Verkostoa voit kasvattaa toteuttamalla unelmiasi nyt, juuri nyt. Voit aloittaa uuden harrastuksen – esimerkiksi rullalautailun, kuten Esa – tai tehdä asioita, joista nautit. Tämä onnistuu myös Tampereen korkeakouluyhteisössä!
Verkostoitumisen merkitys
Ihmiset verkostoituvat jatkuvasti, enimmäkseen tietämättään. On olemassa ilmeisiä tapoja verkostoitua, esimerkiksi sosiaalisen median, kuten Facebookin, LinkedInin tai jopa Tinderin kautta. Usein saatamme kuitenkin unohtaa melko ilmeisiä verkostoitumistapoja, kuten tervehdyksen sanomisen naapurille tai ajatusten vaihtamisen työtovereiden kanssa työpaikan kahvihuoneessa. Selvyyden vuoksi – verkostoituminen ei ole vain työpaikkaa eikä taloudellista hyötyä varten. Verkostoituminen on itse elämä, koko sosiaalinen ulottuvuus.
Miten verkostoitua?
Kun katsot ajassa taaksepäin, saatat huomata, että suurin osa lähipiirisi ulkopuolisista verkostoitumisista tapahtui kouluvuosina, päiväkodissa tai työpaikoilla. Mutta mikä eeppinen tarina alkaa: ”Kerran, kun minut määrättiin tähän ryhmätyöhön satunnaisen luokkatoverini kanssa, niin –”? Ei niin moni. Entä: ”Matkoillani vuorilla tapasin tämän oudon kaverin, joka –”? En tiedä, mutta haluaisin kuulla lisää tällaisia tarinoita.
Jokainen sosiaalinen vuorovaikutustilanne on mahdollinen verkostoitumishetki. Tuntuuko siltä, että haluat lähettää viestin henkilölle, jolla tiedät olevan hauska musiikkimaku? Tee se. Mietitkö, miksi naapurisi ei koskaan aloita keskustelua? Aloita sinä.
Minä olin yli 30-vuotias ja halusin aloittaa rullalautailun, mutta en tiennyt missä ja miten. Kysyin, sain ohjeet ja pääsin kurssille. Kuusi kuukautta myöhemmin kuulun kotikaupunkini 39 aikuisen rullalautailijan ryhmään, joka on vahva, seikkailunhaluinen ja hauska. Minulla ei ollut aavistustakaan, että tällainen voisi olla mahdollista – ei ennen kuin uskalsin kysyä. Lakkaa siis sinäkin ajattelemasta verkostoitumista liiketoimintatapana ja ryhdy solmimaan vahvaa ja omannäköistä verkostoasi.
Ole ylpeä osaamisestasi, toteuta unelmiasi, loista omana itsenäsi sekä tanssi ja pompi – tai ole vain ihan rauhassa. Olemme osa isoa verkostoa, olethan sinäkin yhdessä meidän kanssamme!
Tule mukaan: https://sites.tuni.fi/learninglab-fi/seuratoiminta/
Kirjoittajat: Esa Lappalainen, Proakatemia ja Eija Syrjämäki, Learning Lab
Kuva 1: Alina Grubnyak, Unsplash
Kuva 2: Ryan Stone, Unsplash
Kommentit