Tapahtuma alkoi virallisesti EESC:n puheenjohtajan Christophe Lefèvren avauspuheenvuorolla. Hän korosti, kuinka tärkeää on edistää terveydenhuollon inkluusiota ja kehitysvammaisten tasa-arvoista kohtelua. Lefèvre painotti, että vaikka edistystä on tapahtunut, on vielä paljon tehtävää, jotta kaikki saisivat tarvitsemansa terveydenhuollon palvelut ja kohtaamisen terveydenhuollossa.
Seuraavaksi kuulimme useita asiantuntijapuheenvuoroja sekä omakohtaisia kokemuksia. Puhujat käsittelivät muun muassa nykytilannetta terveydenhuollon saatavuudessa ja saavutettavuudessa, poliittisia suosituksia ja kehitysvammaisten kohtaamia haasteita. Kehitysvammaisen kokemuspuheenvuoro korosti oikeutta saada päättää itse omasta kehosta, mikä edellyttää riittävän selvää kommunikaatiota hoitavan henkilökunnan kanssa sekä saavutettavaa tietoa. Tapahtumassa käsiteltiin myös WHO:n vuoden 2022 raporttia, joka osoitti, että vaikka edistystä on tapahtunut, kehitysvammaiset henkilöt kohtaavat yhä merkittäviä terveyseroja ja rajoitteita arjessaan. Puheenvuoroissa nostettiin esiin tarvetta kouluttaa ammattilaisia kehitysvammaisuuden erityspiirteistä ja hyvistä käytännöistä, kun kehitysvammaista henkilöä hoidetaan terveydenhuollossa.
Paneelikeskusteluissa myös yleisöllä oli mahdollisuus osallistua keskusteluun ja antaa näkemyksiään. Yleisön joukosta tuli esiin huoli kehitysvammaisen perheen ja tukihenkilöiden tietämyksen riittävyydestä. Hekin tarvitsevat tietoa, jotta osaavat ajaa kehitysvammaisen oikeuksia ja sujuvoittaa asiointitilanteita.
Tapahtuman loppupuolella esittelimme ERASMUS+ -rahoitteisen Equal Treatment -hankkeen saavutuksia. Ensin esiteltiin hankkeessa toteutettua tutkimusta kehitysvammaisten henkilöiden oikeuksista ja pääsystä terveydenhuollon palveluihin Euroopassa. Sen jälkeen esiteltiin tutkimuksen pohjalta toteutettua verkkokoulutusta ja oppimisympäristöä terveydenhuollon ammattilaisille ja kehitysvammaisen tukihenkilöille, jotta he voisivat paremmin auttaa ja tukea kehitysvammaisia henkilöitä. Tämä koulutus on tärkeä askel kohti inklusiivisempaa terveydenhuoltoa, ja koulutuksen pilotoinnissa saadut tulokset olivat erinomaisia. Pilotoinnissa arvioitiin myös ammatillisen osaamisen kasvua, josta niin ikään tulokset olivat erittäin hyvät. Verkkokoulutukseen liittyvät kokemuspuheenvuorot tähdensivät koulutuksen hyödyllisyyttä ammattilaisille ja kehitysvammaisille itselleen saadessaan paremmin kohdistettua palvelua.

Verkkokoulutus on toteutettu kuudella eri kielellä ja opinnot ovat avoimesti saatavilla DigiCampus-alustalla Equal Treatment -kurssinimellä (digicampus.fi). Suomenkielistä ja englanninkielistä verkko-oppimisympäristöä on hyödynnetty jo tänä syksynä ja tullaan hyödyntämään jatkossa osana TAMKin sosiaali- ja terveysalan tutkinto-opintoja.
Kansainvälinen yhteistyö on ollut antoisaa ja tuloksekasta. Equal Treatment -hankkeen toimiva konsortio pohtii uusia ideoita yhteistyön jatkumiseksi ja ratkaisujen löytämiseksi, jotta tarvittava tieto levittyisi laajalle ja hyvät käytännöt tulisivat terveydenhuollossa vakiintuneimmiksi ja osaksi arkea.
Teksti: Iina Nieminen
Kuvat: Benedetta Pesce
Kommentit