailu Karlstad University:n kampukselle, kestävämpää pakkaamista tutkivan professorin esitys ja vierailu Circlab:iin sekä Karlstad Innovation Parkiin. Alueella yhteistyö näyttäisi sujuvan eri toimijoiden kesken.

Mitä itse pääsin kertomaan

Jokainen sidosryhmän edustaja valmisteli yhden kalvon, jossa vastasi seuraaviin kysymyksiin: Keitä me olemme? Mitä tarjoamme? Edut? Avaintulosindikaattorit? Tulevaisuuden ideat? Haasteet?

Kerroin, että teemme TKI-projekteja, joihin haemme rahoitusta ja joihin tarvitsemme partnereita. Haasteena toin esiin, että on ollut vaikeaa löytää partnereita, joilla olisi ydinosaamisena kuluttajien käyttäytymisen tutkiminen kierrätyksen näkökulmasta ”consumer engagement”.

Lopuksi

Kolmipäiväinen matka sidosryhmän edustajana oli luksusta: kustannukset kattoi ja käytännön asiat hoiti PLASTIX-projekti, matkaseura oli mitä parhainta, esitykset ja tapaamiset mielenkiintoisia ja hyödyllisiä oman työn ja kehittymisen näkökulmasta.

PLASTIX-hankkeessa on 10 partneria ja sitä vetää Itämeri-instituutti. Lisätietoa hankkeesta löytyy täältä:

PLASTIX – Plastics Revolution for European Regions | Interreg Europe – Sharing solutions for better policy

 

Teksti: Silja Kostia, yliopettaja, Soveltavan tutkimuksen keskus (ARC)

Kuva: Silja Kostia

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi