Sosionomiopiskelijan kevätterveiset

.
Sosionomiopiskelija Veera Hintsala.

Olen opiskellut Tampereen ammattikorkeakoulun sosionomilinjalla viime syksystä asti. Kiteyttäisin tähänastiset opinnot kahteen sanaan: vuorovaikutus ja ryhmädynamiikka. Sosionomit opiskelevat paikan päällä ja yhdessä. Lähes joka tunnilla tehdään ryhmäharjoituksia ja parikeskusteluja, tutkielmat ja tentitkin tehdään useammin ryhmässä kuin yksin.

Aloin huomata syksyn aikana, miten kiinnostavista ilmiöistä on kyse. Aluksi jonkinlainen ympäripyöreys opetuksessa häiritsi, mutta sitten aloin ymmärtää, mistä se johtuu. Asiakastyöstä on vaikea kirjoittaa tyhjentävästi, sillä tilanteet ovat niin muuttuvia, riippuvaisia olosuhteista ja siitä, mitä kukin ihminen niihin tuo.

TAMKilla opettavan Hanneli Sinisalon mukaan ryhmädynamiikan ja yhteisöllisyyden tukeminen on olennainen osa sosionomin tehtävänkuvaa työelämässä, joten on tärkeää saada niistä konkreettisia kokemuksia jo omien opintojen aikana.

”Yhteisöllisyys näyttäytyy voimavarana ja suojaavana tekijänä kaikkialla, missä ihmisten parissa työskennellään. Niin myös meillä TAMKissa!”

Olin alkuvuodesta ensimmäisessä harjoittelussa kuntouttavassa työtoiminnassa, missä vuorovaikutus ja ryhmädynamiikka olivat keskeisiä teemoja. Vuorovaikutus muotoutuu yksilöllisesti asiakkaiden kanssa, sillä jokaisella on uniikki elämäntilanteensa ja moninaisia haasteita, jotka sosionomin pitäisi kyetä huomioimaan. Opin myös ryhmädynamiikasta käytännössä. Kuhunkin päivään muodostuu tietynlainen tunnelma, joka on kooste osallistujien persoonista, olotiloista ja voimavaroista. Yhdenkin henkilön poissaolo tai tunnetila voi muuttaa päivän kulkua.

Harjoittelujakson päätteeksi loppureflektiossa pohdimme, mitä ominaisuuksia ja osaamista sosionomeilta vaadittiin. Kaikissa harjoittelupaikoissa vuorovaikutus ja kohtaaminen osoittautuivat keskeisiksi teemoiksi asiakastyössä. Myötätuntoinen vuorovaikutus ja kohdatuksi tulemisen kokemus ovat tärkeitä asiakkaiden hyvinvoinnin edistämisessä. Työntekijältä tämä vaatii joustavuutta vuorovaikutuksessa: kykyä havainnoida muita ihmisiä, heidän tunteitaan ja tarpeitaan, ja säätää omaa toimintaa näiden mukaan.

Opettaja Hanneli Sinisalo kertoo, että sosionomin opinnoissa käytetään paljon aikaa opiskelijoiden itsetuntemuksen lisäämiseen ja vuosikurssin ryhmädynamiikan tukemiseen. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana opintojaksoihin kuuluu tehtäviä, joiden tarkoitus on vahvistaa yhteisöllisyyttä opiskelijoiden kesken ja auttaa löytämään omasta taustasta ne kipupisteet, joiden käsittely olisi hyödyllistä tulevia työvuosia ajatellen.

”Näiden teemojen parissa työskentely on sosiaalialalla myös eettinen kysymys ja keskeisenä tavoitteena opetuksessa on mahdollistaa opiskelijoillemme oman ammattietiikan vahvistamista jo opintojen aikana”, Sinisalo sanoo.

Olen perustanut syksyllä podcastin. En ajatellut sen liittyvän opintoihini, mutta pääsenkin opettelemaan näitä taitoja myös siinä. Jo nyt olen huomannut, kuinka erilainen jokaisesta kohtaamisesta tulee. En koskaan tiedä, mistä vieraani haluavat puhua, mikä heidän tunnetilansa on, tai minkälainen dynamiikka meille muodostuu. Olen saanut treenata kohtaamista ja vuorovaikutusta: sitä että pystyn reagoimaan joustavasti siihen ihmiseen, joka edessäni istuu.

Olen haastatellut podcastiin joitakin sosionomiopiskelijoita. Ei liene sattumaa, että monessa jaksossa puhutaan kohtaamisesta ja vuorovaikutuksesta. Kannattaa kuunnella!

Jakso löytyy täältä: https://open.spotify.com/episode/4KxZlCl6siMlzLfuTiHAn8?si=d40cace644c64015

Teksti: Veera Hintsala ja Hannele Sinisalo
Kuva: Veera Hintsala

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi