Ammatillisesta opettajasta opinto-ohjaajaksi ja erityisopettajaksi

Ihmisiä istumassa pitkien pöytien äärellä.
TAOKin ammatilliset erityisopettaja- ja opinto-ohjaajat opiskelijat kokoontuivat viime keväänä yhdessä opintojen aloituspäiväänsä. Opiskelijat tekevät myös yhteistä opintojaksoa.

Pääsin seuraamaan Opo- ja erityisopettajakoulutusten esittelyn infotilaisuutta 12.3.2025, jossa TAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulu TAOKin opettajaopiskelijoille esiteltiin ammatillisia erityisopettajanopintoja ja ammatillisia opinto-opinto-ohjaajanopintoja.

Joku saattaisi mieltää ammatillisen opettajankoulutuksen ainoastaan opettajan pedagogisten opintojen suorittamiseksi. Opetusalalla toimivat tietävät, että pedagoginen pätevyys näkyy palkassa ja on ammatillisella toisella asteella ja ammattikorkeakoulussa myös vakituisen työsuhteen ehtona.

Nykyisin yhä useampi kuitenkin jatkaa pedagogisia opintojaan, vaikka ammatillinen opettajankoulutus ja muodollinen pätevyys on jo suoritettu. Opettajan ammatissa vaaditaan yhä laajempaa osaamista. Aiempaa heterogeenisemmät opiskelijaryhmät haastavat opettajaa. Substanssiosaamisen sekä ryhmän haltuun ottamisen ja motivoinnin lisäksi hänen on osattava myös tukea ja ohjata opiskelijoitaan.

Tukeen hyviä työkaluja löytyy ammatillisesta erityisopettajankoulutuksesta, ohjaukseen ammatillisesta opinto-ohjaajankoulutuksesta. Aivan tavatonta ei ole sekään, että opettaja tänä päivänä suorittaa triplan eli kaikki kolme koulutuspätevyyttä. Siitä on paljon apua opettajan arjen työssä.

Mitä opinto-ohjaajat ja erityisopettajat tekevät?

Erityisopettajakoulutuksesta vastaava lehtori Minna Seppälä ja opinto-ohjaajakoulutuksesta vastaava lehtori Outi Rantanen kertoivat opinto-ohjaajien ja erityisopettajien koulutuksesta ja työnkuvasta.

Minna Seppälä kuvaili erityisopettajaa oppimisen tuen, erityisen tuen ja vaativan erityisen tuen asiantuntijaksi, monipuoliseksi pedagogiseksi osaajaksi, jonka työhön kuuluu myös luoda ja ylläpitää monialaisia verkostoja. Erityisopettajan työhön liittyy myös monenlaista kehittämistä, muun muassa saavutettavuusasioiden parissa. Roolina voi olla esimerkiksi konsultoiva tai koordinoiva erityisopettajuus, mutta monet päätyvät myös erityisen tuen vastuuopettajiksi tai vaikkapa TUVA-opettajiksi.

Erityisopettajan työssä on tärkeää yksilöllinen ohjaus ja tuki, opiskelijan tuen tarpeen tunnistaminen sekä tukitoimien suunnittelu – eli juuri ne osaamiset, joita jokainen opettaja työssään tarvitsee.

Osaamisista Seppälä nostaa erityispedagogisen ja pedagogisen osaamisen rinnalle vuorovaikutus- ja kohtaamisosaamisen. Myös inklusiivisten oppimisympäristöjen kehittäminen ja mahdollistaminen nousee keskiöön.

TAOKin ammatillinen erityisopettajankoulutus tekee erityispedagogiikan opintojen osalta yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa. Yhteistyötä tehdään myös TAOKin ammatillisen opinto-ohjaajankoulutuksen kanssa. Yksi yhteinen tekijä on juuri kohtaamisen ja vuorovaikutuksen merkitys sekä monialainen verkostotyö niin oppilaitoksen sisäisten kuin ulkopuolisten toimijoidenkin kanssa.

Ammatilliset erityisopettajat voivat työskennellä esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa, ammatillisissa erityisoppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa tai kolmannella sektorilla, kuten yhdistyksissä.

Outi Rantanen kuvailee opinto-ohjaajakoulutusta opettajan osaamista laajentavaksi ja syventäväksi ja se on tarkoitettu jatkokoulutukseksi opinto-ohjaajiksi aikoville tai muuten ohjaustaitojensa kehittämistä tarvitseville opettajille. Hän korostaa tulevaisuusorientaation merkitystä, sillä opolta täytyy löytyä kyky selvittää, tutkia, kehittää ja reagoida tulevaisuuden vaatimuksiin. Kaiken keskiössä on kuitenkin ohjaus ja läsnä oleva, kuunteleva kohtaaminen, joka on kaiken ohjauksen perusta ja lähtökohta.  Tämä on myös koulutuksen ydinsisältöjä. Ammatillinen opinto-ohjaajaa on ohjauksen ja uraohjausprosessin asiantuntija, sen kehittäjä ja laadun varmistaja. Omalta osaltaan työhön vaikuttavat niin ohjattavien kuin organisaationkin tarpeet sekä yhteiskunnalliset tavoitteet ja lainsäädäntö.

Ammatillisen opinto-ohjaajan koulutus antaa kelpoisuuden toimia opinto-ohjajana myös peruskoulussa ja lukiossa. Lisäksi opinto-ohjaajan osaamista tarvitaan monissa oppilaitosten ulkopuolisissa ohjauspalveluissa esimerkiksi Tutkintoon valmentavassa TUVA- tai Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa TELMA-koulutuksessa, vapaan sivistystyön parissa, asiantuntijatehtävissä, hanketyössä tai opinto-ohjaajana.

Tärkeimmiksi opinto-ohjaajan tehtäviksi hän kuvailee opiskelijan kasvun ja kehityksen tukemista, opiskelu- ja urasuunnittelutaitojen vahvistamista sekä jatko-opintosuunnitelmissa tukemista. Työn painopisteet vaihtelevat kuitenkin eri kouluasteittain. Avainasemassa ovat opintojen nivelvaiheet.

Haku TAOKin ammatillisiin opettajankoulutuksiin järjestetään kerran vuodessa. Seuraava haku on vuorossa tammikuussa 2026. Ammatilliseen opinto-ohjaajankoulutukseen on kiintiöity 15 paikkaa ammatillisen opettajankoulutuksen suorittaneille. Tämän kevään haun tulokset on julkaistu 19.3.2025 OmaOpintopolussa.

 

Teksti: Heli Antila

Kuva: Kosti Nivalainen

 

Kommentit

Vastaa

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi