Aluekehityshankkeen loppujulkaisu kirkastaa saavutettuja tuloksia

Hankkeen loppujulkaisun kirjoittaminen antaa mahdollisuuden yhteiskirjoittamiseen ja pakottaa toiminnan arviointiin. Määrällisten tulosten visualisoinnit tiivistävät tuloksia ja toimenpiteitä. Pirkanmaan teolliset symbioosit (PITS) – sivuvirtoja, synergioita ja symbiooseja -julkaisun ydinjoukkona oli kolme tomeraa naista. Julkaisu koostuu viidestä erillisartikkelista, ja yhteensä kirjoittajia oli 18, joista TAMKin ulkopuolisia kahdeksan.

Visualisointi konkretisoi isoa määrää erilaisia toimenpiteitä

Tiivistettynä PITS-hankkeen tavoitteena oli kehittää Pirkanmaalle teollisten symbioosien kehittämistä ja koordinointia edistävä malli (Finnish Industrial Symbiosis = FISS). Ytimenä toiminnassa ovat työpajat ja tavoitteena löytää sekä yhdistää materiaalivirrat ja yritykset, jotka voisivat hyödyntää toistensa sivuvirtoja eli arkisemmin jätteitä omassa tuotannossaan. Hankkeen toteutuksen aikana tapahtui sekä globaalissa että kansallisessa toimintaympäristössä isoja muutoksia, mutta hanketiimi ei suinkaan jäänyt ihmettelemään tumput suorina vaan meni kehittäen ja kokeillen eteenpäin. Yhteensä otettiin yhteyttä 288 yritykseen ja tehtiin yli 100 viestintätoimenpidettä. Kuudessa työpajassa, joista yksi koostui useammasta ”minityöpajasta”, oli 124 osallistujaa, ja yhteensä yrityksiä oli hankkeessa mukana 64. Tunnistetuista yli 90 sivuvirrasta toteutui 16 symbioosiyhteistyötä. Esimerkki toimenpiteiden visualisoinnista on julkaisussa kuviossa 1 sivulla 12.

Mahdollisuus oppia ja oivaltaa

Hankehakemusta kirjoittaessa rahoittajalta tuli toive valita ne teollisuuden alat, joihin hankkeessa keskityttäisiin. Valituiksi tulivat elintarviketeollisuus, paperi- ja pakkausteollisuus sekä rakennusteollisuus.  Osallistuminen useamman kuin yhden teollisuuden alan symbioosien kehittämiseen toi mahdollisuuden oppia ja oivaltaa asioita sekä saada ideoita mahdollisesti sovellettavaksi toisessa kontekstissa. Teolliset symbioosit muodostuvatkin yleensä eri teollisuudenalojen välille. Kirjoitusprosessi konkretisoi tätä oppimiskokemusta.

Yhdessä kirjoittamalla mietittiin tulevaisuutta

Loppujulkaisu auttaa säilyttämään projektin tuloksia ja jakamaan kokemuksia muiden kanssa. Se ei siis pelkästään tuota niitä kuuluisia Justus-pisteitä. Yhteiskirjoittaminen hankkeeseen osallistuneiden yritysten ja organisaatioiden kanssa on hauskaa ja kirkastaa tuloksia myös siitä näkökulmasta, mitä yritykset hankkeesta saivat. Myös hanketoimija oppi uutta loppumetreillä ja oli hedelmällistä pohtia, mitä kiertotalous tulee kullakin teollisuuden alalla tulevaisuudessa olemaan. Myös teollisten symbioosien kehittämistä Pirkanmaalla hankkeen jälkeen pohdittiin yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa.

Kannattaa käydä hankkeen verkkosivuilla ja tutustua julkaisuun!

Tutustu PITS-hankkeen verkkosivuihin

Tutustu PITS-hankkeen loppujulkaisuun

 

Kirjoittajat:

Silja Kostia työskentelee yliopettajana TAMKin Soveltavan tutkimuksen keskuksessa ja toimi PITS-hankkeessa sekä asiantuntijana että projektipäällikkönä.

Piia Kanto työskentelee lehtorina TAMKin Rakennettu ympäristö ja biotalous -yksikössä ja toimi PITS-hankkeessa asiantuntijana.

Riitta Vihuri työskentelee lehtorina TAMKin Liiketalous ja media -yksikössä ja toimi PITS-hankkeessa asiantuntijana.

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi