Mikä Materiaalitori on?
Motivan johtava asiantuntija Ilkka Hippinen esitteli webinaarissa Materiaalitorin toimintaa. Hippinen kertoi, mitä hyötyä siitä on sivuvirtojen tuottajille ja käyttäjille. Materiaalitorin kautta sivuvirtojen tuottajat ja hyödyntäjät kohtaavat toisensa ja materiaalit vaihtavat tehokkaasti omistajaa. Hippisen mukaan sivuvirtojen ja ylijäämien hyödyntämisellä voidaan luoda uutta liiketoimintaa, lisätä taloudellisuutta, edistää resurssien säästöjä ja saavuttaa ympäristöhyötyjä. Materiaalitori sopii yrityksille, jotka haluavat hyödyntää kierrätysmateriaaleja raaka-aineina tai joiden toiminnassa syntyy sivuvirtoja tai jätteitä, joita joku muu voisi hyödyntää. Materiaalitorilla yritys voi myös kilpailuttaa jätehuoltopalveluita ja pyytää kunnan toissijaista jätehuoltopalvelua. Lisäksi Materiaalitorilta voi etsiä analyysi- ja asiantuntijapalveluita tai tarjota niitä sekä etsiä tilastotietoa aiheen tiimoilta.
Humuspehtoori Oy parantaa maata
Webinaarissa esiintyivät myös kaksi kiertotalouden alalla toimivaa yritystä; Humuspehtoori Oy sekä Piece of Jeans Oy.
Humuspehtoorin toimitusjohtaja Suvi Mantsinen kertoi, että vuonna 1984 toimintansa aloittanut yritys valmistaa orgaanisia maanparannusaineita ja lannoitteita mm. broilerin- ja hevosenlannasta sekä metsäteollisuuden kuitu- ja sekalietteistä. Yritys käyttää yhdyskuntalietteitä viherrakentamiseen.
Humuspehtoorilla on erilaisia tuotteita noin parikymmentä. Suurin osa tuotteista on hyväksytty luomuviljelyyn. Tuotteet sopivat pelto- ja vihannesviljelyyn, marjatiloille sekä viherrakentamiseen ja niiden käyttö suunnitellaan tapauskohtaisesti pellon ja kasvin tarpeiden mukaan. Kiertotalouden hyödyt konkretisoituvat mm. siinä, että sivuvirtojen ja lantojen ravinteet tulevat kasvien käyttöön eivätkä huuhtoudu vesistöihin, hiili sitoutuu maahan ja maan kunto paranee esimerkiksi multavuuden lisääntymisen myötä sekä vesitasapainon ja ravinnetasapainon kohenemisen ja pieneliöstön lisääntymisen myötä.
Piece of Jeans Oy kierrättää farkut
Arkkitehti ja Piece of Jeans Oy -yrityksen toimitusjohtaja ja perustaja Moona Kansanen kertoi oman yrityksensä tarinan. Yrityksen taival alkoi tekstiilijätteestä ja rikkinäisistä farkuista, joita Kansanen ei halunnut laittaa sekajätteeseen. Hän pohti myös rikkinäisten farkkujen paikkaamista, kun sai idean, että jos jotain ei voi peittää, niin pitäisikö sitä korostaa. Näin syntyi neliömäinen design – paikkoja paikan päälle – joista Piece of Jeansin tuotteet nykyään koostuvat. Askel kohti yrittäjyyttä oli mallisuojaus, ensin Suomessa ja sitten koko Euroopan unionin alueella. Yritys valmistaa tilkuista pääasiassa farkkuja, mutta myös koruja ja laukkuja. Yritys on käyttänyt Materiaaliatoria sekä farkkumateriaalin etsimiseen ja hankintaan että jäännöspalojen edelleen kierrättämiseen.
PITS-hanke
PITS – Pirkanmaan teolliset symbioosit -hanke käynnistyi marraskuussa 2020 ja jatkuu elokuun loppuun 2023. PITS-toiminnan ytimessä on yrityksille järjestettävät Finnish Industrial Symbiosis System (FISS) yhteiskehittämisen työpajat. Tavoitteena on edesauttaa teollisten symbioosien kehittymistä Pirkanmaalla. Hanke edistää vähähiiliseen talouteen siirtymistä ja resurssiviisautta Pirkanmaalla maakuntaohjelman tavoitteiden mukaisesti. PITS-hankkeen seuraavassa työpajassa 24.11. autetaan yrityksiä näkemään omia mahdollisia hukkaresursseja ja neuvotaan Materiaalitorin käyttöä kädestä pitäen.
PITS-hankkeen verkkosivut: https://projects.tuni.fi/pits/
Kirjoittajat: Noora Markkanen, projektipäällikkö, PITS-hanke ja Riitta Vihuri, asiantuntija, PITS-hanke
Pääkuva: PITS-hanke
Ryhmäkuva: Emmi Suominen
Kommentit