OHITE-hanke - Jatkuvan oppimisen tarpeet kestävän ja hiilineutraalin teollisuuden kehittämiseksi

Näyttö, jossa on koodia sekä oksista koottu sydän hiekalla.

OHITE-hanke alkoi 1.4.2024 ja jatkuu 31.3.2026 asti. Hankkeen tavoitteena on kartoittaa kolmen teollisuudenalan (tekstiili- ja muoti-, biotuote- ja konepajateollisuus) koulutustarpeet ja tunnistaa, miten tarjolla olevat koulutukset vastaavat näihin tarpeisiin. Lisäksi hankkeessa etsitään hyviä käytäntöjä, tunnistetaan puuttuvia koulutuselementtejä sekä ennakoidaan tulevaisuuden osaamistarpeita. Hankkeen koordinaattorina on Tampereen ammattikorkeakoulu Oy ja osatoteuttajina Lab-ammattikorkeakoulu Oy ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy.

Hankkeen ensisijainen tavoite on kartoittaa ja päivittää teollisuuden jatkuvan oppimisen tarpeet. Tämä työ keskittyy osaamisvaatimuksiin, jotka vaihtelevat toimialakohtaisista erityistarpeista yleisiin osaamisalueisiin, kuten hiililaskentaan, digitalisaatioon tai elinkaariajatteluun.

Yhteisestä työpajasta näkemystä ja synergiaa

Yhteinen työpaja Lab-ammattikorkeakoulussa 27.9. pureutui muiden toimijoiden tekemiin aiempiin osaamiskartoituksiin hankkeen kolmelta teollisuudenalalta ja elinikäisen oppimisen kentän kirjavuuteen sekä hankkeen että oppijan näkökulmasta. Lisäksi suunniteltiin teollisuudenalakohtaisia täydentäviä osaamiskartoituksia, joihin aiempien osaamiskartoitusten analyysi antoi hyvän pohjan.

Työpajassa kuultiin myös Auri Koholan, Suomen Tekstiili & Muoti ry asiantuntijan, esitys tekstiili- ja muotialan osaamistarpeista sekä Vera Hallikaisen, Puunjalostusinsinöörit ry, puheenvuoro aiheesta ”Kokemukset kentältä ja palautteet ForestBioFacts -oppimisalustasta.”

Esimerkiksi tekstiili- ja muotialalla on tunnistettu tarve täydennyskoulutukselle etenkin metataitojen kehittämisessä. Samalla toimihenkilöt kaipaavat koulutusratkaisuja, jotka eivät ole sidottuja aikaan tai paikkaan. Biotuoteteollisuudessa taas on huomattu, että vastavalmistuneiden perustaidot ja työelämätaidot kaipaavat vahvistamista. Alalla nähtiin tärkeäksi tulevaisuudessa vihreän siirtymän ja kiertotalouden osaamisen vahvistaminen. Lisäksi kansainväliset harjoittelut ja ulkomaiset opintojaksot laajentavat merkittävästi opiskelijoiden näkökulmaa ja parantavat heidän valmiuksiaan vastata alan globaaleihin vaatimuksiin. Suomen kielen taito on myös tärkeä työturvallisuuden ja operatiivisen toiminnan kannalta, mikä korostaa tarvetta vahvistaa kielellistä osaamista.

Yhteistyön tulevaisuus ja verkostojen tärkeys

OHITE-hankkeen työskentely on alkuvaiheessa, mutta jo nyt on selvää, että strateginen verkostoituminen ja alan osaamistarpeisiin vastaaminen luovat perustan menestykselliselle ja kestävälle teollisuudelle. Yhteistyö ei vain vahvista yksittäisiä yrityksiä, vaan se parantaa koko teollisuuden kilpailukykyä globaalisti. Lisäksi se tarjoaa selkeän suunnan vihreän siirtymän toteuttamiseksi – oppimisen ja kehittymisen kautta.

Teksti: Yulia Sergeeva, TAMK, Anne-Marie Tuomala, Lab-ammattikorkeakoulu, Anna Dunderfelt, Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu, XAMK

Kuva: iStock

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *