Migraatiotutkimus kertoo pakkausmateriaalien elintarvikekelpoisuudesta
PIHI eli Pirkanmaan vähähiiliset kalvoratkaisut -hankkeen oli tavoitteena kehittää ekologisia materiaaliratkaisuja kalvomaisiin muovituotteisiin muun muassa elintarvike-, pakkaus- ja hygieniapaperialan sektoreille. Migraatiotestaus on tärkeä osa pakkausmateriaalien elintarvikekelpoisuuden tutkimusta. Migraatiolla tarkoitetaan aineen siirtymistä pakkausmateriaalista elintarvikkeeseen. Pakkausmateriaaleista voidaan määrittää kokonaismigraatiota tai ainekohtaista migraatiota. Kokonaismigraatiomäärityksissä selvitetään pakkausmateriaalista elintarvikkeeseen siirtyneiden aineiden kokonaismäärä ja ainekohtaisissa migraatiomäärityksissä keskitytään tiettyjen aineiden siirtymien analysointiin.
TAMKin kemian laboratoriossa kehitettiin menetelmää kokonaismigraation tutkimukseen, ja tutkittavat kalvomateriaalit saatiin PIHI-hankkeesta. Määrityksessä tutkittava kalvo saatettiin kosketuksiin elintarvikesimulantin eli elintarviketta jäljittelevän aineen kanssa migraatiokennossa ja migratoituneiden aineiden kokonaismäärä oli simulantin haihduttamisen jälkeen saatu haihdutusjäännöksen massa.
Projektitöistä oppia käytännön työelämätaitoihin
Opiskelijat kokivat hankkeelle tehdyn työn opettavaisena ja antoisana. Aihepiiri oli uusi ja kiinnostava. Migraation parissa työskennellessään opiskelijat oppivat muovilajikkeista, niiden elintarvikekelpoisuusvaatimuksista sekä migraatiotestauksesta. Työ myös opetti, etteivät suunnitelmat ja käytäntö aina kohtaa. Työssä tuli eteen useita haasteita ja yllättäviä ongelmia, joiden ratkominen vei aikaa.
Kokonaismigraation määritys on hyvin työvoimaintensiivistä, ja koska tutkimustyötä tehtiin muiden tehtävien ohessa, oli töiden aikatauluttaminen tärkeää. Kehitystyön parissa työskentelevien tahojen tulikin käydä saumatonta keskustelua tutkimuksen etenemisestä ja tehtävien jaosta. Noora Karumaan mukaan hankkeelle tehty työ sai ajattelemaan tavoitteita ja sitä, mikä on olennaista työskentelyssä. Senni Hernesniemi puolestaan kertoi, että parhainta hankkeelle tehdyssä työssä oli päästä kokemaan, millaista tutkimus- ja kehitystyö on ihan oikeasti. Työ myös opetti kommunikointitaitoja ja työskentelemään tiukassakin aikataulussa. Senni kertoi myös saaneensa tutkimuksesta ideoita siihen, mitä haluaisi tehdä valmistumisen jälkeen.
Lisätietoa: PIHI-hanke, https://projectsites.vtt.fi/sites/pihi/
Kirjoittaja: Piia Kanto, laboratoriotekniikan lehtori, TAMK
Kuvat: Krista Kannisto, Noora Karumaa ja Piia Kanto
Onpa kiva lukea, kuinka käytännönläheistä tällainen laboratoriotekniikan opiskelu onkaan. En tiennytkään, että muovituotteita voi tutkia migraatiomenetelmän avulla ja selvittää voiko tuotetta käyttää elintarvikkeiden pakkausmateriaalina. Veljentytär opiskelee myös laboratoriotekniikkaa, niin olemmekin välillä puhuneet mitä kaikkea opintoihin kuuluukaan.
Anja
26.11.2023 15:47